Jump to content

Rok za podnošenje prekršajnog naloga


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav!

Jučer, 20.3.2006., sam dobio prekršajni nalog za prekršaj učinjen 27.9.2005. Namjeravam se žaliti i na sam prekršaj, ali o tom kasnije.

Nalog je poslan 17.3.2006 (poštanski žig), a na nalogu je datum 27.1.2006 ili točno 4 mjeseca nakon počinjenja prekršaja. Meni se čini da je policija napisala taj moj prekršajni nalog prošli tjedan, ali su napisali datum 27.1.2006 jer nakon 4 mjseca nastupa neka vrsta zastare.

Postoji li takva vrsta zastare (rok za slanje obavijesti o prekršaju)? Mogu li se u ovom slučaju pozvati na poštanski žig koji je u očitom nesrazmjeru s datumom na nalogu? Mislim, ako policiji treba 2 mjeseca da pošalje već gotovi nalog (za koji im je trebalo 4 mjeseca)...

 

Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče samog prekršaja:

Ušao sam u krivi smjer i kazna je 2000 kn, 3 boda i 2 mjeseca bez vozačke!

Ali... okolnosti nisu baš takve kakve bi se mogle učiniti na prvi pogled.

Radi se o nekim sporednim ulicama u Vrapču i tamo sam tad bio prvi i jedini put. Ušao sam u krivi smjer cca 5-10 metara(1-2 dužine auta), s namjerom da se se okrenem i vratim, jer su bili neki radovi na cesti u koju sam morao/trebao skrenuti. Nisam se snašao na nepoznatom terenu....a policija je bila 5 metara iza znaka. Vozio sam cca 20 km/h - dakle, stvarno sam lutao, bez namjere za divljanjem, nekom koristi od prekršaja i sl.

Ima li smisla tako koncipirati prigovor? Dakle, jesam ušao u krivi smjer, ali nije to baš isto kao da sam vozio do Rijeke krivom stranom autoceste. A kazna je vjerojatno ista.

Prigovor šaljem policiji, ali ga u biti upucujem sudu. Da li onda u naslovu trebam navesti sud kao stranu kojoj se obracam, a ne policiju?

Još jednom hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prigovor podnosite policiji, a oni sve predaju prekršajnom sudu. Svakako u tome prigovoru zatražite da vam se novčana kazna preimenuje u mjeru pisanog upozorenja, jer ako niste u zadnjih 12 mjeseci počinili nikakav prekršaj, sudac bi mogao umjesto kazne izdati vam pisano upozorenje. Najbolje vam je prigovor podnijeti osobno, u dva primjerka, jedan će zadržati policija za drugi vam potvrde i vrate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dobio si los odgovor, ne trazi nikakve pisane mjere upozorenja, tvoj prekrsaj je preozbiljan i nema zakonske mogucnosti za primjenu tog cl. zospca.

medjutim, sud moze u tvom slucaju i odlucis li se braniti ovako kako si gore naveo, ici ispod minimalne propisane kazne i moze odgoditi oduzimanje vozacke (tzv. uvjetno oduzimanje).

za ovakvu obranu je presudno priznanje prekrsaja, pa ako ces u ovom pravcu, zaboravi na "laze policajac", "nisam majke mi" i sl za cime poseze vecina neukih prekrsitelja... takodjer, budes li pisao takav prekrsaj, o njemu ce odlucivati vps, pa kao primatelja navodis visoki prek sud u zgb - putem pu te i te ali pazi, predajes ga onome tko ti je izdao nalog, dakle policiji.

btw, sud moze pozivom na zp, a ne na zospc izreci nesto sto nije pisana mjera upozorenja vec sudska opomena, ali nemoj gajiti tu nadu, s ovakvim prekrsajem tesko da ce do toga doci /

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa mislim priznati prekršaj, jer je postojao. Samo što postoje i okolnosti koje su, po mom mišljenju, itekeko olakšavajuće. Ne mislim da je to bio tako "ozbiljan prekršaj". Ali, dobro... svatko je subjektivan u svom slučaju, a sud će reći svoje...

S obzirom da nisam nikad dobio niti jedan kazneni bod, ne vidim zašto ne bih tražio (i dobio! :-)) neku vrstu pomilovanja.

Znam da prigovor predajem policiji, samo me zanimalo da li ga naslovljujem na policiju ili prekršajni sud.

Sad sam još u nedoumici da li zatražiti konkretnu mjeru pomilovanja (pisano upozorenje) ili to općenito formulirati.

 

Uz to, nitko nije komentirao prvi post i blago rečeno čudne datumske koincidencije i kašnjenja u dostavi.

 

U svakom slučaju, hvala na odgovorima. Uskoro istječe rok za podnošenje prigovora, pa do kraja tjedna moram to napisati.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mislim da je to bio tako "ozbiljan prekršaj".

 

koliko je koji prekrsaj ozbiljan vidi se po propisanoj sankciji, a obzirom da ti naobrazba u prometnom smjeru najvjerojatnije zavrsava na vozackoj dozvoli b kategorije, mislim da bi bilo i preopsirno i uzaludno obrazlagati zasto je konkretni prekrsaj toliko ozbiljan da je za njega propisano minimalno 2000kn, 3 boda i jos 2-6 mj uklanjanja iz prometa vozaca koji je to ucinio.

ti naravno imas pravo predloziti vps-u koji ce razmatrati tvoj slucaj da ti umjesto 2000kn novcane kazne izrekne opomenu (ne pisanu mjeru upozorenja, to je iz zospc-a i to izrice policija, a ne sud!) medjutim sa gotovo 100%-tnom sigurnoscu takav prijedlog nece proci, to prolazi kod krivih parkiranja, zaboravljanje vozacke u drugoj jakni, nekog sitnog prekoracenja brzine isl....

kod prekrsaja sa propisanom ovakvom sankcijom, najvise sto sam vidio dokle je sud isao je bilo 1000 umjesto minimalnih 2000 kuna i uvjetno oduzimanje vozacke.

nadalje, razmisljas u krivom smjeru, ti si ionako kaznjen minimalnom predvidjenom kaznom pa da bi sud isao ispod nje moraju postojati da ih tako nazovemo "posebne" olakotne okolnosti, a to cinjenica da "do sada nisi dobio niti jedan kazneni bod" nije. naravno, ti navedi i to jer stetiti ne moze, ali pokusaj svojim odnosom prema prekrsaju koji si pocinio navesti sud da zakljuci kako ces se ubuduce kloniti takvog postupanja i uz izricanje nize novcane kazne i uz uvjetno oduzimanje vozacke, a to bagateliziranjem svog prekrsaja sumnjam da ces postici.

a "datumska koincidencija" i "kasnjenje u dostavi" ne postoje, tu je sve cisto i to ne spominji u prigovoru /

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uopce ne namjeravam bagatelizirati prekrsaj, nego izreci svoje vidjenje njegovog nastanka. Nisam se snasao kad sam vidio radove na cesti itd. A da nisam bas do kraja znao gdje sam potvrdjuje i cinjenica da sam imao otvoren plan grada (pokazao i policajcu, ali ga se ocito nije dojmilo. :-)) Pa prema tome nisam htio svjesno iskoristiti krivi smjer, jer nisam ni znao gdje cu izaci.

 

a "datumska koincidencija" i "kasnjenje u dostavi" ne postoje, tu je sve cisto i to ne spominji u prigovoru

Necu to spominjati u prigovoru. Vjerujem da je sve pokriveno zakonski, ali ako su zaista napisali nalog 27.1., zasto ga nisu dostavili do prije para dana!? To mene ne oslobadja, ali govori o losem obavljanju posla onoga tko ga obavlja.

 

U svakom slucaju, hvala ti na savjetima. No, moram primjetiti da mi se nimalo ne svidja tvoj nadobudni ton viseg bica koje se obraca malom glupom crvu koji je greskom dobio vozacku i sad se hoce izvuci od kazne. Dakle, jos jednom puno hvala, ali molim manje arogancije u komunikaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

No, moram primjetiti da mi se nimalo ne svidja tvoj nadobudni ton viseg bica koje se obraca malom glupom crvu koji je greskom dobio vozacku

 

gledaj ovako, ja nisam rekao da si ti greskom dobio vozacku, nego sam po tvojim stavovima zakljucio da ti bilo formalna bilo neformalna naobrazba u tom smjeru zavrsava sa vozackom dozvolom, a vozacka dozvola je 2-mjesecni kurs, a cak se i to lose provodi, pa kao takav ne mozes niti ocijenjivti niti raspravljati o ozbiljnosti prekrsaja koji si pocinio. kada bih ti sada isao pojasnjavati sto se sve moze dogoditi vozacu koji 10m brzinom 20 km/h (ovo si najvjerojatnije podijelio bar sa 2, ali neka i bude tako kako kazes) vozi nedozvoljenim smjerom, a pri tome je toliko neusredotocen na voznju da ne vidi policijsko vozilo na 5 metara od znaka onda bi to preslo iz pravne u prometnu problematiku i postali bismo offtopicni ali evo samo jedna crtica: dijete koje zivi u toj ulici i koje zna da je jednosmjerna, u igri trci preko kolnika a da je prije toga provjerio nailazi li promet samo iz onog smjera iz kojeg ga i ocekuje - dozvoljenog, tebe niti ocekuje niti vidi, izlijece na kolnik, ti ga prethodno uocavas na 1.00m desno bocno, a on je u trku i pred vozilom ti je prije nego sto si uspio stati, a ti vozis osobni automobil, a on je dijete, a ceoni nalet pontonskog vozila na dijete imitira ceoni nalet sanducastog vozila na odraslog pjesaka pa je primarni kontakt iznad tocke tezista pa dijete za razliku od odraslog pjesaka koji bi bio nabacen/odbacen i vjerojatno prosao bez i tto, pri takvom naletu biva doslovno pregazeno automobilom, a pregazenje bilo djeteta bilo odraslog covjeka u pravilu zavrsava smrtnim ishodom.

tebi naravno nista od ovoga nije palo na pamet, ja niti mam zivaca niti vremena sve to pojasnjavati niti bi razumio to sto ti ispricam, niti te to zanima, pa je zato odgovor bio takav kakav je - nije bez razloga takvo postupanje sankcionirano toliko visokom kaznom, a meni se ne da (sad bez uvrede molim) raspravljati o tome s vozacima-amaterima niti vozaca amatera koji (opet bez uvrede) zeli proci sto jeftinije na sudu zanimaju problemi sigurnosti cestovnog prometa niti mu je vladanje tom problematikom potrebno za pisanje prigovora vps-u/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK... stvarno ovo postaje off-topic.

Izdramatizirao si potencijalnu situaciju i zacinio je izrazima iz prirucnika ("...ceoni nalet pontonskog vozila na dijete imitira ceoni nalet sanducastog vozila na odraslog pjesaka pa je primarni kontakt iznad tocke tezista..."). Po ovome sto si napisao ispada da je policajac samo igrom slucaja prezivio moj sumanuti nalet. no, necemo dalje o prometnoj problematici, tu se slazem.

 

Vise puta sam napisao da JESAM pocinio taj prekrsaj. No, nije mi normalno da je ista kazna za to sto sam ja pocinio i da sam recimo vozio zelenim valom u suprotnom smjeru 2 km(bez (s)udara, naravno).

Mislim, i ubojstvo iz nehata je ubojstvo, ali nije ratni zlocin i nije mi prihvatljivo da se isto tretira i sankcionira.

 

Ako sud odluci drugacije, OK. Necu propasti zbog 2000 kn, a i prezivjet cu bez vozacke 2 mjeseca.

Jos jednom zahvaljujem na svim informacijama i savjetima. Iako, u sustini, moj prigovor ostaje isti kakvim sam ga napisao prvi dan...pa sto bude.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zacinio je izrazima iz prirucnika

 

vidis kako smo brzo dosli do tocke nerazumijevanja, a prakticki nismo ni naceli temu? nije to "izraz iz prirucnika" nego najizgledniji moguci ishod pretpostavljenog stjecaja okolnosti (koji se srecom nije dogodio), a da bih ti sada objasnio ono sto ti nazivas "izrazom iz prirucnika" trebala bi mi jos barem tri posta pri cemu bi se ti kao oponent mojim utemeljenim, obrazlozenim i logicki prihvatljivim navodima suprotstavljao besmislicama poput "nisam se najbolje snasao jer sam vidio radove na cesti", "imao sam otvorenu autokartu" ili "nisam imao namjeru divljati"... zato je jednostavnije odbiti takvu diskusiju kako sam to i ucinio u prethodnom postu, a sto si ti potpuno neutemeljeno kvalificirao kao jedno neprimjereno obrcanje sugovorniku.

 

ajmo na topic: potpuno pogresno drzis da je 2000kn predvidjeno za nekakve "divljake". 2000kn je *minimalna* kazna predvidjena upravo za neoprezne i prethodno nekaznjavane koji nisu nikoga ugrozili i koji nisu izazvali prometnu nezgodu. to bi u ovoj fazi odgovaralo tvom opisu.

taj tvoj pretpostavljeni koji bi 2 km vozio zelenim valom u krivom smjeru ne bi dobio 2000kn vec 10.000kn i 6 mj vozacke, ako ga prethodno ne bi proglasili neuracunjivim.

i zato po mom misljenju grijesis jer u svom prigovoru navodis potpuno pogresne "isprike", kakve crne autokarte, kakve crne zbunjenosti usljed radova na cesti, pa sto mislis da te zbune radovi na cesti, a ti umjesto u jednosmjernu skrenes na nogostup jer si eto zbunjen?!

prigovor u kojem se trazi od vps-a da ide ispod minimalne zakonom propisane sankcije, po mom, mora sadrzavati ne banaliziranje protupropisnog postupanja vec jedan krajnje samokritican stav prema vlastitom prekrsaju, mora biti prepun svijesti o neprihvatljivosti takvog postupanja i svijesti o svim aspektima jedne apstraktne opasnosti koju si izazvao svojom nepaznjom i kao takav garantirati da se takvo nesto vise nece ponoviti i bez posezanja u propisani okvir kazne.

a ti se, kako mi se cini, spremas napisati kako si gledao autokartu, bio malo zbunjen, uletio u pogresni smjer, ali sve to zajedno, casni sude, nije nis' "jer ja nisam divljak", pa hajd ti mene oslobodi....

no dobro, tvojih 2kkn, tvoj prigovor, pa ti kako mislis da ti je bolje, ja sam samo naveo svoje misljenje i ono sto bih ja napravio na tvom mjestu... uglavnom sretno u svakom slucaju.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje nisam podastro cijeli prigovor. Samo sam naveo neke cinjenice koje su, da tako kazem, "nazocile" dogadjaju. Ne ocekujem da me gledanje u kartu, radovi na cesti i sl. oslobode odgovornosti. Ne bih ni ja to priznao kao oslobadjajuce argumente. To sto sam smotan, nesnalazljiv, ne znaci da nisam ujedno i kriv za prekrsaj koji sam napravio. Nigdje ja to ne tvrdim.

Samo se nadam da ce i te okolnosti sud uzeti u obzir, te s obzirom na cijeli kontekst, smanjiti kaznu.

U prigovoru priznajem odgovornost, tj. pocinjenu pogresku - sad cu jos malo pojacati taj dio, po tvom savjetu - nigdje ne tvrdim da me policajac mrzi, da nije tako bilo i sl.

 

Eto, jos jednom ti hvala na pravnim savjetima, a oko potencijalnih prometnih situacija se vjerojatno ne bismo tako lako slozili ni u siroj raspravi. Previse je budala na cesti, slazem se da preventiva treba djelovati (i sam imam malo dijete), ali ne treba ni od muhe praviti slona.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

oko potencijalnih prometnih situacija se vjerojatno ne bismo tako lako slozili ni u siroj raspravi.

 

sto i nije neki problem, drzava je i mene i tebe, kada smo u svojstvu vozaca, pod prijetnjom sankcija obavezala da bezuvjetno postujemo zospc, a ne da razmisljamo i donosimo procjene je li nesto dobro/lose, opasno ili ne, pa sad kako koga od nas ulove... neki "unutarnji ustroj" naseg zospc-a nije nasa izmisljotina, sve je to tako i u svim stranim zospc-ovim ekvivalentima bilo koje zemlje i konkretni prekrsaj je svugdje u svijetu strogo sankcioniran - ponavljam - ne bez razloga. a je li zospc koji je sam po sebi tako rigorozan primjeren standardu gradjana ove zemlje nije problem vps-a niti pravosudja uopce vec one saborske vecina koja je digla ruku za njega. jedino sto nam se jos gore od ovoga moze dogoditi je kada bi se pravosudna vlast pocela rastezati preko zakonodavne....

 

ali ne treba ni od muhe praviti slona.

 

ovo nikako da savladas: ti jesi muha, to nije sporno, da si slon sada ne bi razmisljao o 2kkn nego molio boga da nadlezni do nekako progura cinjenicni opis sa ovom blanketnom normom u onaj stavak mjerodavnog kz-ovog clanka koji spominje nehaj...

nego, ti se sjeti, pa kad stigne odgovor javi rezultat, zanima me kako ces proci....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zospc je OK , a i sama policija je dosta korektna i tolerantna. Uglavnom. Govorim iz svog iskustva (mada me nisu bas cesto zaustavljali) i iskustva mojih poznanika. Visina kazni je druga prica, mada su i one slicne kao drugdje, pa i nize. Doduse, i mi zaradjujemo manje nego u tom "drugdje"...

 

Javit cu sto je bilo. Ako to bude u nekom roku do kojeg se budem sjecao svega ovoga. :-) Cekao sam pola godine da se policija uopce oglasi. Mozda zalba nece doci na red ove godine. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mozda zalba nece doci na red ove godine.

 

i to sto kazes... a u najmanju ruku, sve i da ti ne prodje (iako mislim da ce proci sto se tice uvjetne vozacke i barem 500kn manje kazne) taj period do dostave rjesenja vps-a shvatis kao beskamatni kredit iz proracuna jer povodom takvog prigovora, kada se zaobilazi 1-stupanjski, kazna ne moze biti gora nego ona iz naloga....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam shvatio, tvrdis da takav prekrsaj automatski ide na visoki prekrsajni sud (vps). Meni u nalogu pise da prigovor uputim nadleznom prekrsajnom sudu - sto bi trebao biti prvostupanjski prekrsajni sud u Zagrebu.

Da li da ga odmah naslovim na vps, ili ga mogu nasloviti na prvostupanjski prekrsajni sud, pa ce oni automatizmom to prebaciti na vps? Jer, ja ne znam ovo sto ti znas - da to ide odmah i automatski na vps.

 

Inace, i shvacam ovu zalbu kao "borbu" za beskamatni kredit. Osnovni cilj mi je spasiti vozacku, a ako smanjim i novcanu kaznu - to je bonus.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jer, ja ne znam ovo sto ti znas

 

ide na vps, ne zbog prekrsaja nego zbog sadrzaja prigovora, ali kao sto rece prethodni anonimac - ne moras se s tim zamarati, mozes napisati "nadleznom prek sudu" ili samo "pu toj i toj", nije to bitno, bitno je da prigovor pravovremeno i s pozivom na broj pobijanog naloga dostavis onome tko je izdao nalog - policiji, a onda oni vode brigu o tome gdje ce zavrsiti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

nego, ti se sjeti, pa kad stigne odgovor javi rezultat, zanima me kako ces proci....

 

Evo, neki dan došlo rješenje moje žalbe. Kazna mi je smanjena na 1000 kn (umjesto 2000) i oduzimanje vozacke je uvjetno na godinu dana.

3 boda su ostala. Pretpostavljam da se bodovi racunaju od dana presude. Iako bi mi više odgovaralo od dana prekršaja.

Jer bi se onda uskoro i brisali. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, neki dan došlo rješenje moje žalbe. Kazna mi je smanjena na 1000 kn (umjesto 2000) i oduzimanje vozacke je uvjetno na godinu dana.

 

to je super, prepolovljano! ako pogledas gore medju mojim prvim postovima, vidjet ces da je toliko ublazavanje + uvjet ujedno i maksimum vps-a kod takvih prekrsaja...

 

na zalost, bodovi idu tek po pravomocnosti rjesenja pa od tada 2 god...(bodove ti vps nije niti mogao ublaziti)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

usput nisam dugo vidjela toliku raspravu oko nečega. uglavnom ovdje se uvijek nalaze takvi gdje se propovijedi drže.

 

thread je bio koristan na vise nacina, osim sto je zalba uspjesno stigla do cilja, bila osnovana, a kazna prepolovljena, malo smo proradili i na prevenciji razmatrajuci moguce posljedice nehajnog krsenja prometnih propisa...

 

osim toga, vidim da si i ti procitala thread, pa pretpostavljam da ti je bio zanimljiv.

 

eto vidis, i tebe smo zabavili...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naporna si ..

pišeš svugdje nadugo i naširoko, a bez ijednog konkretnog odgovora..bez poziva na članak, na zakon, na neku odluku..

kod tebe je sve rekla-kazala..

onako kako se priča po sudskim i ostalim hodnicima i uz kavice, između zaposlenih službenika koji si pametuju i rješavaju ljudima predmete i probleme..

 

i onda si još uzmeš slobodu pa ismijavaš (valjaš se od smijeha) onome što je ovdje savjetovano i što je dalo određeni i konkretni rezultat..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vidim da neko prati moje odgovore, a taj netko, a to ste vi trebao bi pročitati prije svega pravila legalis foruma. zatim ću vam reći, a ne opravdavati, ja ovdje nikog ne ismijavam već sam samo na početku komentirala da se ovdje vode najžešće rasprave. i to je to. o tome kakve odgovore dajem ne trebam polagat račune vama, ovdje sam dobrovoljno i volim pomagat, a to ne znači da moram citirat zakonske odredbe(koje očito vama predstavljaju mjerilo znanja), koje ljudi mogu pročitati na netu, ali ih možda ne znaju protumačiti. zato pozdrav anonimče. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na prekršajni nalog ide prigovor, koji se predaje ili šalje policijskoj postaji ili upravi koja ga je izdala. Oni su dužni sve dostaviti nadležnom prekršajnom sudu. Tada se ide u redoviti prekršajni postupak, te se nakon njegovog završetka dakle glavne rasprave donosi rješenje. Nakon donošenja rješenja postoji pravo žalbe koja se predaje sudu koji je donio rješenje, a on je dužan dostaviti sve Visokom prekršajnom sudu na drugostupanjsko odlučivanje. Zašto se dostavlja tijelu koje je izdalo nalog ili rješenje da se uopće utvrdi treba li razmatrati meritum ili se prigovor ili žalba jednostavno odbacuju kao nepravovremeni ili neosnovani. Vaš problem vrlo lako ćete rješiti na ovaj način, u roku osam dana sastavite prigovor u kojem zahtjevate suočavanje sa predmetnom službenom osobom i redoviti postupak. Nakon poziva za glavnu raspravu i zaključivanja, sud ima 30 dana da donese rješenje tada se žalite visokom prekršajnom sudu i za 2 godine predmet će Vam ući u zastaru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija