Jump to content

fakturiranje režija


Octopus2009

Preporučene objave

Poštovani,

 

da li itko zna neku informaciju, članak zakona vezano za fakturiranje režija najmoprimcima.

Naime, prošle godine smo imali porezni nadzor i kaznili su nas jer na račune za režije nismo stavljali ponovno stopu PDV-a (po nama je to bio porez na porez jer račun od struje i sl. već ima porez sadržan). Nadzor nam je tvrdio da prilikom svakog prefakturiranja mora se ponovno obračunati PDV. To nam je veliki problem, i normalno je da nam se sad najmoprimci žale, ne žele plaćati režije, iste ne žele prebaciti na sebe pa da im direktno dolaze računi itd.

Onda sam zvala RRiF koji mi je rekao da se nipošto ne obračunava ponovno PDV. I sad tko je tu u pravu? Nitko mi ne želi dati na pismeno potvrdu, ni porezna ni RRiF za svoje tvrdnje da se mogu naknadno ako dođe opet do nadzora pozvati na taj dokument.

 

Zahvalna na Vašim mišljenjima i pomoći...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

ako je posrijedi davanje u zakup poslovnog prostora i ugovoreno je da zakupnik, pored novca, snosi režijske izdatke povezane s poslovnim prostorom tada ste ugovorili ste zakupninu koja se sastoji od dvije komponente. Fiksna komponenta se odnosi na fiksni novačni iznos koji zakupnik duguje. Varijabilna komponenta su režijski izdaci. Moguće je ugovoriti slijedeće:

 

a) da vi zaprimate i plaćate račune dobavljača i potom izdate račun za zakupninu (f. i v. komponentu) zakupniku. ukupan iznos zakupnine je porezna osnovica PDV-a neovisno što možda kod nekih ulaznih računa nema pretporeza

 

b)da zakupnik uz vašu suglasnost prebaci račune dobavljača na sebe i plaća ih. tada ima pravo odbitka pretporeza

 

prema Zakonu o obveznim odnosima zakupnik je dužan dati zakupodavcu samo zakupninu. sve što mu plaća je zakupnina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Poštovani, da ne otvaram novu temu. Nisam iskusan u iznajmljivanju pa Vas molim. Iznajmio sam poslovni prostor, te u ugovoru naveo da je najmoprimac duzan snositi sve rezijske troskove, te sam za svaki zasebno rezijski trosak( struja,voda,komunalno..) poslao zahtjev za prebacivanje rezijskih troškova na firmu najmoprimca. Ono sto mene zanima je što nastupa ukoliko najmoprimac ne plaća račune. Da li npr isključenje struje i dug ostaju na firmi najmoprimca? i tko placa ponovno ukljucenje struje (nakon raskida ugovora s najmoprimcem)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija