Jump to content

1.7 grama marihuane


majkl

Preporučene objave

Molim za nekoliko informacija. Imam 23 godine, apsolvent sam ekonomije, nikad do nedavno nisam bio niti prekrsajno niti kazneno kaznjavan. U desetom mjesecu murjaci su mi neovlasteno pregledali auto, ja budala im dopustio, i nasli 1,7 grama marihuane. Jos sam i potpisao zapisnik, u kojem sam tek naknadno vidio da pise da sam im to predao dobrovoljno. Prvo sam isao na prekrsajni i tamo sam dobio presudu da moram ici na program za "odvikavanje od ovisnosti", bez novcane kazne. Mislio sam si dobro, nije strasno. E a sad mi je lijepo prije neki dan stigla doma osuda na mjesec dana zatvora, odnosno godinu dana uvjetno i 500 kn troškova. Prvo nisam mogao vjerovati, stvarno nisam imao pojma da za toliko malo marihuane mozes biti kazneno osudjen. Imam vise pitanja. Da li imam ikakve svrhe da se zalim. Da li nakon sto ta presuda postane pravomocna, ce mi na onom papiru sa suda sto svi zivi traze pisati da sam kaznjavan i cak i ako nece da li neka firma, npr. banka moze to provjeriti negdje ako ih zanima. I zadnje me zanima da li ce se to ikad izbrisati iz mog dosje, tj. znaci li ovo sad da cu imati dosje? Molio bi pomoc, hvala lijepo svima unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hajde odgovori, ako hoćeš:

 

..."su mi neovlašteno pregledali auto" ...

na temelju čega si to zaključio, ako nakon toga kažeš "ja budala im dopustio"?

i u tom zapisniku kojeg spominješ nije ni moglo pisati drugačije, jer i sam kažeš da si dopustio..nemaš onda ovdje razloga prigovarati..

 

kako je točno to izgledalo, gdje si zatečen, što je bilo prvo, pa redom kako je išlo...i gdje su našli ovih 1,7 grama, gdje se točno nalazilo?

 

ovo s kaznenim postupkom vjeruj, to je tako jer je posjedovanje i prekršajno i kazneno djelo..

kao prvo, kada si točno potpisao primitak te presude? računaj da ti je rok za prigovor 8 dana od dana primitka (a ti si dobio presudu kojom je prihvaćen kazneni nalog DO-a i njihov prijedlog sankcije)...

dobio si minimum, bolje nije moglo..tako da ti se ne isplati ulagati prigovor samo zbog odluke o uvjetnoj osudi, jer u postupku koji bi se vodio po prigovoru možeš dobiti težu sankciju i još biti terećen za troškove postupka..

ali,

da li vrijedi prigovarati u cilju ishodovanja oslobađajuće presude, to ovisi o odgovorima na ova gore pitanja..

 

ova presuda ti postaje pravomoćna ako u danom roku (8 dana) ne uložiš prigovor..

ako postane pravomoćna, dobiješ potvrdu o nekažnjavanju potrebnu kao prilog prijavi za posao, bez problema..bitno je da se ne vodi kazneni postupak..

banka ne može doći do podataka iz kaznene evidencije..

to će se obrisati iz kaznene evidencije protekom 3 godine od isteka roka provjeravanja...a tebi je to 1 godina, pa si izračunaj..

što ti podrazumijevaš pod tom riječi "dosje" ? kakav dosje?

postoje razne evidencije građana sa raznim podacima i koje vode različite institucije...što te najviše zabrinjava?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa lijepo, sjedio sam u autu i dosli su murjaci. trazili me da izadjem i da pokazem sta imam u djepovima. nisam imao nista inkriminirajuce. zatim je jedan od njih krenuo gledati po mom autu. ja sam pitao, pa zar vam ne treba nalog za to. na to je najstariji od njih, "frajer", poceo prijetiti da ako im ne dam da pregledaju auto da ce mi zvat stariju sestru, ciji je auto, da ce mi ga otfurat negdje, razjebat cijelog, da ga necu vidjet mjesec dana, bla bla i slicne stvari da me zastrasi i ja sam sutke prihvatio da pregledaju auto, misleci da i ako nadju to malo trave, da nece nista. Mislim, dosta ljudi znam, kojima su tak nasli neku sitnu kolicinu, pa im nisu nista napravili. eto, ja nisam bio te srece. Kasnije u stanici bili su nekak pristojni i uvjerili su me da to nije nista strasno i da ce to biti samo neka sitna kaznica itd., pa sam bio pristojan i potpisao zapisnik ili kak se vec zove. Naknadno sam vidio da je tamo pisalo da sam ja to dobrovoljno predao, umjesto cinjenice da je to bilo u pretincu od auta. toliko o tome. Nazalost, mislim da mi je sad gotovo sto se toga tice.

 

Dobro, jako mi je vazno ta potvrda o nekaznjavanju za zaposljavanje, koju kazes sad mogu dobiti "cistu", a to sam i sam naslutio. To je najbitnije, a i ovo sto kazes da banka ne moze doci do podataka, isto mi skida veliki kamen sa srca. Mislim da se necu zaliti i ubuduce biti uzoran gradjanin tako da mi se ni slucajno ne ponovi ova glupost. Dakle za brisanje treba ova jedna uvjetna + tri godine. Pa nije ni to strasno.

A to dosje, to sam cisto ovako laicki pitao, ni sam ne znam sto podrazumijevam po tim. Dobro, policija ce me ocito imati u evidenciji, a vazno da vecina drugih ne moze saznati tu crnu mrlju u mom zivotu.

Hvala puno, ako mi jos mislis dati pokoji savjet, super, ako ne, hvala na ovome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojim se da moram biti nositelj loših vijesti i da je kolegica (pretpostavljam) pogriješila.

Ako presuda postane pravomoćna, naravno da nećeš moći dobiti čistu potvrdu o nekažnjavanju, jer će biti navedeno da si kažnjen za ovo kazneno djelo, i takva će ti potvrda biti sve dok ne nastupi rehabilitacija, a za koju je kolegica navela točan rok (naravno, ako u međuvremenu ne počiniš neko drugo kazneno djelo, a nadam se da nećeš).

Naime, u toj potvrdi se navodi da li se vodi koji kazneni postupak protiv tebe i da li si kažnjavan.

Što se tiče prigovora, mislim da time nemaš ništa izgubiti jer se presuda ne može preinačiti na tvoju štetu, a ako si student i nemaš prihoda, mogao bi te sud možda osloboditi barem od plaćanja troškova postupka, a i pitanje je, bez obzira na zapisnik, da li bi sud ovakvu pretragu smatrao zakonitom ( ne bi bilo prvi put).

U svakom slučaju, ako misliš podnositi prigovor, prvo se savjetuj s odvjetnikom.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i da je kolegica (pretpostavljam) pogriješila.

 

postoji jedan problem sa doticnom, ta nikada ne grijesi... pa tako nije ni sada: tzv. "potvrda o nekaznjavanju" moze i smije sadrzavati samo podatke o postupcima koji su u tijeku, a ne o onima koji su pravomocno okoncani bez obzira na ishod. takodjer, nije tocno da se prigovorom ne moze nista izgubiti, prigovor nije zalba pa da povodom zalbe (samo) okr presuda ne moze biti izmijenjena na njegovu stetu, dapace, vec u do-ovom prijedlogu povodom kojeg je izdan taj nalog vjerojatno stoji i podredni prijedlog da ako okr prigovori na nalog, da onda do ne trazi vise 1mj/uvjet 1 god vec npr. novcanu bezuvjetnu, 20 dohodaka...

a u vezi zakonitosti pretrage, kada bi apsolvent dokazao da bi to bilo tako kako je ispricao ovdje i da je policija drogu nasla u zatvorenom pretincu automobila, a bez naloga, to bi vjerojatno bio nezakoniti dokaz, medjutim malo pazljivije procitaj njegov post, osim kontradikcija na koje ukazuje xsara u prvom odgovoru, postoji jos jedan dio u kojem kaze kako je potpisao da je drogu "dobrovoljno predao"... ako se nesto dobrovoljno predaje, onda taj dokaz nije rezultat pretrage/pregleda pa ni ne moze biti izdvojen zbog njihove eventualne nezakonitosti...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojim se da ipak ponekad griješi. Naime, radi se o potvrdi o NEKAŽNJAVANJU, pa kažnjena osoba tu potvrdu NE MOŽE NI DOBITI, bez obzira na njen sadržaj. Jednostavno joj na sudu neće izdati tu potvrdu (osim ako ne pogriješe u kancelu, a što ne bil bilo neuobičajeno).

Međutim, griješim i ja (mea culpa), pa može biti presuda izmijenjena na štetu okr. A sada što se tiče nezakonitosti dokaza, to je stvar postupka, svjedoka i dalje. A koliko bi uvjerljivo zvučao iskaz policijaca: "Ma da mi smo ga zaustavili radi rutinske prometne provjere, a ono on nam izvadi 1,7 g marihuane i dobrovljno nam preda, a mi mu auto nismo ni pipnuli."

Takve procjene je nemougće napraviti bez konkretnog razgovora i uvida u spis, pa u svakom slučaju predlažem savjetovanje s odvjetnikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim trece misljenje.

 

vec imas tri, valjda cetvrto, a onda ako bude nerijeseno idemo u lobiranje?

rupa gle sto si napravio sad, zbunio si momka... ajde lijepo sad popravi stvar, uzmi kz i trk na 86-icu pa se sam korigiraj... i btw, to sto se ta potvrda u svakodnevnom govoru skraceno naziva "potvrdom o nekaznjavanju" uopce ne znaci da ona to doslovno i je. ako cemo doslovno, onda je to uvjerenje da se protiv imenovanog pred tim i tim sudom ne vodi kazneni postupak/ vodi kazneni postupak zbog djela iz tog i tog cl kz-a pod brojem tim i tim.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A koliko bi uvjerljivo zvučao iskaz policijaca: "Ma da mi smo ga zaustavili radi rutinske prometne provjere, a ono on nam izvadi 1,7 g marihuane i dobrovljno nam preda, a mi mu auto nismo ni pipnuli."

 

e rupa, nije to tako bilo niti policija pri rutinskim kontrolama premece automobile. tom dogadjaju je nesto prethodilo, znali su oni otprilike sto zasto i kada traze bas kod njega, pa bi vjerojatno i dobili nalog u roku pola sata da nisu dobili ono sto traze... samo na ovom forumu iz nekih meni nedokucivih svjesnih ili podsvjesnih razloga postavljaci upita, poput okrivljanika pred sudom, ignoriraju, bagateliziraju ili iskrivljuju detalje dogadjaja, pa onda da bi dao kvalitetan odgovor moras pretpostaviti i drugu stranu medalje....

nevezano, volio bih cuti xsarino misljenje: bi li, makar i uz osumnjicenikov pristanak, otvaranje suvozackog pretinca u automobilu bez naloga bila nezakonita pretraga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve što se nalazi u unutrašnjosti auta, a vidljivo je, npr. na sjedalu, na podu, iza na klupici, znači sve što se može vidjeti, ali i opipati bez ikakvog daljnjeg otvaranja ili rastavljanja, je ok pronađeno..tzv. pregled..

za otvaranje npr. pretinca za dokumente, torbe, vreče i sl. nalazila se ona ili na sjedalu ili u prtljažniku pa se opipom posumnjalo "da bi tu nešto bilo", traži zastajanje sa daljnjim pregledom i traženje naloga za pretragu..u suprotnom, radi se o procesnoj pogrešci i sve što je proisteklo iz ovakve obrade je nezakonit dokaz..

(ima puno sudske prakse upravo na ovu temu, i čudi me da se ovdje nije pazilo, jer stvarno nitko nije toliko blesav sam sebe prijavljivati za kazneno djelo tako što bi trpao policiji pod nos dokaz svoje krivnje..)

u ovom slučaju, ako je bilo sve kako je napisano, mislim da bi se svakako trebalo (ako još uvijek nije istekao rok od 8 dana za ulaganje prigovora!), podnijeti prigovor..

odmah angažirati odvjetnika da izvrši uvid u spis, pogleda što u njemu ima, da li postoji (a nekako čisto sumnjam da postoji) zapisnik o pronalasku droge, mjestu gdje se nalazila, načinu oduzimanja..i u prigovoru predložiti kao svjedoke policajce koji su bili prisutni tom događaju, i eventualno još nekoga ako je bio u tvom društvu i može potkrijepiti tvoju obranu..

ulaganjem prigovora, predmet neće postati pravomoćan sve do jednog dana dok se ne donese presuda na koju se nitko neće žaliti, ili ako bude žalbe, o njoj ne odluči žup. sud..tako, da ako ti u tom razdoblju bude potrebna potvrda o nekažnjavanju za javljanje na neki natječaj za posao, nećeš imati čistu situaciju...

ipak, ako se danas sutra uspije u ovom postupku i dobije oslobađajuća odluka, vrijedilo je..

ako ima još vremena, idi kod odvjetnika i posavjetuj se...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija