Jump to content

Prićuva


mayyya

Preporučene objave

Poštovani!

 

Tražila sam od prićuve da mi pismenim putem dostave -međuvlasnički ugovor,aneks ugovora o novom predstavniku stanara ,i troškovnik za prošlu godinu.Dobila sam odgovor da če mi to dostaviti ako u roku od 3 dana uplatim 150,00kn ,troškove izlistavanja.

 

Zanima me dali je to po zakonu da mi naplačuju dokumente koje bi mi trebali dati ili ja na njih nemam pravo,možda sam samo krivo upućena. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od pričuve niste tražili ništa jer je pričuva novac koji uplaćuju suvlasnici nekretnine u svrhu održavanja nekretnine. Isto tako ste mogli napisati da ste tražili da vam navedene dokumente dostavi rata kredita ili račun za šampon.

 

Dakle, prvo bismo trebali saznati od koga ste tražili to što ste naveli, i kakav je vaš pravni temelj da tražite to što tražite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lijepi pozdrav!

 

 

Navedenu dokumentaciju sam tražila od firme koja je zadužena za našu zgradu-firma koja upravlja našom zgradom ,ja sam vlasnica stana u toj zgradi i tražila sam dokumentaciju koju nisam nikada dobila ,iz razloga jer smatram da kao vlasnica stana imam pravo na međuvlasnički ugovor i na dokumentaciju dali je pokrenut postupak o etažiranju ,kao i o troškovniku za prošlu godinu,iz razloga jer se namjerava dignuti kredit za popravak krova a ima dosta dužnika unazad par godina .Drugi razlog je aneks ugovora o novom predstavniku zgrade koji će skupljati podpise i ovjeravati kod javnog bilježnika ,već kada dajem svoj podpis i moja nekretnina ide pod hipoteku,želim vidjeti aneks ugovora o novom predstavniku,a predstavnik na zahtijev nekoliko stanara nije nikome predočio novi ugovor niti je bio sasatanak za biranje novog predstavnika.Iz gore navedenih razloga ,zanima me dali mi firma koja upravlja našom zgradom a redovno uplačujem njihove usluge ima pravo naplatiti zatraženu dokumentaciju.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve što se traži od upravitelja zgrade tražiti pismeno preporučeno i sa povratnicom (ili da na kopiju pismena upravitelj potvrdi primitak pismena)

ukoliko od predstavnika stanara ne dobiješ tražene informacije nekoraš potpisati izjavu po kojoj pristaješ da se stan optereti založnim pravom -hipotekom.

 

nekretnina se može opteretit hipotekom samo voljom vlasnika ili odlukom suda te za pokrivanje troškova nužnog održavanja zgrade ako se ti troškovi nemogu pokriti iz pričuve.

 

kredit za nužno održavanje rješava upravitelj zgrade i plaća se iz prićuve.

 

međuvlasnički ugovor je trebao biti ustupljen od predhodnog vlasnika stana ,poslije potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mojem mišljenju sve dokumente koje ste tražili, a posebno ugovore u kojima ste kao suvlasnik ugovorna stranka, morate dobiti besplatno ili samo uz pokriće izravnih troškova (opiranje, poštarina) što nikako ne može biti više od par desetaka kuna, osim ako ugovorom o upravljanju nije predviđeno drugačije.

 

Ako navedene ugovore odnosno anekse niste potpisali, nego su oni stupili na snagu bez vas jer ih je potpisala većina suvlasnika, a u ugovorima je predviđeno da se troškovi izrade i ovjere ugovora među ugovarateljima dijele onda možda postoji osnova da se od vas traži jednokratna naknada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me, ako netko zna, kako se došlo do najmanjeg iznosa za pričuvu od 1,54kn po m2 (navedeni iznos stoji u upravo potpisanom ugovoru od strane predstavnika stanara, uz usmeno objašnjenje da se radi o ''zakonski definiranom najmanjem iznosu'')?

Naime, znam da je zakonski minimalni iznos određen kao 0,54% vrijednosti nekretnine godišnje..

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Etalonska cijena određena je odlukom odnosno uredbom, i zapravo više nije 3400 kn/m2.

 

Ta vrijednost služi zapravo samo za određivanje minimalne pričuve tamo gdje vlasnici nisu sklopili međuvlasnički ugovor i nije izvršeno etažiranje.

 

Pri postupku etažiranja utvrđeje se stvarna vrijednost i relativni udio pojedinog stana u cjelini, a iznos pričuve suvlasnici ugovorom mogu i povećati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KronicnaStranka je napisao:

Ta vrijednost služi zapravo samo za određivanje minimalne pričuve tamo gdje vlasnici nisu sklopili međuvlasnički ugovor i nije izvršeno etažiranje.

Radi se o zgradi staroj 2 godine koja je etažirana. Ako sam dobro shvatila, na nju se onda ne primjenjuje etalonska vrijednost?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdravljam vas i zahvaljujem na odgovoru ,nažalost nemaju nikakvu klauzulu u ugovoru ali svoje naplačuju ,tako da je zatražena dokumentacija mene i susjeda ponaosob iznosila 150,00 kuna.

Iz dokumenata smo saznali da je na novom aneksu ugovora o novoj predstavnici stanara ,da su suglasni i pokojnici da je ona novi predstavnik.Aneks ugovora je od 01.01.2011 a pokojnici su preminuli 2002,a mene kao vlasnicu je netko drugi podpisao .Umjesto susjeda koji je zakonski nasljednik je podpisan pokojni djed koji je također preminuo 2002.tako da smo ja i susjed u situaciji kada neznamo što učiniti jer pričuva ide u realizaciju kredita za popravak krova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija