Jump to content

čl. 173. st. 5. KZ


Mrnjaukalica

Preporučene objave

Imam jedno pitanjce.. Priželjkujem Xarinu interpretaciju. :)

 

Naime, može li se k.d. iz čl. 173. st. 5. KZ počiniti na način da korisnik javnog internet foruma zaraži informaciju o tome kako može konzumirati neku dogu i da takve informacije dobije od drugih korisnika? I koliko to može pobući kaznenu odgovornost vlasnika severa koji održava taj forum, ako takvu temu nije obrisao.

 

Meni se čini da davanje informacija o načinu korištenja kakve opojne droge treba smatrati jednim od drugih načina omogućavanja korištenja droge.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u zakonskom tekstu st.5. su navedeni primjerice oblici u kojima se najčešće ostvaruje radnja k.d. omogućavanja drugome trošenja opojne droge..

moram reći nešto općenito o ovom k.d. da to nekako pojasnimo..

neke od ovih radnji - navođenje na trošenje, davanje drugome droge, stavljanje prostorija na raspolaganje, su prema svome sadržaju, kada pogledaš, ili poticanje ili pomaganje počinitelju..ovim st. 5. ove radnje postaju počiniteljske radnje, podliježu sankciji..poticatelj se kažnjava za nešto što inaće nije kažnjivo (misli se na uživanje droge)..

inaće, među te radnje počinjenja ulaze utjecaji na volju korisnika droge i materijalni tj. stvarni akti kojima se olakšava ili omogućava njeno konzumiranje..

pitaš konkretno što bi bilo na osobno traženje dati informaciju, savjet, kako konzumirati neku drogu..

bilo bi k.d., savjetuje se što, kako, koliko i sl. radnje treba napraviti..ujedno se vjerojatno opisuje i doživljaj koji će uslijediti, pa to dodatno može utjecati na ovu osobu da učini to što je naumila, ali eto ne zna bez tuđe pomoći..

zanimljiva je i situacija, što će tu informaciju, taj savjet dobiti više osoba, znači sve one koje budu čitale taj dio, ili slučajno ili namjerno..

time se po meni otvara odgovornost onih koji uređuju taj forum, posebno još iz jednog razloga..a taj je što je Zakonom o zlouporabi opoj. droga zabranjena promidžba opojnih droga..trebalo bi sada uzeti taj Zakon pa pogledati što se u njemu točno navodi što se pod tim smatra..

inaće, ova promidžba bi bila poticanje, a ono opet može biti i izravno i posredno..

zanimljivo pitanje u svakom slučaju, jer koliko sam i ja imala prilke vidjeti na nekim stranicama/forumima, ovakve stvari se događaju..

nemam saznanja da je do sada došlo do procesuiranja ovako počinjenog k.d., imaš li ti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Xara!

 

U ZSZOD, čl. 4. se spominje, između ostaloga, izravna ili neizravna promidžba uporabe opojnih droga. Za to su propisane prekršajne sankcije, ali to ne isključuje kaznenu odgovornost.

 

Nisam do sada vidio da je tko kazneno progonjen zbog toga. U svakom slučaju, preporučit ću svojim kolegama da brišu takve teme.

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to pitanje još nitko nije do sada potegao, pa i nema o tome nigdje ništa..

ali, u svakom slučaju nije ni malo bezazleno..jer, gledaj..

u st.6. se navode maloljetne osobe, djeca, više osoba, duševno nerazvijene ili privremeno duševno poremećene osobe..ovaj stavak predviđa težu/strožu sankciju..

i osvane jednog dana ovakvo pitanje..hajde ti sada znaj tko ga je postavio? kojeg uzrasta, kakvog psih. statusa? u svakom slučaju ako uslijedi odgovor-savjet, on je upućen i toj osobi, ali i svima drugima..

i što na primjer da se radi o stvarno nekom djetetu koje pojma nema što drži u rukama i po uputama uzme drogu..i dođe do - teške posljedice, koja je također predviđena st.6.

tu ima nekih razmišljanja da se radi o odgovornosti te treče osobe za tešku posljedicu u slučaju kada ta osoba po svojim karakteristikama i znanju,bolje razumije i shvaća opasnost i rizik uzimanja droge nego žrtva..

u svakom slučaju, dok se mjerodavni ne pozabave ovom novom varijantom činjenja ovog k.d. proći će vremena..

 

xsara

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A što je sa zamjenom igala i štrcaljki u sklopu javnozdravstvenih programa - suzbijanje širenja HIV-a i hepatitisa?

 

Ovdje zdravstveni djelatnici daju upute korisnicima droga kako da to čine, a na način da bude sigurno da se ne zaraze HIV-om ili hepatitisom. Usput im daju i sterilne štrcaljke i igle, dakle sredstva kojima će koristiti drogu.

 

Mislim da bi u takvim slučajevima, kad je riječ o provedbi "harm reduction" programa trebalo postojati isključenje protupravnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija