Jump to content

pomoc - ovrha na stan


trivian

Preporučene objave

Trebao bih neki savjet u vezi s ovrhom na stan. Dakle, prije dvije godine dobio sam određeno nasljedstvo s kojim sam odlucio rješiti stambeno pitanje. Kako iznos nije bio dovoljan za kupnju stana nego za polovicu, stan sam kupio 50% s tim novcima, a za 50% sam uzeo stambeni kredit.

Naravno, umjesto srece sve to mi je donjelo ogromne probleme jer je prije godinu i nešto gospođa kriza pojela moje radno mjesto a samim time i mene. Da nevolja bude veća, uzeo sam još jedan manji kredit za opremu stana. I eto, malo po malo, ja sam bio bez sredstava od plaće, rate su nemilosrdno dolazile i bacala me u sve veći minus koji mi je na kraju pretvoren u nedozvoljeni. Sve one teorije "stan uvijek možeš prodati ili iznajmiti pa s time otplaćivati kredit" su pale u vodu, jer mi se za kupnju stana nije javio nitko, a za iznajmljivanje nitko ozbiljan. Plako su dolazile opomene i ostalo... Neki sam iznos posudio da pokrijem nedozvoljeni minus, nešto sam uspio zaradit sa strane, ali je sve to bilo nedovoljno. I tako, sada mi slijedi očito završni čin, tj tužba. Da se razumijemo, nemam nikakve emotivne povezanosti s tim stanom, s njim sam se uvalio u probleme kakve nisam mogao ni zamisliti, mogu rec da sam si zaribao život zauvijek.

Dakle, ja bih volio savjet.. Htio bi prodat stan, ali trenutno se nitko baš ne usudi kupovati, nemam iluzije da cu si nac posao tako skoro (dakle pricamo o poslovima s kojima mogu uredno izvršavati svoje obavee pream banci, ovo sitno za kruh, lijeko i cigarete i radim"), ali kako uvjeriti banku da me "priceka"?

Ne smijem si dozvoliti ovrhu, da mi prodaju stan po koliko vidi trecinu cijene, kada sam ja svojim novcima platio pola stana (a i 30-ak rata kredita)... Uglavnom, kako ja to mogu rješit, a da spasim čim više svoje vlastite investicije i da skinem to sve s grbe i više se nikad ne upuštamu takvo nešto?

Hvala, molim da mi odgovorite čim prije jer je situacija kritična..

Btw, može li se angažirat kakav odvjetnik-savjetnik, netko tko se razumije u svete procedure i može mi pomoči? Postoji li takva struka?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tvoja namjera da prodaš stan i riješiš problem je, po meni, dobar pristup.

Problem je što je vjerojatno stan kupljen negdje prije 2008. po visokoj cijeni, a sada nije moguće dobiti ni približnu cifru.

 

Svakako bi trebalo izbjeć ovrhu, jer će se tek onda prodavat pošto-poto.

 

Varijanta a)

Otići u banku, tražit da ti reprogramiraju kredit. U svakom slučaju razgovarat s njima. Ignoriranje neće dobro završit. Teško mi je vjerovat da ne možeš iznajmit stan da otplaćuje bar 50% vrijednosti (i manje s obzirom na 30 otplaćenih rata)

 

Npr. 250 EUR mjesečno (jako niska cijena) = 3000 EUR/godišnje

To je otprilike rata kredita za kredit od 30000 EUR na 15 godina.

Bolje je da otplaćuje bar dio nego ništa.

 

Varijanta b)

Agresivnije tražit kupca i prodat stan po nižoj cijeni i zatvorit kredit.

 

 

U svakom slučaju si na gubitku. Samo je pitanje kolikom.

Treba ti neki financijski savjetnik. Ne znam gdje se to nudi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I onda naša premijerka savjetuje ljudima da kupuju stanove.

Neznam što bih ti savjetovao, uvijek možeš otići u banku na razgovor o reprogramu kredita ali iz iskustva znam da ponekad namjerno neće izići u susret ljudima, a imaš i privatne financijske agencije koje se bave baš takvim poslovima i koje lakše dopiru do čelnih ljudi u bankama, normalno za proviziju.

 

Najidealnije rješenje bi bilo prodati stan pa makar i za nižu cijenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.

 

Zapravo, mislim da ne mogu razgovcarati o reprogramu jer trenutno ne radim niti imam išta izgledno u ovom trenutku.

 

U principu, ja se zaista želim riješiti stana makar se nekim čudom zaposlio za 5 minuta, jer ovo što mi se sad događa, može mi se dogodit i za 2,5,8 ili 10 godina, svejedno.

 

Zapravo, ja jedino želim da mi banka omogući neko razumno vrijeme da ga prodam i da izvučem barem dio od cca 30.000 eura koje sam osobno platio, a oni da si namire svoja dugovanja..

 

E sad...

 

Još jedno pitanje... Ako mi već stave stan na bubanj po svojoj cijeni i tako me "unište", hocu li barem znati za tu dražbu" pa da nekom poznatom kažem da kupi stan po povoljnoj cijeni.. Da neki mešetari ne profitiraju na mojoj muci?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trivian je napisao:

Još jedno pitanje... Ako mi već stave stan na bubanj po svojoj cijeni i tako me "unište", hocu li barem znati za tu dražbu" pa da nekom poznatom kažem da kupi stan po povoljnoj cijeni.. Da neki mešetari ne profitiraju na mojoj muci?

 

Da moraju Vas obavijstiti a također i na oglasnoj ploči suda moraju istaknuti poziv na dražbu sa naznačenim datumom i početnom cijenom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trivian je napisao:

Evo, bio sam u banci.. Izišli su u susret kolko se može i kolko je pristojno tražit..

 

U principu ni banci nije u interesu to prodat na dražbi, jer se obično postiže lošija cijena. U Vašem slučaju bi se možda i pokrili jer ste dali dio vrijednosti.

 

Treba razgovarat. Pogotovo Vi. Ako se proda na dražbi, prvo ide banci i odvjetnicima, a ostalo Vama. Ostalo bi moglo bit jako malo.

 

Rijetko tko ide gledat što piše na oglasnoj ploči suda. Paziti na pristiglu poštu da ne bi promaklo! Jednom kad krene, teže je zaustavit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija