Jump to content

Spajanje staža za pravosudni


roadflames

Preporučene objave

12 mjeseci sam radio kao vježbenik u tajništvu jedinice područne samouprave, dakle u struci, te tražim mogućnost zaposlenja u odvjetničkom uredu kao odvjetnički vježbenik. Da li netko zna ili je također bio u sličnoj situaciji da li se staž iz uprave uračunava u uvjete za pravosudni, te tako umanjuje potrebnih 18 mjeseci u odvj. uredu i ako da na koji način?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...

A što je s obrnutom situacijom? Ako je netko odradio npr. 12 mj. kao vježbenik u odvjetničkom uredu, a onda pređe u firmu ili u upravu. Hoće li mu se u tom slučaju priznati staž iz odvjetništva pri računanju uvjeta za pravosudni i kako točno?

 

Pouzdano npr. znam da Ministarstvo pravosuđa zbraja staž koji je pripravnik odradio kao javnobilježnički i odvjetnički vježbenik (dakle, za prijavu pravosudnog bilo bi dovoljno npr. 10 mj. vježbeništva u odvjetništvu i 8 mj. u bilježništvu, uz, naravno, odrađene obveze pohađanja seminara u HOK-u tj. HJK-u).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

mene isto to zanima.. ugovor mi je na 12 mjeseci, a u slučaju da ne bude produžen da li će mi staž propasti ili će mi se zbrajati s eventualnim kasnijim stažom na nekom drugom radnom mjestu? Čula sam nekoliko puta informaciju da mi staž propada ako se u roku od 1 mjesec ne uspijem ponovno zaposliti u struci, međutim nitko ne zna odakle takva informacija dolazi, a ja sam provjeravala i čitala propise, a onda i razne teme na forumima, a o tome nigdje nema ništa.. Ljudi, pomozite, ako išta o tome znate..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sylver je napisao:

derSpiegel - odakle ta provjerena informacija? :D

 

Ministarstvo pravosuđa, tel. 3710-700, 3710-705 i 3710-800, srijedom od 9 do 13 h stoje na raspolaganju za sve upite vezane uz polaganje pravosudnog ispita. Ako laže službenik, lažem i ja. :)

 

Pretpostavljam da radiš u odvjetničkom uredu pa ću ti u tom smislu i odgovoriti.

 

Mislim da miješaš dvije različite stvari:

1. spajanje staža u smislu uvjeta za polaganje pravosudnog ispita, i

2. kontinuitet radnog staža vježbenika u odvjetništvu koji je nužan za besplatan upis u imenik odvjetnika.

 

Ad 1: Kako su meni objasnili u Ministarstvu, staž u odvjetničkom uredu ti ne propada, ali se ne može kumulirati sa stažem u firmi ili državnoj upravi (može sa vježbeničkim stažem u bilježništvu jer "Ministarstvo drži da je to vježbeništvo po karakteru usporedivo sa vježbeništvom u odvjetničkom uredu", ali me ne bi čudilo da i tu praksu izmijene s obzirom na opću tendenciju kompliciranja uvjeta za polaganje pravosudnog ispita). Dakle, ako ti tvoj odvjetnik nakon 12 mjeseci ne produži ugovor, a ti se nakon toga zaposliš npr. u državnoj upravi ili nekoj firmi, staž (u smislu uvjeta za polaganje pravosudnog ispita) ti počinje teći ispočetka (dakle morat ćeš skupiti 3 godine staža na pravnim poslovima i odraditi preostale uvjete propisane Pravilnikom - vježbu na sudu, seminar na Pravosudnoj akademiji ili drugi ekvivalentan program teoretskog obrazovanja) i to neovisno o tome zaposlila se ti odmah sljedeći dan nakon gubitka posla ili godinu dana kasnije.

Staž u odvjetništvu ipak ne propada u smislu ponovnog zapošljavanja u odvjetničkom uredu. Ako se ponovno zaposliš kao odvjetnički vježbneik bit će ti potrebno još 6 mjeseci i seminar u HOK-u (ako ga već nisi odradila, naravno) i to neovisno o vremenskoj razlici između kraja prvog i početka drugog vježbeništva.

Dakle, Ministarstvo ne zanima kod koliko odvjetnika si radila kao vježbenik i u kojem vremenskom periodu si stekla potreban staž za pravosudni. Važno je da imaš punih 18 mjeseci staža kao odvjetnički vježbenik i da si odslušala seminar u HOK-u i - voila - ispunjavaš uvjete za polaganje pravosudnog ispita! (Ove informacije iznesene su u dobroj vjeri i dobivene su od službenika Ministarstva pravosuđa na gore navedenim brojevima telefona unazad zadnjih mjesec dana. Ako netko smatra da sam napisao nešto pogrešno neka me svakako ispravi i/li dopuni.)

 

Ad 2: Stvar sa često spominjanim rokom od 30 dana jest u tome da prekid vježbeništva u jednom odvjetničkom uredu i početak vježbeništva u novom uredu ne smije biti duži od 30 dana ako se želiš jednog dana besplatno upisati u imenik odvjetnika. Naime, HOK zahtijeva kontinuitet vježbeništva od 3 godine sa eventualnim prekidima kraćim od 30 dana (pri tome je valjda relevantna razlika između dana raskida ugovora o radu i dana sjednice izvršnog odbora na kojoj ponovno odobravaju vaš upis u imenik) kao preduvjet za besplatan upis u imenik odvjetnika. U suprotnom za upis plaćate onih famoznih 5.000,00 EUR. (Ovo nisu provjerene informacije i moguće je da sam u krivu pa bi svakako bilo dobro provjeriti ih u HOK-u.)

 

:namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Zahvaljujem na odgovoru, ovo mi je bilo od velike pomoći budući da sam zvala Ministarstvo pravosuđa na navedene brojeve, pa se nisu javljali :D (valjda sam pehist po tom pitanju).

 

Zapravo me zanimalo spajanje staža u smislu polaganja pravosudnoga, ali sad nakon ovog pojašnjenja mi je jasno zašto se kolege bunes obzirom da sam iz nekoliko izvora čula ovu famoznu informaciju da staž upravo za pravosudni propada ako se vježbenik ne zaposli u roku od 30 dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Poštovani,

imam pitanje koje je najsrodnije ovoj temi a radi se o vježbeničkom stažu. Situacija je slijedeća: imam sss upravnog smjera i na stručnom sam osposobljavanju u lokalnoj samoupravi već 9 mjeseci. Sada su raspisali natječaj (jer je djelatnik otišao) za vježbenika za upražnjeno radno mjesto na kojem se ja stručno osposobljavam i naravno predala sam dokumentaciju jer ispunjavam sve uvjete (stručna sprema, smjer, radni staž koji je kraći od godinu dana - tako je propisano Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi). Na natječaj su pristigle dvije molbe (moja je među njima). Zanima me, ukoliko budem odabrana, da li mi se staž od 9 mjeseci računa u taj vježbenički, odnosno da li ću prema tome biti vježbenik samo 3 mjeseca ili vježbenički staž teče iz početka? Jako mi je važno da mi netko odgovori jer u zakonima odredbu koja to propisuje ne nalazim. Zahvaljujem vam se unaprijed - nadam se da sam napisala dovoljno informacija za kvalitetan odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija