Jump to content

porez na uplatu iz inozemstva


VALIVALI

Preporučene objave

tijekom 2010. godine primio sam dvije uplate iz inozemstva za izvršene usluge u iznosu od cca 5000 kn. uplate su išle na tekući devizni račun. zanima me je li to oporezivo i trebam li to prijaviti i kakav stav inače ima porezna prema tako malim uplatama? što mi se može dogoditi ako ne prijavim taj iznos u poreznoj prijavi? trebam li na taj iznos platiti mirovinsko i zdravstveno? help! :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Da ne otvaram novu temu - pitanje mi je slično.

Dobijam uplate iz inozenstva u visini od oko 12000-17000kn godišnje. Da li se na to plača porez na dobit - dohodak nije jer sam fizička osoba i nemam nikakvu firmu. Radi se o novcima od googla i njihovih reklama na mojim web stranicama.

 

Da li se možda može na to primjeniti i ovaj stavak zakona o porezu na dobit? Da li je ta moja djelatnost izjednačena sa obrtom kako se spominje u zakunu?

 

4. Porezni obveznik je i poduzetnik fizička osoba koja ostvaruje dohodak od obrta i s obrtom izjednačenih djelatnosti: - ako je u prethodnom poreznom razdoblju ostvario ukupni primitak veći od 2.000.000,00 kuna, ili - ako je u prethodnom poreznom razdoblju ostvario dohodak veći od 400.000,00 kuna, ili - ako ima dugotrajnu imovinu u vrijednosti većoj od 2.000.000,00 kuna, ili - ako u prethodnom poreznom razdoblju prosječno zapošljava više od 15 radnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Slično pitanje....Za jednu firmu iz SAD-a obavljam neke poslove preko interneta bez ikakvog ugovora. Novac mi dolazi na tekući devizni račun i ta cifra iznosi oko 10 000kn mjesečno. Znam da bi po zakonu bio dužan platiti porez i mirovinsko u roku od 8 dana nakon primitka uplate, ali to za prijašnja 2 mjeseca nisam učinio.

 

Kako bi ja najisplativije platio porez ukoliko je to uopće potrebno, te dali se taj porez može izbjeći zbog toga što uplate primam na tekući račun?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Evo, i mene zanima odgovor.

 

Konkretno: nezaposlena sam, pa ako mi je jedini prihod povremeni honorar iz inozemstva (npr 1000 - 3000 kn mjesečno), moram li zbilja svaki mjesec plaćati kompletan porez + doprinose na to?

 

Također, plaćam li i doprinos za zdravstveno s obzirom da on nije iz bruta nego NA bruto?(inače ionako imam zdravstveno preko burze)

 

Sve skupa kad se zbroji, nekako mi je nelogično i okrutno da od 1000 kn svaki mjesec cca 600 uplatim za doprinose i poreze, umrem kao beskućnik od gladi, a onda mi za godinu dana na adresu dođe rješenje o povratu tog poreza.

 

Tj,

a) trebam li išta platiti ako je mjesečni iznos manji od 1800 kn?

b) Mogu li ovo rješavati godišnjom prijavom?

 

Još jednom, napominjem da mi je ovo jedini prihod :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

JEDNO SLIČNO PITANJE ODNOSNO KAKO DA MI SE NE DOGODI DVOSTRUKO OPOREZIVANJE stipendije primljene u Austriji.

 

Evo podataka iz Ugovora (na engleskom jeziku, kako nesto nebi promaklo u

prijevodu).

 

The Institute for Human Sciences (IWM) has awarded a stipend as a Robert

Bosh Visiting Fellow for the period from January 1 trough June 30, 2012.

 

Visiting fellows agree to adhere strictly to the Austrian regulations concerning immigration, visa, residance, social security, and income tax.

 

According to Austrian law, Visiting Fellows are not employed by the IWM.

Therefore the IWM does not have any obligation to withhold funds for, or to provide health, unemployment, and/or retirement insurance for

Visiting Fellows, nor can any claims to employment be derived from the recipient of an IWM Fellowship.

 

HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

U svezi s prijasnjim upitima, dal ima koji racunovodstveni servis uopce voljan odraditi obracun za drugi dohodak iz inozemstva jer brojne su mogucnosti pogreske ako to radi neinformirana osoba a malo tko je tocno upucen.

1.Dal neki zakoni dozvoljavaju WU i placanje davanja po primitku na ovaj nacin ili ne? (S obzirom da se davanja placaju po primitku ceka, dakle odmah a ne nakon isplate na ziro.)

2.Ako zdravstveno mora platiti isplatitelj sto se dogadja ako je ta mogucnost iskljucena?

3.Sto je sa obveznim upisom u registar poreznih obveznika, dali iz njega izlaziti ako su uplate tek povremene?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

mene takodje zanima ista tema, zalosno je da nitko nije odgovorio do sada..

ja konkretno primam dnevnice za sluzbena putovanja od medjunarodne organizacije u EUR na moj devizni tekuci racun.. no ZABA ih knjizi kao 'osobni dohodak' iz meni nepoznatog razloga...to se desava par puta godisnje... kakve su obveze prema drzavi glede dnevnica?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Poštovani,

 

RH sa mnogo država potpisuje dvostrane ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Stoga, trebalo bi znati koja je ta druga država da bi se moglo utvrditi koja od njih dvije ima pravo oporezivanja. Međutim, općenito gledajući ovakvi neki povremeni prihodi (koji ne spadaju u prihod od zaposlenja) mogli bi se svrstati u kategorije koje takvi ugovori nazivaju poslovni dohodak i ostali prihodi. Ove obje vrste prihoda u pravilu su oporezive isključivo u državi rezidenta (tamo gdje imate prijavljeno prebivalište). Ukoliko ste slučajno platili bilo kakav porez u inozemstvu treba o tome obavijestiti našu PU kako ne bi došlo do dvostrukog oporezivanja. Metoda izbjegavanja dvostrukog oporezivanja koja će se primijeniti ovisi o konkretnom dvostranom ugovoru koji se primijenjuje u svakom pojedinom slučaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija