Jump to content

"bijeg" iz d.o.o.-a


imajeric

Preporučene objave

Prijateljica je prije nekoliko godina otvorila d.O.o. s jednim prijateljom, nedugo nakon toga se povukla iz posla i sve ostavila njemu bez ikakvog "papira". Povremeno je pocela dobivati neplačene racune koje on (zasad) rijesava. Na njezinu molbu da ju "makne" iz firme, on odgovara kako trenutno nema novaca za to (i tako vec 3 godine)...

U sudskom registru pise da je ona:

-"Član uprave - osnivač (jedini osnivač d.O.o)", a on:

-"Član uprave - likvidator (direktor,zastupa pojedinačno i samostalno)".

Koja je najgora opcija koja joj se moze dogoditi?

Kako to rijesiti na najbezbolniji nacin?

 

Unaprijed hvala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ona je osnivač, dakle vlasnik, te ona može samo maknuti njega, a ne on tvoju prijateljicu.

 

Mora mu prodati, tj. prenijeti udjele u društvu.

 

Ako je ona samo vlasnik nema odgovornost za poslovanje društva, no ako je ujedno i direktor tada odgovara za uredno podnošenje financijskih izvještaja, isplaćivanje plaća i uplaćivanje doprinosa i ostalo.

 

Ona može dati ostavku na mjesto direktora i tražiti da se isto provede u sudskom registru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

ako je ona jedini član društva, ne može on nju "maknuti" iz firme, već ona može njega opozvati kao direktora. Ako su oboje članovi društva prema knjizi poslovnih udjela i podacima u sudskom registru, tada ona može ili prenijeti njemu svoj poslovni udio ili što je vjerovatnije, može tužbom od suda tražiti njeno istupanje iz društva ili čak tužbom njegovo isključenje iz društva. Normalno, ako je ona jedini član društva ili ima većinsko pravo glasa, može pokrenuti likvidaciju društva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imajeric je napisao:

U sudskom registru su upisani i ona i on. Ona ne sudjeluje vec nekoliko godina u firmi a posto tu i tamo dojde nekakav neplačeni račun (pred tuzbu...) na njenu adresu, želi se "maknuti" iz firme i njemu sve prepustiti bez ikakve naknade, a on tvrdi da to kosta nekoliko tisuca kuna (javni biljeznik).

 

Poštovani,

 

sve statusne promjene se provode preko dokumenata koje Vam sastavi ili odvjetnik ili JB a u svakom slučaju JB ih mora ovjeravati. Koliko TOČNO košta ne možemo Vam reći jer se treba utvrditi TOČAN broj dokumenata koji se moraju sastavljati/ovjeravati (ili solemnizirati) a prema VAšim željama što bi se radilo (prijenos poslovnog udjela ili opoziv direktora ili ovo ono). Odite kod odvjetnika te izložite slučaj i pitajte cijenu. Nazovite JB bilo kojeg, recite što biste radili te će VAm on reći svoju cijenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija