Jump to content

lažno svjedočenje


anonimno

Preporučene objave

naravno da se kazneno gone i ne, ne moze "ici pod klevetu", rijec je o kd protiv pravosudja, lazno svjedocenje, s propisanom kaznom do 3 odnosno do 5 godina zatvora ako je zbog laznog svjedosenja po okrivljenika u kaznenom postupku nastupila teska posljedica. takvo kazneno djelo se prijavljuje nadleznom drzavnom odvjetniku, rijec je o kd koje se goni po sl. duznosti./

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svjedok je prije iskazivanja upozoren/upućen u svoju dužnost govorenja istine i posljedice davanja lažnog iskaza, pa ako se ispostavi da je njegov iskaz lažan, može biti kazneno gonjen..

a to da li je lažan ili ne, utvrđuje se povezujući i ocjenjujući taj iskaz sa ostalim iskazima ako ih ima, kao i sa drugim dokazima koji postoje u spisu..

inače, problematično za dokazivanje..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

točno to, posebno ovo potonje sam i shvatio

 

ali pripazi i na cinjenicu da "tesko dokazivo" ne znaci da ga se uopce ne moze dokazati, ali i da je lazno prijavljivanje kd-a koje se goni po sl. duznosti, a lazno svjedocenje to je, samo po sebi kazneno djelo.

pa sad ovisno o namjerama, imaj jedno od ovoga na umu.../

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

što se tiče privatne parnice

1.ako bude pokrenut kaz. postupak radi lažnog svjedočenja u tom postupku oštečenik može zahtjevati naknadu štete koju je i ako ju je pretrpio,pa kazneni sud može o tome odlučivati u kaznenom postupku ili ako ne želi oštečenika će uputit da svoj odštetni zahtjev ostvari u parnici.

2.parnični postupak možeš pokrenuti neovisno o kaznenom postupku

-vodit računa da je parnični sud vezan kaznenom presudom u pogledu krivnje počinitelja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Poštovani, žao mi je što ponovo otvaram ovu staru temu. Zanima me ako je svjedok lagao na raspravi u parničnom postupku, oko toga što nije meritum spora, ali je dakako moglo utjecati na stav suca vezano za iskaz tužitelja. (naime, naveo je da mu je tužitelj prijetio vatrenim oružjem iz čista mira, iako u pravomoćnoj presudi u kaznenom predmetu stoji da je oružje upotrijebljeno samo kao sredstvo zastrašivanja u cilju samoobrane. Preciznije, presuda je osudila tužitelja zbog posjedovanja, ali ga oslobodila optužbi zbog prijetnje). Zanima me da li ta presuda može biti dovoljno jak dokaz kako bi se dokazalo kazneno djelo lažnog svjedočenja. Jer iako taj incident nije meritum, ipak je takav iskaz mogao znatno utjecati na mišljenje suca o istinitosti iskaza tužitelja, te samim time na konačnu odluku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija