Jump to content

uvećani dječiji doplatak


Robert_007

Preporučene objave

pozz,

majka sam djeteta s teškoćama u razvoju,nakon što je navršio godinu dana,zatražila sam produženi porodiljni dopust(njegu djeteta) CZSS mi je odobrio rad na polovicu punog radnog vremena i po toj osnovi sam za svoje djete dobivala uvećani dječiji doplatak u iznosu od 831 kn.

u međuvremenu sam ostala trudna,i od onog dana kad sam morala otvoriti redovni porodiljni dopust(45 dana prije termina) morala sam potpisati da se odričem njege djeteta uz objašnjenje da nemogu biti korisnik dvije naknade(njega i porodiljni-to mi je jasno) i sa tim danom moje djete je izgubilo pravo na uvećani dječiji.

rješenje je isteklo,predala sam uredno zahtjev za ponovnim vještačenjem koje je odbijeno uz obrazloženje da sam ionako na porodiljnom,pa kad istekne da ponovo predam zahtjev za vještačenjem.

sad ono što me zanima:

1.obzirom da sad to više ne vodi CZSS,nego HZZO,a dječiji odobrava HZMO-kome predati zahtjev za ponovnim vještačenjem??

2.mogu li raditi na puno radno vrijeme,tj da ne koristim ponovno rad na polovicu punog radnog vremena i ostvariti taj uvećani dječiji??

3.imam li pravo na zaostatke od dana kad mi je rješenje isteklo,obzirom da sam dobila na pismeno da ne žele provesti vještačenje jer sam na porodiljnom?

 

otkuda ponovno krenuti,jeli to sve po zakonu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prvo predaješ zahtjev za vještaćenje na hZZO,a kada dobiješ riješenje od hzzo-a predaješ na hzmo za uvečani djećiji.dok čekaš riješenje od hzzo-a,ti već predaj zahtjev za dječiji,(onaj rozi obrazac)pa češ lako hzmo dostaviti riješenje,tako da dobiješ zaostatke za uvečani d.d. možeš raditi puno radno vrijeme,ali onda nećeš ostvarivati uvećani d.d.već će ti gledati ukupna mjesečna primanja,to je onih famoznih 1660kuna.ako si podnjela zahtjev imaš pravo na zaostatke,a ako nisi ne vidim na osnovu čega bi dobila zaostatke.eto ,ako bilo što ti nije jasno napiši,a ja se nadam da sam ti barem malo pomogla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa dobila si odgovor!?

 

1.Zahtjev za ponovno vještaćenje prvog djeteta predaješ na HZZO-u tamo di prijavljuješ bolovanje zbog trudnoće, porodiljni itd. A dječji trebaš zatražiti na HZMO-u, kao što je vandica rekla, predaš zahtjev za uvećani doplatak, a dok/ako doiješ rješenje za daljnji dopust, to im naknadno dostaviš.

 

2. Ako radiš punim radnim vremenom, tj. nisi na dopustu za njegu djeteta u potpunosti niti radiš polovicu radnog vremena, nemaš pravo na uvećani doplatak, nego na redovni dječji doplatak. Zar to znači da se vraćaš na posao?

 

3.Zaostatke nećeš dobiti, jer taj uvećani doplatak vrijedi toliko dugo dok su zakonski uvjeti ispunjeni a s obzirom da ti je rješenje isteklo i nisu ga produljili (još), za sada nemaš pravo na zaostatke, jedino možeš zatražiti ponovo doplatak ako ti daju daljnji dopust.

 

Nadam se da ti je sada malo jasnije, ali ipak mislim da bi oko toga bilo najbolje nazvati na HZZO pa direktno njih pitati za detaljne informacije.

 

Srdačan pozdrav i sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo da nekome drugome olakšam muke:

išla sam na HZZO,tamo su me sprašili da idem na CZSS jer treba kategorizacija oštećenja zdravlja i njihovo vještačenje se prizna.

zahtjev kakav god da se podnese,bilo na punu njegu ili skraćeno radno vrijeme,nakon što rješenje stigne,može se staviti na čekanje i raditi puno radno vrijeme i dobivati uvećani dječiji.

i jedna nebuloza koja mi je danas stigla poštom:

moram vratiti novce koje sam dobivala kao uvećani dječiji tjekom komplikacija u novoj trudnoći,mada je rješenje bilo valjano još mjesecima.

ljepa naša hrvatska :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svaka čast! ipka najbolje na licu mjesta pitat! mada mi to sve zvuči nelogično i prekomplicirano!

a to za varćanje novca je užas! kako to može biti ako je rješenje bilo valjano tokom trudnoće? a da ćeš dobivati uvećani ako radiš....

Hrvatska-nit je liejpa nit je naša....uf!

 

a dakle, ja imam dijete s oštećenjem sluha, sad ima 3 godine, a rješenje za dopust imam do kolovoza 2013. ako sad u međuvremenu rodim drugo, odem na "bolovanje" 45 dana prije termina poroda, i ostanem ono minimalno na porodiljnom kolko moram biti-dali mogu nakon toga aktivirati ovo rješenje za prvo dijete i nastaviti dopust, il i ja moram ostat na porodiljnom pa nakon toga nastaviti ak bi ovo još vrijedilo ili pak ići na novo vještačenje?

 

al tebi je kolko kužim isteklo ovo prvo rješenje tokom porodiljnog pa zato nisu htjeli vještačiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za robert 007 1.-- ako se želiš vratiti raditi puno radno vrijeme zahtjev za vještaćenje predaješ czss ,koji vještače djete(kategorizacija),to riješenje oni šalju na hzmo i zatim dobivaš dječiji ovisno o kategorizaciji.To znači da ti se gledaju tvoja mjesečna primanja i na taj iznos dobivaš oko 100 kuna ovisno o kategorizaciji djeteta ,a nikako ne dobivaš 831 kunu,to dobivaju samo oni koji rade skraćeno radno vrijeme ili oni na produženom porodiljnom.2.posupak je sljedeći - ja sam prije mjesec dana zatražila ponovno vještaćenje za skraćeno radno vrijeme (prije me je vodio czss),predala svu dokumentaciju i,ispunila zahtjev na hzzo i dobila pozitivno riješenje na godinu dana,odnjela to riješenje na hzmo i nastavila dobivati i dalje 831 kunu.stvarno je jednostavno i ništa nije komplicirano. sretno :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za dora 13.. da li te je vještaćio czss ili hzzo,i na koliko si dobila produženje dopusta,da li na godinu dana,dvije,,???? ako ostaneš trudna u međuvremenu ne možeš koristiti i produženi dopust i komplikacije u trudnoći,tj ne možeš biti na njihove dvije liste(hzzo),pa stoga moraš odlućiti što ti se više isplati ,a ako se odlućiš za komplikacije u trudnoći moraš o tome izvjestiti hzmo radi uvećanog dječijeg da ti se ne bi dogodilo da moraš vratiti novac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani! Nova sam na forumu i oprostite sta ovako upadam . Imam curicu koja ima poteškoća u razvoju govora i jezika. Zanima me da li imamo pravo na uvećani dječji doplatak? Neki mi velel d amogu a neki da ne mogu. Ako mogu imati uvećani doplaak koji su mo dokumenti potrebni i gdje ih predati moram. molim vas odgovorite mi ubrzo. Unaprijed vam hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija