Jump to content

Građevinska inspekcija


semidemi

Preporučene objave

Molim za hitnu pomoć i savjet !!!!!!

Molila bih za pomoć kome se obratiti vezano za savjete o građevinskoj inspekciji????

Konkretno, zanima me da li je inspektor na terenu dužan prijaviti i pokrenuti postupak protiv prijavitelja (koji je u isto vrijeme protuzakoniti graditelj u gradnji), ako je naišao na protupravnu gradnju, a na to je upozoren od prijavljenog, kako usmeno tako i pismeno, te da li može to prešutiti i pokraj činjenice što je objekt gradnjom ušao većim dijelom u k.č. na kojoj ima pravomoćnu građ.dozvolu prijavljeni????'

Da li na taj način Inspektor evidentno pogoduje podnositelju prijave ????

Da li podnositelj prijave ( a radi se u isto vrijeme o protuzakonitom graditelju u gradnji, bez lokacijske i građ.dozvole), može podnijeti prijavu protiv zakonitog graditelja, (sa pravomoćnom lokacijskom i građ.dozvolom), da li se protupravna gradnja prijavitelja može zanemariti ,???, odnosno da li se

prijavljeni može razmatrati, a da se ne razmatra podnositelj,???',

Da li je građevinskoj inspekciji dozvoljeno da se prijeti prijavitelju i njegovim stručnim osobama vezano za njihov rad, da ih se naziva i izriču im se ozbiljne prijetnje za stručni dio njihova rada (da će im se uništiti posao ako ne odstupe od svojeg mišljenja) koje stručne osobe nisu građevinske struke, ( a njihov projekt ne ide u prilog prijavitelja), što prelaze nadležnost odnosno struku građ.inženjera.

Da li je pravilo u građ.inspekciji da Inspektori svoje naredbe i upute daju usmeno a ne pismeno???? (konkretno, usmene se upute ne zabilježe, pa njima nije moguće udovoljiti na očekivani način, a uz to se svaki puta mogu vračati na dopunu, jer nema pisanog traga što se zapravo traži), Zanima me koja je obveza inspekcije kad naiđe na takav slučaj???'

Molim za pomoć gdje je sve to propisano (pojedinačno), nadležnost, dužnosti i prava inspektora te gdje se mogu savjetovati što dalje???

Zahvalna pitateljica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo prvo odgovor osobnog iskustva ,a onda neka vam pravnici savjetuju pravno.

Ja sam pokrenuo postupak protiv jedne nelegalne farme koja mi je sagrađena u susjedstvu ,bez ikakvih dozvola i mog odobrenja kod nadležne inspekcije.Prije toga sam proučio sve Zakone ,pravilnike,prostorne planove sve moguće i znam da sam 100% u pravu.Napominjem da sam visoko obrazovan.

Tri godine se borim s inspekcijama svih nivoa,međutim oni NEĆE ništa poduzeti,svim instancama sam se žalio ali po upravnom postupku opet se sve vraća onome u prvom stupnju koji to treba riješiti.Međutim ovaj neće,tražio njegovo izuzeće više inspekcije ne daju.

Na svu moju dokumentaciju crno na bijelo,uopće ne daju odgovor ,jednostavno neće odgovoriti.Žalio se ministarstvu oni ponovo pošalju nazad inspekciji i tako iz početka.

Drugim riječima kod nas ne funkcionira pravna država.

A zakoni su tako napisani da oni ne mogu ni za što odgovarati,ako neće nešto poduzeti ne možete im NIŠTA.

Prijavio sam na kraju sve inspekcije i ministarstvo DORH-U,koji je vodio istragu zbog zloubotreba službenih ovlasti(ne činjenje i ne postupanje po zakonu službene osobe).

Dobio odgovor iz DORH,nakon izvjesnog vremena da nema osnova za kazneno gonjenje inspektora.

Ne vjerujući očima ,otišao sam osobno u DORH.Gdje saznajem surovu istinu,rekli su mi da oni nikad nisu imali slični predmet,da oni jednostavno ne znaju koje su ovlasti inspekcija i što su dužni učiniti jer ima 100 različitih pravilnika po kojima inspekcije postupaju ,a mnogi od njih su kontradiktortni,pobijaju sami sebe i nisu u skladu s osnovnim zakonima.Dakle ne mogu jednostavno utvrditi odgovrnost inspektora.I još moje veće čuđenje je bilo kad su mi rekli da su oni tražili od inspekcija da se očituju i ovi su ima napisali da oni postupaju po zakonu i DORH je to uvažio.

Ja im pokažem satelitsku snimku i prostorni plan gdje se sve vidi da je ne legalno građeno i u zelenoj zoni,oni kažu inspekcije su poslale izvještaje da je sve u redu.

Dakle prijaviš inspekciju ,ovi daju svoje očitovanje d a nisu krivi i ovi to uzmu kao stvarno činjenično stanje i prekidaju postupak.

Kao da mene netko uhvati u pljački,traži moje očitovanje ,ja napišem nisam ja to učinio to je netko drugi i oni protiv mene obustave postupak.

Za ne povjerovati,tri sam godine života izgubio boreći se s mafijom i zaključio da kod nas NE POSTOJI pravna država za običnog čovjeka .

nego sve institucije i državni aparat služi samo sebi ,i interesima države, a ne građanima.

Nadam e da će Vam moje iskustvo pomoći u pravcu rješavanja problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebali biste nadležnoj gradjevinskoj inspekciji poslati pismeni zahtjev za obustaljanje gradjevinskih radova u kojem ćete navesti precizne podatke o parceli iz javnih registara, te ukoliko Vam je poznato o investitoru i izvodjaču radova.

Inspekcija je dužna po Vašem zahtjevu postupiti u roku od 8 dana, odnosno 15 dana. Nakon proteka 8 dana uputite urgenciju rukovoditelju inespkecijske službe.

Inspekcija je dužna nakon izlaska na teren donijeti rješenje po Vašem zahtjevu, a ako to ne učini podnijet ćete prijavu upravnoj inspekciji zbog nepostupanja gradjevinske inspkecije, a to je odvojeni postupak.

Protekom roka od 7 dana nakon urgencije gradjevinskom inspektoru podnijet ćete žalbu drugostupnjskom tijelu uprave zbog šutnje administracije. POstupak bi dalje tekao tako da se nakon eventualne šutneje drugostupanjskog tijela uprave ( županiska inspekcija) obratite nakon proteka 30 dana šutnje nadležnoj upravnoj inspekciji na razimi RH. Ako i poslije toga ne dobijete nikakav odgovor nakon 30 dana pokrenut ćete upravni spor zbog šutnje administracije drugostupanjskog tijela uprave. Dobit ćete presudu kojom se nalaže drugostupanjskom tijelu uprave da donese rješenje po Vašoj žalbi u roku 30 dana, a ako to ne učine pokrenut ćete ovršni postupak u kojem ćete staviti klauzulu ovršnosti presude i tražiti ovršnim rješenjem postupanje po presudi kao što je to napisano u izreci presude. U ovršnom prijedlogu tražit ćete da sud kažnjava ovršenika i odgovornu osobu sve dok ne donesu rješenje.

 

Mislim da je to vjerovatni slijed stvari, u drugom slučaju:

 

ako inspektor donese rješenj o obustavi radova, a investitor i izvdjač nastave radove, podnijet ćete zahtjev inspekciji da donese rješenje o zatvaranju gradilišta.

 

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo vidite kolika je procedura samo u jednoj varijanti..tj da ovi ne iziđu,

a druga je da ovi iziđu i namjerno utvrde da je sve u redu ,a vi znate da nije u redu..

tj imate crno na bijelo dokumente koji to potvrđuju.

I koliko bi to sve trajalo,koliko živaca i novaca biste istrošili,koji bi učinak bio.

Na kraju kaznena prijava protiv Vas zbog ometanja službenih osoba u vršenju dužnosti,jednostavno će Vam zaprijetiti da će oni Vas tužiti jer im oduzimate njihovo"dragocjeno"vrijeme.

Ajde pokušajte nešto napraviti,da vidimo koliko će te godina o ovome pisati na forumu i tražiti savjete kako dalje.

Mi smo po pravnom sistemu na nivou Albanije ili neke južnoafričke republike.

To EU zna i zato nam ne da tamo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 godina kasnije...

Postovani, moze pomoc molim Vas, uskoro istice rok od 60 dana kako mi gradevinska inspekcija nije nista odgov.na moju prijavu, iako sam poslao hrpu e mailova nadredenima, sto mi je ciniti nakon tog roka? Takoder imam primjerdbe na rad inspektora koji zavlaci postupak vec duzi vremenski period i radi u korist suprotne strane, kome se zaliti? Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija