Jump to content

Žalba na ovrhu


omar_torrijos

Preporučene objave

Pokušao sam pretražiti postojeće teme, ali nisam pronašao odgovor na svoje konkretno pitanje, koje će vjerujem netko od vas znati riješiti. Ako postoji već ista ovakva tema ( premda sumnjam sa istim okolnostima ) unaprijed se ispričavam.

 

Znači ovako, prije koji dan došao mi je papir za ovrhu od zagrebačke banke zbog neplaćenog duga na tekućem računu, starog otprilike 2 godine. Dug i kamate podmiriti ću ovih dana i u tome nema ništa sporno, sam sam si kriv :)

 

Ono na što mislim da bih se mogao žaliti jest taj papir na kojemu piše da je troškove postupka, odnosno to riješenje o ovrsi moram platiti 862,60 kuna. Niti jedna opomena prije toga nije mi došla na kućnu adresu, nego samo ovaj papir sa već ispostavljenim računom. U međuvremenu sam promijenio adresu, tako da je moguće da je banka slala opomene na staru adresu, ali na njoj više ne živim niti ja, niti itko od mojih. Promjenu adrese u banci nisam prijavio. Ako napišem žalbu na taj ovršni postupak i naplatu 860 kuna, mogu li mi banka, sud, bilježnik naplatiti nekakve dodatne troškove...?

 

Osim što mi opomene nisu dolazile, student sam, nemam nikakve imovine, niti prihoda, pa bih mogao napisati u žalbi da bi plaćanje tog ovršnog postupka ugrozilo moj životni integritet ili tako nešto.

 

Dakle, mogu li naplatiti još neke dodatne troškove u slučaju da se žalim i ima li ova žalba realne mogućnosti za uspijeh...?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Troškovi postupka su troškovi koji su nastali radi Vašega neplaćanja suprotvnoj stranci, i njih ste dužni platiti.

Sva veća društva (tako pretpostavljam i Vaša banka)imaju u svojim općim uvjetima poslovanja (ili nekm drugim uvjetima koji se odnose na Vas) odredbu da je korisnik sam dužan prijaviti u nekom određenom roku promjenu adrese, jer u suprotnom se smatra da su sva pismena dostavljana kada su Vam poslana na staru adresu.

 

Troškovi ovršnog postupka nemaju veze sa promjenom adrese, oni nastaju čim se postupak pokrene.

 

Ako uložite žalbu (prigovor), troškovi rastu jer ovršni postupak prelazi u parnični, i ako na kraju izgubite spor, svaki izlazak na ročište i svaki podnesak suprotne strane plaćate Vi. Činjenica da ste student bez primanja Sudu ipak neće značiti da može presuditi u Vašu korist, tako da budite oprezni pri donošenju odluke o prigovoru (žalbi).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dug uvečan za zakonske kamate plati danas a žalbu piši i predaj sutra (pazitina rok za žalbu 8 dana od primitka rješenja o ovrsi)

 

u žalbi navedi da osporavaš trošak ovrhe

da si dobio opomenu i/ili izračun duga isti bi platio i prijedlog za ovrhu nebi bio potreban pošto priznaješ dug.

 

žalbu uputiti samo ako prije platiš neosporni iznos duga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija