Jump to content

Darovni ugovor


mzlatko

Preporučene objave

Gdje se nalazi ta kuća, u RH ili u inozemstvu gdje ste vi?

 

Ako je u RH, kada se vratite, sastavite darovni ugovor, a ako je u inozemstvu savjetujte se s odvjetnikom ili javnim bilježnikom, jer ne nam kakve su procedure za zemlju u kojoj se nalazite.

 

Ako je u RH najbolje da vam Ugovor o darovanju sastavi netko tko to zaista zna, odvjetnik ili javni bilježnik. Prilikom sastavljanja trebate dostaviti odvjetniku ili javnom bilježniku zemljišno-knjižni izvadak za nekretninu koju darujete, u pravilu ne stariji od 6 mj, te osobne iskaznice vas i osobe kojoj darujete, kao i OIB vaš i osobe kojoj darujete. Sastavlja se u 2 orginala i 2 preslike. Ako ga sastavlja odvjetnik isti trebate odnesti na ovjeru kod javnog bilježnika, a ako ga sastavlja javni bilježnik on će nakon vaših potpisa isti ovjeriti. Sa ovjerenim darovnim ugovorom idete u gruntovnicu Općinskog suda prema mjestu gdje vam se nekretnina nalazi. U gruntovnici ispunjavate "Prijedlog za uknjižbu" te uz taj prijedlog predajete orgnal ugovora o darovanju.

 

Porez na promet nekretnina pri nasljeđivanju, darovanju ili drugom stjecanju bez naknade ne plaćaju:

 

1. bračni drug, potomci i preci te posvojenici umrlog ili darovatelja

 

2. braća i sestre, njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja kada nasljeđuju ili primaju na dar poljoprivredno zemljište, ako im je poljoprivreda osnovni izvor prihoda

 

3. braća i sestre, njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja kada nasljeđuju ili primaju na dar nekretnine, ako su s ostaviteljem ili darovateljem živjeli u gospodarskoj zajednici u vrijeme izgradnje građevine, stjecanja druge nekretnine, ostaviteljeve smrti ili primitka dara

 

4. - bivši bračni drugovi kada uređuju svoje imovinske odnose u svezi s rastavom braka

 

5. - fizičke osobe kojima RH ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave daruje, odnosno daje nekretnine bez naknade radi odštete ili iz drugih razloga u svezi s Domovinskim ratom.

 

Način ostvarivanja olakšice/oslobođenja: Podnošenjem Prijave poreza na promet nekretnina u nadležnu ispostavu Porezne uprave na području gdje se nalazi nekretnina koja se stječe.

 

Propisani obrasci: Prijava poreza na promet nekretnina

 

Rokovi podnošenja obrazaca: 30 dana od dana sklapanja ugovora odnosno drugog pravnog posla kojim se stječe nekretnina, odnosno u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti rješenja.

 

Potrebna dokumentacija:

 

1. - pravomoćno rješenje o nasljeđivanju ili ugovor o darovanju ili ostalo (bilo koji pravni posao kojim stjecatelj stječe nekretninu bez naknade)

 

2. - Prijava poreza na promet nekretnina

 

3. - preslik osobnih iskaznica

 

4. - izvod iz matične knjige rođenih, vjenčani list ili ostala dokumentacija kojom se dokazuje srodstvo radi ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja poreza na promet nekretnina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Dobar dan! Imam jedno pitanje, od oca smo dobili kuću brat i ja, otac je preminuo prije 2 godine. Ja bih htjela tu kuću prepisati a brat ne želi. Dali postoji mogućnost da ja svoj dio kuće prepišem na sebe, jel brat svoj dio ne želi prepisati.

Ugovor je sastavit kod javnog bilježnika i mora se provesti u knjige. Što da radim?

 

 

S poštovanjem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija