Jump to content
1306

Dugovi nakon smrti

Preporučene objave

Pozdrav,

 

nadam se da ovo spada pod nasljedno, ako ne, ispričavam se.. imam problem, pa ću probati skratiti. Plaćam dugove od svekrve (koja je još živa) jer je na svim komunalijama kada sam se udala bila na tužbi. Iz stana je izašla samovoljno davno. Budući da sve dugove podmirujem i prije roka, digli smo suprug i ja kredit i otplaćujemo već godinama i još ćemo 3 godine po 1700 kn. Naime, ona i njen suprug su 30 godina alkoholičari (to joj je drugi suprug) te je prodavala stvari, osobnu itd. Oni godinama žive u gradskom stanu u centru grada, međutim ona se nikada nije odjavila sa naše adrese. Također, koliko god puta pokušavali s njima stupiti u normalan kontakt (tj.ja jer sin/moj suprug ne razgovara s njom) to jednostavno nije išlo budući da ih nikada nisam vidjela trijezne. Ovih 8 godina braka stalno stižu opomene i razne tužbe koje mi ne preuzimamo jer ona ne živi više od 10 godina u ovom stanu.....

Trenutno je na umoru i moje pitanje glasi budući da je doktor rekao da se oprostimo od nje:

1. da li na ostavinskoj raspravi ako bude pozvan njen suprug iako ne znam da li su u braku (vjerojatno jesu) ima pravo na dio njenog dijela stana (iako nikada nije živio u njemu i bio prijavljen na toj adresi)

2. da li mi preuzimamo njene dugove ili njen suprug(npr. 30 000 kn mobitela koda je prodala osobnu), jer ćemo vjerojatno puno poslije i saznati za sve dugove

3. ukoliko suprug ima pravo na neki (i koliki uopće) dio kako je to uopće moguće s obzirom da nije "živio" s njom jer je on prijavljen u centru.

Znam da je ovo ogromna zavrzlama, ali zaista ne znam kome da se obratim, pa ako netko zna ili je imao sličan slučaj, molim vas za pomoć.

Hvala unaprijed

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

????

malo je pravih informacija .

čiji je stan gruntovno ,kako može koristiti gradski stan ako posjeduje svoj?

 

niste dužni vračati tuđe dugove ,pa ni od roditelja ako dugovi imaju osobno svojstvo.

dugovi koje je dužnik napravio radi zadovoljavanja zajedničkih životnih potreba

dužan je vračati nasljednik.

Zakon o obveznim odnosima

SMRT

Članak 213.

Smrću dužnika ili vjerovnika prestaje obveza samo ako je nastala s obzirom na osobna svojstva koje od ugovornih strana ili osobne sposobnosti dužnika.

 

bitno je da nikome ne dajete izjavu da prihvaćate tuđi dug

ili da isti dug otplaćujete.

 

ostavitelja nasljeđuju djeca i bračni partner (i izvanbračni ako je zajednica trajala više od 3 godine)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovako: stan u kojem suprug i ja živimo je nakon smrti oca (pravog) pripao majci i njemu.....

Njen 2. muž koristi gradski stan, kako? Ne znam, jer sam objasnila situaciju....čuli smo da je izgubio jedan stan

Ali budući da će on vjerojatno i biti nasljednik (jednog dijela sigurno), što onda? Svi znamo da su dugovi napravljeni iz tog razloga, aliz adovoljna sam vašim odgovorom. Međutim, strašno nas muči činjenica da bez obzira na sve ćemo imati problem sa njenim mužem/životnim partnerom koji će vjerojatno potraživati svoj dio.....iako nije nogom kročio u naš stan ikada. Jedino što smo napravili je da smo bili dovoljno pametni pa smo čuvali sve račune....

Hvala od srca

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

računa tj r4ežije u stanu dužan je plaćati onaj ko koristi stan ili vlasnik stana.

znači troškovi stana su vaši(od stanara i suvlasnika stana)

1/2stana koja pripada majci Vašeg muža

poslije njene smrti se djeli na njenog sina i nevjenčanog supruga.

dugovi se takođe djele na nasljednike

nasljednici vračaju dugove ostavitelja do vrijednosti nasljeđenog djela.

ali ako su dugovi osobni nasljednici nisu dužni vraćati iste dugove.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

puno hvala na odgovoru. Jasnije su mi sad neke stvari.

U prijevodu: zakonski je najbolje biti alkoholičar i ništa ne raditi te ostaviti dugove svojoj djeci ili već nekome, a kad umrete onda netko tko nije ni vidio stan jer je također alkoholičar kojem je već država jedan stan uzela ima pravo na dio.

Prava smo i pravedna država. Bova, hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ne razumješ dobro.

djeca vračaju dugove roditelja samo u vrijednosti nasljeđene imovine i to ako je dug nastao zbog potreba zajedničkog života (trošak stanovanja,hrana ,stambeno pitanje ...)

 

ako je dug osobni (posudba radi pijančevanja ,provoda ,pomoči poznanika,kocke ...)nasljednici nisu dužni vračati dug ostavitelja i unatoč nasljeđenoj imovini.

imovina koju ostavitelj posjeduje djeli se na nasljednike

osim ako postoji darovni ugovor ili ugovor o uzdržavanju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Razumjela sam dobro. Čak i dugove možemo izbjeći, ali činjenicu da je njen muž sadašnji s kojim je možda 3-5 godina u braku i nikada nije vidio ovaj stan koji je od pokojnog oca (ali je na majku i sina) ne možemo. Alkoholičar koji je možda s tom namjerom i oženio moju svekrvu ima pravo na nužni dio stana. Probajte zamisliti kako mi se muž osjeća.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Molim pomoć. Ponovo se javljam. Naime, u tijeku je sahrana i saznali smo da osim što nije bila udana za tog tipa ali su živjeli zajedno 10- tak godina.

Da li trebamo uzeti odvjetnika za dugove prema bankama?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

"djeca vračaju dugove roditelja samo u vrijednosti nasljeđene imovine i to ako je dug nastao zbog potreba zajedničkog života (trošak stanovanja,hrana ,stambeno pitanje ...)"

 

Štovani gospodine "Bovu",pošto i sam imam problema sa vračanjem dugova osobe čiji sam nasljednik,a koja nije živjela sa mnom,niti novac od dugova trošila za potrebe zajedničkoga života. Međutim kod savjetovanja sa odvjetnicima niti jedan od njih nije spomenio mogučnost,da vračanje dugova mogu izbjeći sa obzirom na njihovo "osobno svojstvo",koje vi navodite u nizu odgovora u temama nasljedstva i vračanja dugova.Stoga me nemojte krivo shvatiti,ali od moga upornog prebiranja po internetu u vezi navedene tematikae,nisam našao niti jedan post u kojem neko ima mišljenje kao i vi. Sve se svodi na to što i odvjetnici savjetuju ,da se dugovi moraju vratiti bez obzira njihova svojstva,sa poštovanjem.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

moram se bezkompromisno složiti sa Karlom. Nasljednici umrloga nasljeđuju AKTIVU i PASIVU umrloga (pasivu do visine naslijeđenog dijela). kraj priče. ako se radi o režijama, to je to.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kako se na sudu ili bilo kome DOKAZUJE da ovaj dug (mobiteli, mozaik knjiga, banke) nisu napravljene zbog režija i hrane. Uostalom, ne bi li svi trebali biti kreditno sposobni jer za produženje minusa treba procedura. Pa ne znam kako je dobila kredit osoba koja već ima tužbe i bog zna što sve ne. Pa vidi se da je živjela u gradskom stanu jer je njen supružnik zapio svoj, pa vidi se da se režije ne plaćaju....

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

samo pitanje. Ostavinska gotova. Nevjenčani suprug prepustio stan sinu, a sin prepustio tekući i mirovinu njemu. Pravomoćna presuda. Tko plaća kredit gotovinski koji su pokojnici skidali s mirovine? Nema jamca.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

imam pitanje-prošle godine sam kupila stan (na kredit)upisan je na mene ,ja sam digla kredit -prije mj dana sam se udala pa me zanima kakva prava ima moj suprug na taj stan s obzirom da su mi pola iznosa roditelji dali za stan?Naime , njegovi roditelji vode neku parnicu u slučaju da se njima nešto dogodi može li se "sjesti# na moj stan s obzirom da su mu to roditelji? i što u slučaju da se i njemu nešto dogodi? da li bi ja morala vraćati njihove dugove-?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postovana,recite mi razlog zbog kojeg bi vracali dugove suprugovih roditelja u scenariju kakav ste opisali.Vracanje duga imaju u obvezi ostaviteljevi sveopci pravni sljednici,odnosno zakonski nasljednici koji su dali nasljednicku izjavu o prihvatu nasljedstva.Novac koji ste dobili od suprugovih roditelja je kao poklon,ali ocigledno da je takav poklon usmjeren na to, da vam pomognu u braku,i sta je sad tu vama nakacilo sumnju da bi moglo nesto da se desi kao sto je opisano u vasem tekstu.Pozdrav

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da se suprugovim roditeljima nešto dogodi i on prihvati nasljedstvo s time i dugove -da li se oni mogu podmiriti iz našeg stana?il se to sve može izbjeći jednostavno odricanjem od nasljedstva?naime ja se bojim da nebi kasnije ja vraćala tuđe dugove-u slučaju da se i suprugu nešto dogodi !

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav,potrebna mi je pomoc,vezano za nasljedstvo iza tate.nakon smrti ja sam kao jedini nasljednik nasljedila njegovu imovinu,konkretno kucu koja je bila opterecena hipotekom i ovrhama koje sam ja nakon prodaje kuce podmirila.sada sam nakon vise od 2 godine poslje tatine smrti dobila ovrhu i blokirali su mi racune radi naplate telefonskih racuna mobitela iz 1999 i 2000 godine koje je on navodno koristio,a za koje ja neznam jer je on vec tada bio otisao i napustio mamu i mene...konkretno me zanima kako bi se ja mogla vezati na Vas post da nasljednici nisu duzni vracati dugove ako su bili osobni...obratila sam se na vise strana za pomoc i svi govore da sam duzna vratiti dugove do visine nasljedene imovine,o ovome mi nitko nije spomenuo ni rijec pa bi Vam bila zahvalna na odgovoru,to bi mi puno pomoglo s obzirom na situaciju.Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ako postoji ovršna isprava (pravomoćno rješenje za ovrhu) to nije osobni dug.

nakon smrti ostavitelja nasljednik nasljeđuje njegove dugove u što spada dug po ovršnoj ispravi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.Dali mi jos mozete reci zasto mi to nije bilo spomenuto na ostavinskoj raspravi,taj se postupak vodi na istom sudu na kojem su se vodili drugi koji su mi bili poznati na ostavinskoj?Dali kako mogu utjecati na smanjenje kamate s obzirom da je tata umro prije skoro 3 godine a ja sam to tek sada dobila.Jos sam negdje procitala da vjerovnici nisu u mogucnosti sjesti na moje racune,jer su to tatini dugovi a ne moji.Ja kao nasljednik odgovaram nasljedenom imovinom,a ne mojom(u mom slucaju samo blokada racuna u banci,jer druge imovine nemam).Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

nasljednik je dužan vratiti dugove ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine.

nije bitno kome i koji dug vrača.

 

prodajom nasljeđene imovine ne oslobađaš se obveze vraćanja duga.

nigdje u zakonu nije navedeno da se za dugove ostavitelja odgovara samo nasljeđenom imovinom .

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani samo se "ubacujem" u ovu temu i trebam žuran savjet-odgovor.

Umrla je baka i njen skrbnik-unuk u međuvremenu je napravio minus 11.000,00 kuna na njenom računu-mirovini kod PBZ. CSS Trnje koji mi je dao povjerenje da unuk umjesto kćerke bude skrbnik bolesne-dementne bake trebao je nadzirati po polugodišnjem izvješću koje je skrbnik bio dužan dosavljati Centru na što se troši mirovina.Na ostavinskoj raspravi jedini nasljednik je kćer. Baka tj. njena pokojna majka NEma nikakvu nekretninu u vlasništvu, od pokretnine samo je trebalo ostati nešto novaca jer je pola mjeseca živjela, dakle oko pola mirovine. Centar je obaviješten o dugovanju koje je štićenici načinio skrbnik. PBZ - djelatnica, koja će se još raspitati, smatra da ako nema pokojnik nikakve imovine niti je išta nasljeđeno osim nastalih dugovanja da takve dugove jedina nasljednica kćerka - ne treba vratiti. Centar SS Trnje tražiti će PBZ po službenoj dužnosti izlist da vidi u koje vrijeme su dugovanja štićenice nastala.

Zanima me: ako je kćer jedini zakonski nasljednik svoje majke trebala nasljediti ostatak tj. oko 1/3 mirovine i NIKAKVU nekretninu, da li je dužna platiti dugovanja koje je načinio unuk, tj. sin nasljednice ? Da li PBZ može takvo dugovanje brisati, osloboditi nasljednika pokretnine plaćanja? Molim što je moguće žurniji odgovor i hvala puno !!!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

nasljedstvo bi iznosilo 1/3 mirovine, što je manje od 1.000,00 kuna (predpostavljam).

dug je 11.000,00 kuna? druge imovine nema .

na ostavinskoj se odreci nasljedstva (daj izjavu u zapisnik).

ako se odrekneš nasljedstva,1/3 mirovine, nisi nasljednik i nisi dužna vračati dug ostaviteljka.

u matičnom uredu izjavi da nema nekretnine, ni pokretnine, za nasljeđivanje pa nije potrebno odrediti ostavinsku raspravu.

 

ako od tebe traže vračanje duga nemoj nikako priznati dug (ni pismenu ni usmeno u šali).

ako i prihvatiš nasljedstvo

vračaš dug ostavitelja do vijednosti nasljeđene imovine.

trošak sahrane se pribraja u vračeni dug.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

mirovina nije nasljeđena imovina. ne nasljeđuje se.

mirovina je pravo.

 

ako nasljedstvo iznosi 1.000,00kuna, trošak sahrane 5.000,00 kuna

trošak je veči od nasljeđene imovine.

nisi u obvezi vračati dug ostavitelja osim ako priznaš dug. tadavračaš dug u cijelosti bez obzirana vrijednost nasljeđene imovine i izdataka.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Jasno, Bovu. Ali ja sam korisnicu Nvbrenko shvatio kako je na računu pokojne majke ostalo oko 1/3 mirovine, što onda naravno spada u ostavinu. Nisam mislio da će naslijediti "trajno" 1/3 mirovine.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
112    0

Poštovanje imam pitanje, nakon smrti oca ispostavilo se da ima puno dugovanja za komunalije,tv-pretplatu i vodu.Sve režije glase na pokojnog oca a mama nakon njegove smrti nastavila tradiciju neplačanja režija. Brat i ja smo riješili jedan dio dugovanja no mama opet ne plača režije. Brat i ja ne živimo na toj adresi. Pošto sve još glasi na pokojnog zanima me da li jednog dana brat i ja moramo platiti ta dugovanja jer vrtimo se u krug,mi platimo a mama opet napravi dugove.Imali smo ostavinu i djelomično podjelili,ostala je još kuća koja je u postupku legalizacije.Znači zanima me da li čemo mi kao nasljednici nasljediti i te dugove? Nadam se brzom odgovoru. Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

da, nasljednici nasljeđuju dugove ostavitelja.

vračaju dugove do vrijednosti nasljeđene imovine.

tv pristojbu ne nasljeđujete.umrla osobanemože biti posjednik niti vlasnik rtv uređaja.

ali tek kad HRT obavjestite o smrti obveznika(pismeno preporučeno i sa povratnicom, što čuvate sa kopijom pismena).

HEP obavjestite o smrti korisnika i tražite izmjenu korisnika usluge (pismeno)

komunalna poduzeća u mjestu, zbog vode,plina,odvoza kućnog otpada itd.

Upravni odjel- gradsu upravu zbog komunalne i vodne naknade.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Porazgovarajte s majkom i objasnite joj da mora plaćati režije. Ukoliko nije u financijskoj mogućnosti da ih sama plaća, onda se dogovorite s bratom da ih zajednički plaćate. Ovako ćete izbjeći neugodnosti (a i nepotrebne kamate), jer dugovi se nasljeđuju do visine naslijeđenog dijela. I riješite pitanje adresata režija - postupite kako je Bovu napisao, odjavite oca i prijavite majku.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

imam jedno pitanje u vezi nasljeđivanja dugova iza pokojnika. Naime, ja i moja 2 brata smo nasljednici iza pokojnog oca. Prije smrti oca, umrla je majka pa smo se svo troje odrekli svega u korist oca. U međuvremenu je jedan brat sklopio s ocem ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, po kojem je nakon njegove smrti dobio skoro svu njegovu imovinu. 2 godine nakon smrti oca dobivam ovrhu od banke kojoj je otac ostao dužan. Da li ja moram platiti to njegovo dugovanje s obzirom da je brat imao taj ugovor s njime, naime ja sam naslijedila samo jednu oranicu gdje nisam jedini vlasnik nego 2420/17424 dio, u stvari nisam naslijedila ništa.

 

Molim Vas ako ikako može da me savjetujete što da uradim.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

nasljednik vračadugove ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine.

u dug ostavitelja se pribraju troškovi sahrane.

na rješenje za ovrhu treba uputiti prigovor, u zakonskom roku, i u sudskom postupku utvrditi obvezu i visinu duga.

ako rješenje za ovrhu postane pravomoćno imate obvezu vratiti dug ostavitelja

 

brat koji je sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju nema obvezu vračati dug .

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
nasljednik vračadugove ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine.

u dug ostavitelja se pribraju troškovi sahrane.

na rješenje za ovrhu treba uputiti prigovor, u zakonskom roku, i u sudskom postupku utvrditi obvezu i visinu duga.

ako rješenje za ovrhu postane pravomoćno imate obvezu vratiti dug ostavitelja

 

brat koji je sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju nema obvezu vračati dug .

 

Hvala mnogo na brzom odgovoru, jedino me još zanima kako mogu utvrditi vrijednost nasljeđene imovine ako sam ja zavedena u toj oranici kao jedan od vlasnika i to samo u njezinom 2420/17424 dijelu. Nikada nisam kročila na tu oranicu niti je koristim, automatskim putem mi je poslije ostavinske rasprave (na kojoj nisam ni bila niti je itko od mene tražio bilo kakvu punomoć) dodijeljeno to vlasništvo.

 

Na jednom mjestu ovdje na forumu vidjela sam da ako je vrijednost nasljeđa manja od potraživanja da nisi u obvezi vraćati dug ostavitelja osim ako priznaš dug. Pošto nisam nigdje ništa potpisala niti je itko tražio da priznam ikakav dug, niti je na ostavinskoj raspravi igdje zaveden taj dug koji banka sada potražuje, po tome bi ako je moje nasljeđe manje od tražbine ja bila oslobođena plaćanja duga banci.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

bitno je da ne priznaš dug.ni usmeno, ni pismeno, ni u šali.ako dug priznaš dužna si ga i vratiti (u cijelosti)

banku uputi da u sudskom postupku traži vračanje duga od nasljednika.u sudskom postupku dokazuješ koliko si nasljedila i tražiš utvrđivanje vrijednosti nasljeđenog djela.

nasljeđivanje nekretnine trebali ste prijaviti poreznoj upravi .

u rješenju za porez je navedena cijena nasljeđene nekretnine.

 

obveza vračanja duga ne ovisi o vrijednsti nasljeđenog djelai visine duga.

zakonskaobveza nasljednikaje vračanje duga ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine.

naprimjer: dug 100.000,00kuna

nasljedstvo 100,00 kuna

nasljednik je dužan vratiti dug ostavitelja do 100,00kuna .iz svoje imovine,nasljeđene imovineili svog računa.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

znači ovako, pošto sam tu ovrhu odnosno na prvoj strani piše prijedlog za ovrhu, na drugoj rješenje o ovrsi pa onda da se određuje ovrha, primila danas, sada bi u roku 8 dana trebala poslati prigovor na tu ovrhu i to javnom bilježniku od kojeg je ovrha i stigla, gdje ne priznajem dug. nakon toga ako sam dobro razumjela to ide od bilježnika na nadležni sud gdje oni odlučuju o predmetu. Ako slučajno odluče da ja to ipak moram platiti, odakle ću ja to platiti ako sam nezaposlena i nemam nikakvu drugu nekretninu na svoje ime osim već ranije spomenute oranice (onog famoznog dijela). Hoće li oni uzeti tu oranicu ili će me teretiti na neki drugi način. Što se mene tiče mogu je slobodno uzeti, jer od toga ja nemam apsolutno nikakve koristi, samo sada glavobolju:tikvan:.

 

I da ne zaboravim, da li je sada kasno da idem to nasljeđe prijaviti u poreznu upravu, jer nisam imala pojima da se to mora, pošto je sve išlo nekim automatizmom.

 

I još nešto, HVALA VAM PUNOOOO, zaista ste mi mnogo pomogli, pošto sam totalni "tudum" što se tiče tih stvari.:hvala:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

nako žalbe predmet ćebiti upućen sudu.

sud određuje visinu duga po vrijednosti nasljeđene imovine.

 

nije kasno da izvršite zakonsku obvezu.

porezna je dobila rješenje onasljeđivanju.nemaporeza pa nisu slali rješenje.

ali vama mogu poslati kaznu zbog neizvršavanja obveze (prijava porezne obveze)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav Tata mi je umro prije 4,5 godine i danas mi je doslo poštom riješenje od opcinskog suda da smo ja i brat dužni platiti tatine troskove Vipneta iz 2000. godine u iznosi od cca 15000kn.

 

Do sada mi nismo primili niti jednu obavijest o tome dugu niti od Vipneta niti od nijednog javnog biljeznika pa me zanima dali postoji bilo kakav nacin da se to placanje duga izbjegne s obzirom da je vrlo vjerojatno nastupila zastara?

 

Ako postoji molio bih Vas da mi date prijedlog ili mozda neki clan zakona potrošača koji bi mi u tome pomogli!!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Provjerite je li nastupila zastara - rok iznosi jednu godinu. Pogledajte datum dospijeća računa i datum podnošenja prijedloga za ovrhu.

 

Ako je upucen odgovor meni mogu samo reci da NEMA racuna,nema nicega,samo rijesenje od suda...nista vise!!!!!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Imam jedno pitanje.imam situaciju u kojoj moji roditelji imaju porezni dug vec polako razmisljam što će biti kasnije ne želim se dovesti u neku nemilu situaciju sa 22 godine ni kriv ni dužan.Shvatio sam da ako ne prihvatim nasljedstvo da nisam dužan ništa plaćati.Samo me zanima jedna "caka".Roditelji od moga Oca su još živi i imaju svoju kuću pošto sam ja punoljetan dali postoji mogućnost da svoju kuću nakon smrti oporukom prebace na mene.I hipotetski nakon smrti mojih roditelja ja se odreknem njihovog nasljedstva odnosno njihovog stana.Dali ja zadrzavam kuću od tatinih roditelja unatoč tome što sam se odrekao njihovog nasljedstva.Evo ako znate odgovor bio bih vam zahvalan da mi odgovorite.Hvala

Uređeno od Mario Peros
pravopisne greske

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ima,plan bi trebao biti takav pošto je kuća podjeljena u dva kompleksa.Da brat od mog tate dobije jedan dio ,a ja umjesto mog tate taj drugi dio.Po mojoj nekoj logici tu nebi trebalo biti problema.Ili se varam?!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

i jos imam jedno pitanje uz to.Dali je moguće da moj djed prepiše polovicu nasljedstva na mog oca i da on onda odham za par dana se odrekne svojeg nasljedstva u moju korist? dali i dalje sve vrijedi što se tiče izbjegavanja plaćanja njegovog poreznog duga?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
ima,plan bi trebao biti takav pošto je kuća podjeljena u dva kompleksa.Da brat od mog tate dobije jedan dio ,a ja umjesto mog tate taj drugi dio.Po mojoj nekoj logici tu nebi trebalo biti problema.Ili se varam?!

 

za navedeno nebi bio problem,stric i vi bi bili oslobodjeni od placanja poreza na promet nekretnina.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
i jos imam jedno pitanje uz to.Dali je moguće da moj djed prepiše polovicu nasljedstva na mog oca i da on onda odham za par dana se odrekne svojeg nasljedstva u moju korist? dali i dalje sve vrijedi što se tiče izbjegavanja plaćanja njegovog poreznog duga?

 

ovo zaboravite,jer to nije nikakvo nasljedstvo buduci da je ostavitelj(djed)ziv.

Pretpostavka je da mislite na darovanje od strane djeda prema ocu,pa nadalje od oca prema vama.Medjutim to bi vec bilo nesto drugo,u sto bi se mogli umijesati vjerovnici vaseg oca(porezna)i tuzbom pobijati takav ugovor,a izmedju ostalog bilo bi sporno vrijeme izmedju dva darovanja,u smislu clanka 27.Zakona o porezu na dohodak,o cemu je vec raspravljano na forumu.

Nevidim razlog za ovim,kad vam je prethodna solucija idealna,u kojoj bi bili oslobodjeni od placanja poreza na promet nekretnina,shodno clanku 13.Zakona o porezu na promet nekretnina

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Prva solucija je idealna to smo utvrdili,ali moguće da dođe do komplikacija i zato je dobro imati i drugu opciju.Mislim da nisam dobro pojasnio drugu ideju.Moj djed ostavlja svoju polovicu nasljedstva mojem ocu ali tek nakon svoje smrti.I zatim za godinu dvije moj otac se odrekne svoje nekretnine u moju korist.Dali je to uopce moguce ako on ima porezni dug.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Moguće je, ali isto tako vjerovnici imaju na rapolaganju mehanizme kojim mogu takva raspolaganja vašeg oca pobiti - npr. paulijanska tužba.

 

Zato je prva opcija sigurnija.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Molim vas za pomoć.Tata mi je umro prošle godine u 10.mjesecu i prije nekih tjedan dana je došla na njegovo ime opomena iz kbc-a sestre milosrdnice za plaćanje računa iz 2011 i 2012. Piše da ako se u najkraćem roku ne primi doznaka za potraživanje da će utužiti za zatezne kamate i cjelokupno dugovanje.

 

Ja sam jedina nasljednica i zanima me je li to osobni dug?Moram li ja to platiti? Postoji li možda zastara?

 

Hvala unaprijed

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Imam pitanje na ovu temu, naime nasljedili smo imovinu nakon majčine smrti, kasnije smo saznali da ima neplaćenu kaznu zbog prekršaja. Moramo li po zakonu platiti kazinu?

Unaprijed hvala

 

nasljednik je dužan vratiti dugove ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine.

nije bitno kome i koji dug vrača.

 

prodajom nasljeđene imovine ne oslobađaš se obveze vraćanja duga.

nigdje u zakonu nije navedeno da se za dugove ostavitelja odgovara samo nasljeđenom imovinom .

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Imam pitanje na ovu temu, naime nasljedili smo imovinu nakon majčine smrti, kasnije smo saznali da ima neplaćenu kaznu zbog prekršaja. Moramo li po zakonu platiti kazinu?

 

Po mom mišljenju, zavisi kada je odluka tijela kojom je izrečena prekršajno-pravna sankcija postala pravomoćnom - prije ili nakon smrti osuđenika.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav!

Baka je umrla 2012.g ostavivši ocu sve u naslijedje. Otac je umro u 4.mjesecu 2015. Oca smo naslijedili brat i ja u jednakom dijelu. Danas nam je došla opomena pred ovrhu zbog neplaćanja komunalne naknade i hrvatskih voda. Dug je napravio otac u razdoblju od bakine do svoje smrti. Jesmo li mi kao nasljednici duzni namirit taj dug? Pitam jer sam na jednom mjestu procitao da se mozemo pozvat na zastaru.

Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Danas nam je došla opomena pred ovrhu zbog neplaćanja komunalne naknade i hrvatskih voda.

 

na opomenu ne vrijedi reagirati (ne vrijedi slati prigovor ili žalbu.

tek kad dobijete rješenja o ovrsi u zakonskom roku (8 dana po uputi o pravnom lijeku) pišite žalbu. ako je ovrha glasi na ime nasljednika osporavajte dug kojio je u zastari tj. pozovite se na zastaru. zastara je tri godine za svaki račun (do dospječa- roka plaćanja).

ako ovrda glasi na ostavitelja obavjestite ovrhovoditelja o smrti ostavitelja i dostavite smrtni list. opreza radi uputite (kao nasljednici) i žalbu.

rješenje na ime ostavitelja uvjeren sam nećete dobiti (od strane dostavljača) pa probajte saznati od koga je rješenje. obavjestite ih o smrti ostavitelja (pismeno preporučeno i sa povratnicom)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postovani, imam jedno pitanje. Kad zakon kaze da nasljednici odgovaraju za dugove pokojnika do visine vrijednosti imovine dali se to odnosi na svaki pojedinacan dug u odnosu na vrijednost imovi ne ili se zbrajaju svi dugovi koji su otplaceni ili nisu naspram vrijednosti imovine. Na primjer, dug na kreditnoj kartici u banci, par tisuca kuna plus kredit za stan par tisuca eura itd. naspram vrijednosti jedne nasljedene nekretnine. Ili pak svaki taj dug kao zasebna cjelina naspram vrijednosti nekretnine? Hvala unaprijed

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ukupnost dugova je u pitanju, jer suprotno bi se moglo desiti da imate pojedinačne dugove od po primjerice 10 000 kuna, i to njih recimo 5, a imovinu iz ostavine u vrijednosti od recimo 15 000 kuna - po vašoj logici vi biste morali vratiti svaki dio, što bi značilo da ćete na kraju priče biti u minusu 30 000 kuna, a to ne funkcionira tako.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postovani,pokusat cu biti sto kraca i pojasnit vam svoju situaciju u nadi da ce ti mi pomoci bilo kakvim odgovorom.Od pokojnog oca sam nasljedila imovinu i dug prema drzavi...oko 80 000 tisuca kuna.i dok je bio ziv on je sa svojom bivsom zenom vodio sud oko imovine...nasljednika nas ima 5..i svatko ima toliki dug...da li ce taj dug prema drzavi meni ikad doci na naplatu???da li ja to mogu darovati tu imovinu i dug????

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
..da li ce taj dug prema drzavi meni ikad doci na naplatu???
i vama je jasno da se država neće odreći potraživanja
da li ja to mogu darovati tu imovinu i dug????
darovati možete,no takvim potezom tonete još dublje,obzirom da se prenosom prava vlasništva ne oslobađate odgovornosti za dugove.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
i vama je jasno da se država neće odreći
potraživanjadarovati možete,no takvim potezom tonete još dublje,obzirom da se prenosom prava vlasništva ne oslobađate odgovornosti za dugove.

[:tikvan:UOTE]a jel nepostoji zastara za te dugove???da drzavi dodje da se naplati da li se to radi ovrhom na moju placu???da li ja drzavi mogu dati imovinu u zamjenu za dug???oprostite na puno pitanja al zaista neznam nista o tome....hvalaa

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
i da ako darivam imovinu mogu li darovati i dug....jer druga strana koja prima bi to prihvatila

 

Poštovana!

Ako sam dobro shvatio ostavinska rasprava je završena, vi ste prihvatili nasljedstvo i sad biste htjeli svoj dio pokloniti da se riješite naslijeđenih dugova!

Da ste postavili pitanje prije ostavinske rasprave dobili bi savjet da se ODREKNETE nasljedstva izjavom ODRIČEM SE NASLJEDSTVA (u ničiju korist) i tad ne biste ništa naslijedili a imovina na koju ste imali pravo raspodijelila bi se ravnopravno na preostale nasljednike i vi sad ne biste bili u problemu!

Naravno da bilo tko može vratiti vaš (dug vašeg oca) ili ga može prihvatiti u dogovoru s vjerovnikom ali mislim da država neće prihvatiti nikakvo preuzimanje duga nego samo njegovo podmirenje!

Ako kojim slučajem niste još prihvatili nasljedstvo, jednostavno se na ostavinskoj raspravi izjasnite u zapisnik da se odričete (napominjem u NIČIJU KORIST) i niste naslijedili niti dugove! :pravila:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

:glavomozid:da ja sam prihvatila nasljedstvo i to je to imovina je na meni i dug je na meni....e sad me zanimaju ta pitanja...da li se drzava moze pocet naplacivat od moje place???da li mogu drzavi dat imovinu za dug??jel nepostoji zastara???i ako netko zeli prihvatit moju imovinu i dug da li se to moze napraviti??npr.brat...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
:glavomozid:da ja sam prihvatila nasljedstvo i to je to imovina je na meni i dug je na meni....e sad me zanimaju ta pitanja...da li se drzava moze pocet naplacivat od moje place???da li mogu drzavi dat imovinu za dug??jel nepostoji zastara???i ako netko zeli prihvatit moju imovinu i dug da li se to moze napraviti??npr.brat...

 

Da, država se može i najvjerojatnije hoće početi naplaćivati od vaše plaće i plaće ostalih nasljednika!

Državi ne treba vaša imovina, a pogotovo ne 1/3 naslijeđene imovine od koje nemaju ništa! Prvo će se pokušati naplatiti u novcu! Za državu je bolje da se naplaćuje i od vas i od brata! Osloboditi će vas od duga ako brat plati cijeli dug a onda mu možete prepisati! Zašto to ne pitate u poreznoj upravi, ali skoro sam siguran da vas nitko ne može osloboditi te obveze dok ne bude plaćena! :svorc:Za zastaru je bitno da napišete kad je dug nastao i da li je porezna uprava provodila neke radnje u pokušaju naplate i kada je to radila?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Otac ju umro 2008..znači dug ja napravljen prije te 2008...dosad od porezne ništa što se tiče toga duga nisam dobila...

 

Apsolutna zastara je šest godina i ako niste u tom vremenu priznali dug ili porezna uprava nije pokušala naplatu dugovanje je u zastari! U slučaju da pokušaju ovrhom naplatiti dugovanje pozovite se na zastaru jer oni na to ne moraju paziti po službenoj dužnosti! :svorc:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala..Hvala Vam do neba...imam još pitanje..U slučaju da se pokušaju naplatiti kako se pozivam na zastaru...puno ste mi pomogli...ispričavam se na puno pitanja al jednostavno ti pravni pojmovi su mi potpuno strani a novca za odvjetnike nemam....

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
S malim dodatkom, da ako se radi o doprinosima za mirovinsko i zdravsteno, onda je apsolutna 10 godina.

Mislim da jesu u pitanju doprinosi ..a napisala sam otac je umro 2008.mislim da su ta dugovanja napravljena čak dosta i prije smrti... tako da po vašem ja sam spašena...jer ja bi sve dala da se toga rijesim.to mi je veliki teret...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovana, za početak bi ste trebali znati za koju godinu su trebali biti utvrđeni doprinosi jer naime, ako se radi npr. o 2006, zastara počinje teći od 01.01.2007 te potraživanja zastarjevaju 01.01.2017. No ako su obveze nastale ranije, na zastaru će te se pozvati u žalbi ako i kada dobijete rješenje o ovrsi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Tako da po uputi o pravnom lijeku uputite prigovor da je POTRAŽIVANJE U ZASTARI i to ukoliko dođe do pokušaja ovrhe od strane porezne uprave! Predlažem da stanje duga provjerite bez pitanja poreznoj tako da odete na stranice Porezne uprave googlajući LISTA POREZNIH DUŽNIKA ili POPIS DOSPJELIH I NEPLAĆENIH DUGOVA gdje možete provjeriti da li ste vi ili još uvijek vaš otac na tom popisu! Kliknete na dio u kojem su OSTALI POREZNI OBVEZNICI GRAĐANI i odaberete županiju u koju spadate! Ako znate o kojem se iznosu otprilike radi lakše ćete naći a ako ne trebate pregledati cijeli spisak! Ukoliko vas nema na njemu vjerojatno vas ni nemaju kao dužnika! :propis: Tu možete vidjeti i strukturu duga, koliko iznosi dugovanje za doprinose a koliko po drugoj osnovi!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Tako da po uputi o pravnom lijeku uputite prigovor da je POTRAŽIVANJE U ZASTARI i to ukoliko dođe do pokušaja ovrhe od strane porezne uprave! Predlažem da stanje duga provjerite bez pitanja poreznoj tako da odete na stranice Porezne uprave googlajući LISTA POREZNIH DUŽNIKA ili POPIS DOSPJELIH I NEPLAĆENIH DUGOVA gdje možete provjeriti da li ste vi ili još uvijek vaš otac na tom popisu! Kliknete na dio u kojem su OSTALI POREZNI OBVEZNICI GRAĐANI i odaberete županiju u koju spadate! Ako znate o kojem se iznosu otprilike radi lakše ćete naći a ako ne trebate pregledati cijeli spisak! Ukoliko vas nema na njemu vjerojatno vas ni nemaju kao dužnika! :propis: Tu možete vidjeti i strukturu duga, koliko iznosi dugovanje za doprinose a koliko po drugoj osnovi!

Poštovani...pregledala sam more stranica porezne uprave i NEMA me nigdje...ni mene ni ostalih nasljednika...nadam se da to znači da nema ni duga....ukoliko ikad ista dodje od porezne ja ću se pozvati na zastaru...Hvala vam puno na pomoći...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Poštovani...pregledala sam more stranica porezne uprave i NEMA me nigdje...ni mene ni ostalih nasljednika...nadam se da to znači da nema ni duga....ukoliko ikad ista dodje od porezne ja ću se pozvati na zastaru...Hvala vam puno na pomoći...

 

Poreznici ionako ne spadaju u vrhunske stručnjake koji su sposobni pravovremeno reagirati!

:zivili:

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

imam pitanje. Naime, moji roditelji su 2003. godine svoj stan prodali čovjeku koji nikada nije počeo živjeti u njemu. Tata mi je umro prije pet godina. Mama je bila jedina nasljednica njegove imovine (tekući račun u iznosu od 500,00 kn), međutim sada počinju stizati iz banaka zahtjevi da zatvaranjem njegova računa. To rješavamo, no muči nas da li je tata koji se nije zamarao formalnostima kod prodaje stana 2003. godine prenio račune na kupca ili su glasili na njega. Stan se ne koristi, nemamo pojma gdje je kupac, nije nam dosada ništa stiglo (tipa ovrhe), ali obzirom da stalno stižu poslije pet godina računi koje treba platiti, može li nas dočekati ovrha zbog mogućih računa (koje tata nije ni napravio, ali su glasili na njega) i kako to preduhitriti.

 

Unaprijed hvala !

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postovani,

 

molim za savjet. Nakon smrti oca na ostavinskoj raspravi postao sam jedini nasljednik (nasljedio nisam nista osim bankovnih racuna bez novaca). Izgleda da sam nasljedio i njegove dugove koji su pozamasni. Radi se o komunalijama kao struja, plin, telefon, grijanje i pricuva.

 

Upoznat sam sa zakonom da nasljedujem oceve dugove do visine vrijednosti nasljedja, ali ja nisam nasljedio nista, de facto. Otac je zivio u stanu koji nije uknjizen na njegovo ime. Do stana je dosao tako da je njegov otac, odnosno moj djed, stan nabavio zamjenom nekretnina. Prije 20ak godina je stan djed meni darovao darovnim ugovorom. Uknjizavanje nikad nije provedeno (na cemu ja sad radim). Kad se vlasnistvo stana prebaci na moje ime, nece biti nasljedstvo od oca, vec darovanje od djeda. Djed je nakon svoje smrti razbastinio moga oca i ostavio sve sestri moga oca.

 

Zanima me jesam li duzan vratiti oceve dugove. Hoce li dugovi uci u zastaru nakon jedne godine?

 

Hvala puno unaprijed!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Zanima me jesam li duzan vratiti oceve dugove.
kao što ste već i rekli,do vrijednosti nasljeđene imovine,no to nije zapreka vjerovniku da od vas pokuša naplatiti dug,a na vama je da pred nadležnim organom ističete pomenuti prigovor.
Hoce li dugovi uci u zastaru nakon jedne godine?
ovisi dali je već unutar roka pokrenut postupak radi naplate,no opet i slučaju zastare se upravo Vi morate pozivati na zastaru ukoliko dođe do pokretanja postupka radi naplate duga

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

molim za savjet.

Svekar mi je umro prije 12. godina i prošle godine je suprug kao jedini nasljednik pozvan da preuzme postupak koji HZMO vodi protiv pokojnog oca.

S obzirom da nismo imali nikakvih saznanja o ikakvom postupku tražili smo uvid u spis i saznali da je Hzmo 2000. godine pozvao pokojnog svekra na povrat duga u iznosu cca 25.000 kn , jer je u razdoblju od 1991-2000.g primao dvije mirovine na osnovu poljoprivrednog i obrtničkog osiguranja, na što se pokojnik izjasnio da nije kriv za grešku Hzmo-a te da ne pristaje na nagodbu.

16. srpnja 2002. godine Hzmo podnosi tužbu protiv pokojnog svekra Općinskom sudu u Zagrebu te predlaže da tuženik mora vratiti 25 000kn uz pripadajuću zateznu kamatu do isplate.

Tuženik je umro 1. veljače 2005. godine , a suprug u veljači 2016. godine ( 11 godina nakon smrti pokojnog oca ) zaprima Rješenje Općinskog suda kojim se kao jedini nasljednik poziva da preuzme postupak koji HZMO vodi protiv pokojnog oca.

Na navedenom Rješenju koje je zaprimljeno 2016. godine je datum 3. svibnja 2010. godine. Dakle, gotovo 6. godina sud nije uspio dostaviti osporeno rješenje, a pet godina nakon smrti tuženika sud je rješenje donio!

S obzirom na navedene činjenice ulažemo žalbu koja je odbijena te smo pozvani na glavnu raspravu za mjesec dana.

Molim Vas pomoć. Radi li se o zastari s obzirom da je Hzmo 2002. godine podnio tužbu protiv pokojnog svekra za koju mi nismo znali do prošle godine i što nam je činiti.

Bojimo se ogromnih kamata koje su se nakupile kroz silne godine kao i sudskih troškova.

Suprug je od oca naslijedio kuću staru preko 70 godina i dug po još jednom sporu u iznosu 70.000kn....

Unaprijed se zahvaljujem!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala Vam puno na odgovoru.

Naišla sam na ovoj temi da nasljednici vračaju dugove ostavitelja do vrijednosti naslijeđenog djela, ali ako su dugovi osobni nasljednici nisu dužni vraćati iste dugove.

Dugovi koje je dužnik napravio radi zadovoljavanja zajedničkih životnih potreba

dužan je vračati nasljednik.

S obzirom da suprug i njegov otac nisu živjeli na istoj adresi i ne radi se o dugu koji je nastao radi zadovoljavanja zajedničkih životnih potreba, možemo li se žaliti da se radi o osobnom dugu pokojnika?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
112    0

Poštovanje htjela bih Vam se zahvaliti na dosadašnjoj pomoći.

Ali ponovo imam problem...

Dakle več sam prije pisala o mojoj mami i dugovima koje je napravila za hrt,komunalije..I koje smo brat i ja poplačali.Sad smo se brat i ja dogovorili da čemo podijeliti režije i plačati ih umjesto nje.No provjerom smo ustanovili da več ima 12.000,00 kn duga za komunalno i hrt za koje su poslali ovrhe i koje stoje na fini. No gospođa ima zaštićeni račun i ovrhe stoje.Dakle pitanje možemo li zaobići plačanje ovrha na način da ona sve prepiše nama sad za života i onda jednog dana kad umre neće ništa biti za podjeliti na ostavini jer neće posjedovati nikakvu imovinu.Ili nam nema pomoći i početi plačati sada??? Molim Vas brz odgovor jer ovih dana putujem u mjesto gdje živi pa da dogovorimo kako čemo dalje....

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
.Dakle pitanje možemo li zaobići plačanje ovrha na način da ona sve prepiše nama sad za života i onda jednog dana kad umre neće ništa biti za podjeliti na ostavini jer neće posjedovati nikakvu imovinu.Ili nam nema pomoći i početi plačati sada??? Molim Vas brz odgovor jer ovih dana putujem u mjesto gdje živi pa da dogovorimo kako čemo dalje....

ako vam prepiše svoju imovinu (daruje ) vjerovnici mogu u roku od tri godine (od nastanka ugovora )pobijati pravne radnje dužnika (mogu pobijati darovni ugovor).

sklapanjem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju taj rok za pobijanje dužnikovih radnji je godinu dana .

ugovorom o doživotnom uzdržavanju imovinu prepišete na sebe a dugove na nasljeđujete (osim ako drugačije dogovorite). kod sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju obvezno sklapanje ugovora upisati u gruntovne knjige,

.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nikako se nemogu snaći na vašoj stranici, naime imam ostavinsku raspravu uskoro, naknadno pronađena imovina, na zahtjev dužnika koji ima potraživanja od mene, otac mi je umro prije 17 godina.Dakle, ta osoba se izgleda želi upisati na kuću koju sam nasljedla, dug,je veoma mali, ali ja nemam sredstava za povrat, primaoc sam zajamčene minimalne naknade.Gdje se obratiti za pravnu pomoć

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Otiđite do nadležnog Ureda državne uprave u županiji (Gradskog ureda Grada Zagreba, ako tamo prebivate). Oni će vidjeti ostvarujete li uvjete za besplatnu pravnu pomoć.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovako....ja sam prijavljen u centru za socijalnu. i počeo sam primati soc. pomoć. Sa roditeljima i nisam u nekim odnosima. Svi živimo u svom stanu. Dali ja nakon smrti  oca primam tu nekretninu njegovu zajedno sa kreditom od 10 godina ?  Dakle ispada da gubim pravo u centru ali dobijam nekretninu i dugove ?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama