Jump to content

zar smo i mi zaboravili


kardo

Preporučene objave

31.03.2011. | 11:04

 

Josip Jović o heroju iz Aržana: Jesmo li se odužili tisućama Jovića?

 

 

Bio je jedan od onih bezbrojnih, tihih, povučenih mladića što su obučeni u rebatinke, s tenisicama na nogama, krunicom oko vrata i ruksakom na leđima odlazili na bojišta napadnute domovine.

 

Nije računao ni na što niti je što očekivao za sebe. Nije ni znao što je oružje, bio je naoružan samo svojim srcem koje se u konačnici pokazalo nepobjedivim. Nosio je na svojim leđima teret snova, ponosa, žrtava, izdaja i neplaćenih dugova iz prošlosti. Bio je to Josip Jović, često su nas povezivali zato što se zvao kao i ja, a i majci mu je isto ime kao što je bilo i mojoj.

 

Bio je prvom žrtvom Domovinskoga rata, samoprijegornom žrtvom na žrtveniku slobode i ljubavi. Nikako i posljednjom. Za njim su krenule kolone mladića, nad tisućama grobova rečeno je “neka im je laka hrvatska zemlja”. Da, plaćali su dugove svojih i naših predaka, a zadužili su one koji su u slobodnoj državi ostali živjeti poslije njih i one koji se još nisu ni rodili. Kako smo se odužili? Na tisuće je već Jovića koji su sami digli ruku na sebe ne mogavši izdržati silinu nezahvalnosti koja se na njih sručila, silinu težu i snažniju od dušmanskih granata i tenkova.

 

Kriminalci protiv heroja

 

Slušamo već godinama kako je sav taj rat za slobodu i za domovinu bio samo jedna velika obmana, jedan lopovski dogovor, a sama država neuspjeli projekt. Onda je krenula priča o lažnim braniteljima, da bi završila na tome kako su, manje-više, svi branitelji bili lažni, kako je obrana zemlje bila lažna i nepotrebna. Na međunarodnim i domaćim sudovima dokazuje se teza o “zločinačkom pothvatu”, generale sude kao zločince, pa što bi i vojska onda bila nego zločinačka.

 

Onda su nas oni dobronamjerniji počeli uvjeravati kako su se branitelji zapravo borili za ulazak u euroatlantske integracije te da je pravi temelj samostalnosti partizanski pokret iz Drugoga svjetskog rata. Vrhunac apsurda ipak je sadržan u činjenici da agresorska država progoni branitelje, a da ustanicima protiv države ta ista država daruje stanove. U jedan od njih možda se uselio i Josipov ubojica.

 

Naravno, bilo je onih koji su se u ratu i ratom obogatili, ali takvi ne mogu dovesti u pitanje osnovni smisao i motiv obrane. Ne mogu kriminalci kompromitirati heroje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija