Jump to content

Nužni dio nekretnine


anonimno

Preporučene objave

Ako vas dobro razumijem (niste bas jasni niti opsirni) vi ste oporucni ili zakonski nasljednik neke imovina uz jos nekog nasljednika koji je to pravo ostvario temeljem zakonskog prava na nuzni dio?

 

Oboje ste nasljednici s jednakim pravima i obvezama te postajete, ocito, suvlasnici neke imovine. Rjesenje o nasljedjivanju uputiti ce se po sluzbenoj duznosti u gruntornicu i svi nasljednici ce biti upisani kao vlasnici odredjenog dijela imovine ostavitelja (sto znaci da cete vi vjerojatno biti suvlasnici, ako se ne varam).

 

Kako cete urediti vase daljnje odnose, ovisi o vama i toj drugoj osobi. Ukoliko pristane da ju isplatite, ta je opcija moguca, a ako to ne zeli ne mozete ju natjerati da proda svoj suvlasnici dio. Vi svoj dio uvijek mozete prodati i ne treba vam suglasnost tog drugog nasljednika kao i obrnuto, on moze prodati svoj dio.

 

Ukoliko niste zadovoljni situacijom predlazem vam da mirnim putem dogovorite koristenje te imovine, eventualni medjuvlasniciki ugovor ili pak kupoprodaju tog dijela.

 

Gore navedeno vrijedi ako sam dobro pretpostavila vasu situaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Situacija je jako komplicirana. Naime, prilikom kupovine kuce od strane mog djeda, radi nekakvog poreza u ono vrijeme, kao kupci kuce su navedeni djed, baka, moj otac i njegova dva brata. Dakle pet suvlasnika iako stvarno nitko od njih nije nista platio osim djeda. Osim toga otac ima jos jednog brata i dvije sestre koji tom prilikom nisu upisivani kao vlasnici.

S obzirom da je moj otac skrbio za baku i djeda, njemu su oporucno ostavljene 2/5 koje su pripadale njima. Tako da je on postao vlasnikom 3/5, a njegova braca koja su upisani kao vlasnici jos kod kupovine kuce imaju svaki po 1/5.

Dakle, oni bi se medjusobno trebali dogovarati oko isplata itd. Medjutim u pricu se je ukljucio 3. brat koji je na sudu stekao pravo na nuzni dio nad dvije petine koje su oporucno pripale mom ocu. Sestre su se pritom odrekle tog prava. 3. brat nasljednik nuznog dijela je izrazio zelju da kupi kucu o kojoj je rijeci pritom isplati mog oca, i ostala dva brata.

 

Cini mi se da on pokusava iskoristiti cinjenicu da je on nasljednik nuznog djela kao svojevrsno sredstvo pritiska na ostale u smislu snizavanja cijene. Jer ako se kuca ne proda njemu, i u buducnosti se pokusa prodati, potreban je njegov potpis. Stoga me je interesiralo, ima li on uistinu mogucnost da sprijeci prodaju u buducnosti na taj nacin iako je vlasnik tako malog udjela?

 

Jos samo da napomenem da otac nije u dobrim odnosima s bracom tako da se popusti i dobra volja ne mogu ocekivati.

 

Hvala na pomoci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija