Jump to content

Brak / Boravak ako nisi bogat


Kathrin

Preporučene objave

Evo me, Švicarka, koja je već neko vrijeme sanjala o životu u Hrvatskoj... nisam bogataša, skromno živim, volim pomagati ljudima (a i životinjama), važno mi je moja vjera, zavoljela sam ovu vašu zemlju, hrvatski jezik, itd... imam puno prijatelja, poznanaca, u staračkom domu, u ulicama, u gradiću gdje sam stanovala... Studirala sam psihologiju u Americi ali onda sam besplatno pomagala ljudima, živjela kod roditelja ili skromno, bila glazbenica na ulici...

 

Na policiji u Hrvatskoj su mi rekli: Nađi momka!

 

Nisam željela momka. Nisam tražila. Ali onda, prošle godine, se dogodilo...

 

Eto, sada imam momka. I ozbiljno je. Amo-tamo sam dalje putovala, malo radila u Švicarskoj, opet se vratila.... kao turista ne mogu ostati više nego - ukupno - 3 mjeseci svakih 6 mjeseci.

Onda, sada što pričamo o mogućem vjenčanju i sve to, moglo bi se misliti da onda ću dobiti i boravak. Ali sada je sve to opet komplicirano: Moramo pokazati da možemo se održavati, je li tako? Na primjer, on mora imati stalni posao... ali šta ako nema? Što ako na primjer on je djelomični invalid? Ili što ako bismo morali oba dva raditi? Što ako oba dva smo spremni živjeti vrlo vrlo skromno? Kako to vidi zakon? Ne može biti da ako dvoje ljudi se vole, da nisu dozvoljeni živjeti zajedno? Samo želimo živjeti skromni život... kako to možemo u zemlji koju ja sam zavoljela i koju i on voli?

 

Ne želim ništa protiv zakona, ilegalno ili nešto tako. To nije za mene.

(I molim vas, nemojte reći da je puno bolje u Švicarskoj. To je nešto osobno. :))

 

Hvala na ikakvu pomoć...

 

Kathrin

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ne morate biti bogati, niti on raditi, ali morate imati dokaze da imate osigurana sredstva za život. Mirovina, štednja, ili ako se Vi zaposlite. Nešto što će njima biti garancija da jednog dana neće Država morati uzdržavati vas. Ako on ima roditelje, može čak njihova izjava (i potvrde o plaćama ili mirovinama) da će vas uzdržavati. Postoji neki minimum koji se priznaje kao dovoljan za svakog člana obitelji (pitajte u policiji koliko je to). Tisuću po osobi mjesečno, ili tako nešto slično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija