Jump to content

PDV u ovršnom postupku


gosmart

Preporučene objave

Zanima me vaše mišljenje oko sudske prakse kod prodaje stvari društva u stečaju ili pod ovrhom, obveznika PDV-a, na dražbi ili prikupljanjem ponuda, sudskim putem.

 

Radi se o stvarima koje su u sustavu PDV-a.

Sudska je praksa da se na Zaključku o predaji NE iskazuje PDV. Obično se takve stvari kasnije oporezuju Porezom na promet vozila ili nekretnina na brutto iznos. Smatram da takva praksa nije ispravna prema Zakonu o PDV-u.

Mislim da bi na Zaključku o predaji trebali biti istaknuti svi elementi računa R-1.

 

Time se ide na ruku vjerovnicima (najčešće bankama) i izbjegava plaćanje PDV-a državi (najvjerojatnije je korišten odbitak PDV-a kod stjecanja tih stvari društava u stečaju/pod ovrhom)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da ste u pravu. Općinski sudovi nisu u ovrsi ni nadaleko čuli za PDV. Evenutalno trgovački (Pazin) smatra da se kod prodaje u ovrsi (ili kroz stečaj) treba iskazati PDV, odnosno tretirati tu prodaju kao normalnu sa poreznog aspekta, i izdati račun od strane ovršenika. Na tom računu će biti iskazan PDV ako bi i inače u regularnoj prodaji te stvari PDV morao biti prikazan.

 

Postoji još jedna stvar sa PDV-om a to je kod traženja troška. Svi kod sastavljanja prijedloga za ovrhu tužbe etc stavljaju tarifa + PDV i to je ok ako nije stranka u sustavu PDV-a. Međutim ako je stranka u sustavu PDV-a taj PDV kojeg je ona platila po fakturi kojeg izdaje odvjetnik (ili bilježnik za prijedlog za ovrhu) ona vraća kao pretporez, (neutralna stavka joj je) a ovršenik ga plaća kroz naknadu troškova. Uglavnom postoji mišljenje jednog poreznog savjetnika da se PDV u ovim slučajevima ne bi trebao tražiti kao dio troška (jer u stvarnosti i nije).

 

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija