Jump to content

A, A1, A2 kategorija?


krizme

Preporučene objave

pozdrav svima.

budući da do sada nisam uspio naći kvalitetan odgovor ni u mup-u ni u autoškoli, odlučio sam postaviti pitanje na ovaj forum u nadi da ću napokon dobiti pravi odgovor.

teme u forumu vezane uz moj problem su dosta stare, a budući da se u rh često mijenjaju zakoni, odlučio sam otvoriti novu temu.

dakle, da objasnim svoju situaciju:

sa 16 god sam prvi puta polagao vozački ispit i to za A1 kategoriju. to je bilo 2006 god i tada je na snazi bio zakon po kojem bi ja sa navršenih 18 godina stekao pravo na A kategoriju (odnosno upravljanje bilo kojim motociklom bez obzira na zapremninu i snagu motora).

18 god sam navršio 26.04.2008. kada je još uvijek vrijedio taj "stari zakon". međutim novu vozačku dozvolu sam izradio tek 2 mjeseca kasnije, kada sam položio i za B kategoriju.

a baš u ta dva mjeseca je stupio na snagu "novi zakon", te mi je teta u mup-u rekla da više nemam pravo na A kategoriju, već mi ostaje A1.

kasnije je zakon još mijenjan, te je uvedena i A2 kategorija.

 

uglavnom, ove god ću navršiti 21 god, a A1 kategoriju ću imati 5 godina. zanima me do koje snage odnosno zapremnine smije biti motor kojim ja trenutno smijem upravljati?

također me zanima mogu li izraditi A2 kat bez polaganja, budući da sam negdje pročitao da mogu, a negdje da moram ponovo polagati za A2 kat, te nakon dvije godine iskustva ili navršenih 24 god (što se u mojem slučaju gotovo pa svodi na isto) polagati PONOVO za A kat. što je ironično budući da sam teoretski pravo na A kat stekao još prije 3 god.

nadam se što skorijem odgovoru te unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A1 kategorija je limitirana do 125 ccm i 11 kW, ako išta prelazi onda je A2 ili A kategorija. Tu obično spadaju svi motocikli od 125 ccm.

 

A2 kategorija nije limitirana kubikažom već omjerom snake i težine čiji koeficijent ne smije preći broj 0,2 i najveća snaga ne prelazi 35 kW. U tu skupinu spadaju popularni Kawasaki KLR i KLE.

 

A kategorija je sve ono što se ne može svrstati u A1 i A2 kategorije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Promjena ima, ali gotovo nevažnih.

 

Četverocikli, bez obzira da li su s krovom i sigurnosnim pojasom ili bez krova s kacigom, izlaze iz A kategorije i za njihovo upravljanje je potrebna B kategorija.

 

Kako opet u novom ZSPC-u nije objašnjeno što s onim starim vozačima koji su sa A kategorijom mogli voziti četverocikle, retroaktivna primjena zakona nije dopuštena, te će vozači A kategorije koji su pravo na upravljanje po starom ZSPC-u, dakle prije 09.07.2011. godine, četverociklima moći upravljati sa A i B kategorijom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

(6) Vozač kojem je izdana vozačka dozvola AM kategorije ima pravo upravljati lakim četverociklom, a vozač kojem je izdana vozačka dozvola B kategorije ima pravo upravljati četverociklom.

(7) Iznimno od odredbe stavka 6. ovoga članka, osoba koja je stekla pravo upravljanja vozilima A1, A2 ili A kategorije prije stupanja na snagu ovoga Zakona, ima pravo upravljati četverociklom.«.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
  • 2 godina kasnije...

Ekipa, da ne otvaram novu temu, postavit ću pitanje ovdje.

U ljeto 2013. sam upisao autoškolu u svrhu polaganja A2 kategorije (B imam od 2011.).

Pitao sam voditelja autoškole ima li ikakve veze što polažem na automatiku, skuteru, hoće li mi to pisati u vozačkoj. On mi je odgovorio da nemam brige, da neće.

Međutim, tada je došla EU, nova vozačka, stoji mi ograničenje na A1 i A2 kat. ograničenje 10.02.

Dogovorio sam se s voditeljem autoškole da mi, kao kompenzaciju, omogući polaganje A kategorije. Ovo ljeto ću polagati A kategoriju (iako nemam 24, ali imam više od 2 godine A2 kat). I kad položim A kategoriju na motoru s brzinama, brišu li mi se ograničenja s A1 i A2 kategorije? Ne bi imalo smisla da imam ograničenje na A1 i A2, na A nemam.

I datum polaganja A1 i A2 mi ostaje isti?

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nećeš imat na A ako položiš na motociklu koji ima ručno kvačilo.A na A1 i 2 ga nisi imao.

 

Normalno da ostaje isti datum polaganja.

 

Sivko,

hvala na odgovoru!

Da, polažem A na motociklu s ručnim kvačilom.

Nije mi u potpunosti jasan tvoj odgovor.

Na A1 i A2 trenutno imam ograničenje 10.02. Ako položim A kategoriju na motociklu s ručnim kvačilom, A kategorija mi se upisuje bez ograničenja.

No, miče li mi se ograničenje 10.02 s A1 i A2 kategorija?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno ali u vozačkoj je navedena svaka kategorija za sebe a pored svake se može upisat ograničenje.

Vjerovatno da si položio prvo A da ne bi bilo ograničenja kod nijedne.

 

I šta onda ako me zaustavi policija na motoru od 125 ccm s mjenjačem? :D

Besmisleno je, za sve motore nemam ograničenja, a za one što spadaju do A2 kategorije imam :D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Službeni odgovor MUP-a:

Poštovani,

 

Ukoliko položite A kategoriju na motociklu s ručnim (nožnim) mjenjačem, iz vozačke dozvole će se izbrisati ograničenja za A1 i A2 kategorije koja su upisana temeljem polaganja vozačkog ispita na motociklu s automatskim mjenjačem.

 

S poštovanjem,

Služba za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova RH

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Da li mi netko može pomoći u slijedećoj situaciji

24.11.2007. godine sam (navršene 24 godine) položila A1 kategoriju (polagala sam na motoru koji nema automatski prijenos). U međuvremenu posao i sve ostalo me odvuklo na drugu stranu tako da sam tek nedavno upisala tu A1 kategoriju u vozačku dozvolu (do tada vozila s papirom samo :fucka: ). Da li moram polagati A2 i A ili će mi se tokom vremena dodijeliti A kategorija??

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija