Jump to content

zlouporaba ovlaštenja službenika carine


think

Preporučene objave

dobar dan svima želim!

 

imamo jedan problem na kojeg pokušavamo naći neki smislen odgovor.

 

uvozimo robu (odjeću-rabljenu) iz inozemstva putem dpd-a, i do zadnja dva puta je išlo sve ok, kao po loju. Međutim, u zadnja dva puta se javlja problem pri carinjenju robe.

 

prilikom carinjenja robe, Carinik od nas traži Potvrdu da smo platili robu "nalog 14", te ako im ne pokažemo da smo platili robu onda će oni sami odrediti carinsku vrijednost robe, praktički nam se prijete.

 

u carinskom zakonu u člancima koji određuju carinsku vrijednost robe piše "roba koja je plaćena ili će biti plaćena", te "roba koja je u stvarnosti plaćena ili koja je plativa". Iz toga se da isčitati da nismo u obvezi platiti robu odmah, već je uvijek platimo u roku od 90 dana što imamo usmeni dogovor s partnerom iz inozemstva od kojeg uvozimo robu, a što je i zakonski u rh dozvoljeno u dijelu koji se odnosi na odgodu plaćanja.

 

i tako sada zadnja dva puta, roba iz v. britanije stigne za 5 dana u Zagreb i onda nam roba u zagrebu na carini stoji još 7 dana, apsurdno za dvije kutije robe, pa se pitamo?

 

da li carina ima pravo od nas tražiti potvrdu o plaćanju nalog 14 ako ima fakture kod sebe temeljem kojih carini robu odnosno koji su sastavni dio robe koja se uvozi.

 

mi smo im jedino ponudili dosadašnje plaćene naloge 14, te da nismo niti kune dužni partneru.

nije niti čudno da smo nekonkurentni. plaćamo carinu duplo više nego što je njena vrijednost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hm. :misli:

 

Ta roba ima neku vrijednost (bez obzira platio je ti ili ne). Ako ti ne predocis dokaze koji ce carinika uvjerit u istinitu vrijednost robe, on naravno nema drugog mehanizma nego primjenit vlastite mehanizme za odredjivanje vrijednosti. To sto je prije roba prosla bez komplikacija, ili prethodne fakture mogu ali i ne moraju biti prihvacene kao "dokaz", ukolio Carinik ima sumnju, on ima pravo sam provest procjenu.

 

Pretpostavljam da si ovo vec procitao:

 

http://www.carina.hr/Putnici/Postupak.aspx

 

Tu se donekle objasnjava to sa odredjivanjem vrijednosti te prigovorom na odredjenu vrijednost. Tamo pise i slijedece:

 

Carinsku vrijednost robe čini njezina transakcijska vrijednost odnosno stvarno plaćena ili plativa cijena za robu koja je predmet postupka carinjenja...

 

Vjerojatno si na to mislio kad si govorio o "plativoj cijeni", ili? Carinu se uopce ne tice jesi li ti tu robu platio ili nisi, upravo zato se koristi termin "placena ili plativa" roba, jer da pise samo "placena roba", onda bi ljudi uvozili aute uz odgodu placanja te se pozivali na zakon u kojem pise da uzima u obzir samo "placena cijena".

 

Ako sam te dobro shvatio, ti si ocekivao od carine da prihvati tvoje dosadasnje (placene) fakture kao dokaz koliko ova sadasnja posiljka vrijedi? U slucaju da racun obuhvaca detaljnu specifikaciju iz koje je zaista iscitljivo da se radi o identicnoj robi, to bi mozda i bilo logicno, no cisto sumnjam da je to slucaj u tvojoj prici ;(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija