Jump to content

Alimentacija, 75% plaće


mozart

Preporučene objave

Otvorio sam ovaj post koji se odnosi na iznos plaća za alimentaciju. Naime, zanima me dali ima očeva ili majki kojima je sud dosudio alimentaciju u visini 75% svoje plaće.

Nažalost doznao sam za slučaj gdje je sud čak uputio oca na alternativne načine zarade ( npr. iznajmljivanje jedne sobe u svom stanu iako dotični gospodin nema dozvolu za iznajmljivanje s čim je sud upoznat) a od kojih neke nisu ni u skladu sa zakonom RH.Naime,½brižna½majka je svjedočila da su za vrijeme braka to sve radili i da nevidi razloga zašto on to nebi mogao i dalje raditi.Nažalost, u slučajevima -riječ protiv riječi- sud više vjeruje majkama. Kako sud može navoditi čovjeka da radi na crno umjesto da ga se (ako se dokaže na temelju materijalnih dokaza a ne samo riječi ogorčene majke) kazni ako je radio protiv zakona?

Znači li to da čovjek koji je još opterećen i zajdeničkim kreditom sa bivšom suprugom a kojeg sam otplaćuje i kojemu ostaje točno 150 kuna mjesečno za život (znači hrana,režije,gorivo i sve ostalo mora stat u tih 150 kn) i da bez pomoći roditelja nebi mogao progurati mjesec, može jedino staviti sebi konop oko vrata?

Molim sve razočarane roditelje da se jave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja vas razumjem

postoji postupak koji je jako zeznut a radi se o dokazivanju zarade.

-sam postotak za alimentaciju ne može nikako iznositi više od 33%od plače pa makar i da imate 10 toro djece.

ako je majka zaposlena i vi i imate jedno djete nebi trebalo ići više od 20 %

sad je tu stvar odvjetnika , suca i borbe na sudu.

također ako imate kredit , recimo 1000kn i plaču recimo 3600 kn vama se za alimentaciju računa osnovica od 3600 kn i na taj iznos plačate alimentaciju u postotku ako je to 10% onda je alimentacija u tom mjesecu 720 kn

e sad neki kaži imam kredit pa dobijam 2600kn

i od toga mi uzimaju 720kn pa onda to nije 20% nego 30% i još koji postotak.

Dakle alimentacija može iznositi maximalno 33% od vaše plaće a više od toga se može odrediti samo ukoliko se dokaže da imate stvarna primanja veća ,pa bila ona zakonski dobivena ili ne .

sud ne ulazi prilikom ovakvih parnica u legalnost i zakonitost stećenih sredstava , nego samo ulazi u to da ste vi ostvarili zaradu koju vam trebaju opljačkati za dobrobit djeteta.

uglavnom ako je pošlo po zlu uvjek imate pravo žalbe te pokrenuti po potrebi ponovni postupak za smanjenje alimentacije, ako vam se povećaju troškovi života , ako još nekoga morate uzdržavati , ako se ponovno oženite i dobijete još djece.

imam i ja gadan problem pa pogledajte ovaj link dolje i molim vas dajte komentar.

http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=5048&forum=21&4

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo, alimentacija se može odrediti do 40% od plaće, bez obzira je li majka zaposlena, jer, ako djeca ostaju kod majke njoj se uzima u obzir sva briga oko djece pa joj se sukladno tome umanjuje novčani iznos, tako da očevi u biti "novčano doprinose više". A što se tiče dokaza o visini mjesečnih primanja - to je vrlo lako dokazati ako se osoba nalazi u radnom odnosu. Sudu se mora predočiti potvrda o prosječnoj mjesečnoj plaći (koju izdaje poduzeće) ili porezna kartica, ili isplatna lista koja je isto dokaz o visini plaće.

Što se kredita tiče ne može to tako kako ste napisali. Kod suda ne prolazi fora "ja imam kredit i moja plaća kad se odbije kredit je tolika, pa mi od toga iznosa odredite visinu alimentacije". Alimentacija se određuje prema valjanoj potvrdi i ima prednost pred svim drugim ustezanjima od plaće. I na kraju ALIMENTACIJA NIJE PLJAČKA zarade, već obveza roditelja prema vlastitome djetetu. :-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost,svaki podatak je točan i potkrijepljen dokumentacijom. Žalba je odbijena radi navoda bivše supruge tako da je predsuda pravomoćna.Ako kredit zaboravimo,od plaće 3400 kn diže se mjesečno 2400 kn alimentacije.Napominjem i da majka ima plaću veću od oca 2000kn. Tako da izgleda da je ipak moguće da sud digne i preko tih 40% od plaće. I to prilično preko.Sudu su se dostavile platne liste,nažalost ne i bankovni računi gdje bi vidjeli da čovjek već više od 2 godine jedva drži glavu iznad dopuštenog minusa.

I što sada raditi? Dali se može ići do vrhovnog suda ili početi prodavati pokretnine iz kuće da bi se namirila razlika alimentacije koja se mora odmah i u cijelosti isplatiti jer novca nema a banka neda ići ispod dozvoljenog minusa?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za juicy

pa mislio sam na konkretan slućaj , ako je sve istina što je gospodin naveo onda se radi o pljački, a i za moj slučaj vjerujem da bi mnogi protumačili da se radi o pljački,jer svi mi kažu da se radi o pljački za moj slućaj.

naravno da je alimentacija obaveza , s time se alažem i roditelji bi trebali dati sve za svoje dijete koliko mogu dati od sebe.

međutim kada sud donese odluku da netko treba dati sve jednom djetetu , a za drugu djecu ih nije briga onda dolazi do problema od kojih ljudi padu u depresiju , neki se razbole i umru.

zar sada čovjek koji je postavio upit treba da umre od gladi , zar moja djeca koju imam trebaju da umru od gladi jer treba nekome davati lovu doživotno tko ima 20 god , završenu školu i tko radi , ali imam papir da nije sposoban za rad,

oprostite ali ja sam uvjeren da se u mnogim slućajevima radi o pljački koja je zakonom legalizirana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako možete cijelo vrijeme, u svim vašim postovima, to dijete nazivati "taj momak". Pa "taj momak" vaš je sin. I u tih 20 godina niste se potrudili upoznati vaše dijete. Cijelo vrijeme kukate kako to nije bila nikakva zajednica, već samo jedna noć. No, iz te noći proizašlo je živo biće. I potpuno je u redu da ste za njega morali plaćati. A što se tiče daljnjeg plaćanja zbog kako kažete "papira da nije sposoban za rad", savjetujem, a to su vam savjetovali i drugi, potražite odvjetnika i dokažite da nije sposoban za rad!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U odluci piše da su odbili žalbu jer vjeruju ½slobodnoj procjeni prvostupanjskog suda...½.

I sad koja je instanca dalje, kome se obratiti i koliko se ima vremena za ulaganje žalbe?

I još jedno pitanje, smiju li se prodavati pokretnine da bi se namirio iznos alimentacije iako dioba bračne stečevine još nije riješena?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za juicy

"taj momak" vi kažete da je to moj sin??

spletom raznoraznih okolnosti koje sam naveo u postovima to djete je proizišlo iz jedne sexualne avanture od mnogih majkinih avantura koje je u to vrijeme imala , pa čak i sa više muškaraca u jediom danu, ne blatim je , to je tako bilo i na sudu se za to zna

,za to što je proizišlo kako kažete ona mi nije rekla nego je ta priča proglašena po mjestu kada je bila trudna 5 mjeseci .

tužba je usljedila nakon godinu dana po rođenju i vještačenje je tada pokazalo da sam 93%otac.

prije oko 10 godina kada je u RH stigla DNK oprema jasno sam na sudu rekao OK , ako je djete moje prihvačam ga , ako nije otpisujem sve alimentacije i ne tražim ništa od nikoga.

međutim tada je usljedila velika borba da se ne dopusti DNK vještačenje , što i nije dopušteno.

sada ja vas pitam da se to desilo vašem sinu što se desilo meni kako bi vi nazivali tog momka kako sam ja naveo .

možda bi ga zvali unuk , a možda i nećiji unuk .

uostalom mislim da ste malo paušalno pregledali postove s obzirom na tvrdnju koju ste naveli.

srdaćan pozdrav i molim da se na ljutite na moje reakcije .

potrudio sam se da vas ne uvrijedim.

srdaćan pozdrav!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

jucy, jako dobar post...

ovo je dobar zajeb.. trazite na sudu prijavljenu placu, odredite cifru koju zelite, izracunajte koliko je to u postotcima i trazite da mu/joj se toliko posto mjesecno skida s place. ako sjedne veca placa, visa je alimentacija... nista ne mozete izgubiti, samo dobiti jer je prijavljena placa najcesce manja od one svote koja sjedne u banku...

pogotovo u privatnim poduzecima i drzavnim... :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako vam tako jednostavna rec nije jasna, sto bi tek bilo da ju idem objasnjavati...

 

izmjene obiteljskog zakona, koju su stupile na snagu 1.1. 2008., a donesene su na sjednici hrv sabora 3. listopada 2007.

 

i czss duzan je objaviti priopcenje dobiveno od nadleznog ministarstva o minimalnom iznosu alimentacije u postotcima, na prosjecnu neto primljenu hrvatsku placu..

 

 

za dijete do 6 godina, to je 17%, oko 890 kuna...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Gđo Gigli nemojte ni razmišljati o rastavi sve će se to srediti imate moju podršku ja sam sve to prošla prije 6 godina kada sam se udala za muža sa 100 problema ali sve se sredilo alimentacija se sredila. Vi možete biti sretni što imate ikakva primanja ja sam apsolventica koja hvala bogu je na kraju faksa pa se držim pozitivne strane u životu da će biti sve ok.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ja naprimjer imam rješenje na 4.000,00 kn za djecu 13 i 14 god. sa plaćom od 5.890,00 kn. Na to se žalim i već 2 god ništa.

Bivša je sudski tražila povečanje na 5.000,00 i dobila spor.

 

Plaća 5890 a alimentacija 5000. Ha??

 

Obrazloženje suda:

1 djeci treba mjesečno 7000 a otac će davati 5000.

 

Sorry, zaboravih reči da je njena plaća 7350 kn

 

2 otac može plaćati toliko jer ima kuću i apartman od 30m2 na moru (valjda nekaj od toga moram prodati)

 

Moje pitanje je:

ako je minimalan iznos za dvoje djece cca. 20% prosječne plaće u Hrvatskoj po djetetu, kako sutkinja može odrediti da je za dvoje djece mjesečno potrebno 7000kn??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

Meni iz svega ovoga jedno nije jasno - da li na kraju postoji nekakva odredba koliki maksimalni iznos alimentacije može biti, bilo po djetetu s obzirom na uzrast ili kao postotak primanja?

Pitam i radi toga jer možda ipak uspijem nešto sporazumno učiniti po tom pitanju, pa da znam s kakvim stavom da nastupim po tom pitanju (da li barem privremeno dok traje cijeli postupak ili trajno).

Dakle, koliko po djetetu i koliki maksimalni postotak primanja može biti?

Da li je to uopće kod nas zakonski kvalitetno (što vjerujem da nije) riješeno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija