Jump to content

Darovni ugovor za auto


athelas13

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Vlasnik sam obrta koji posjeduje auto, knjigovodstvena vrijednost auta je od ove godine 0 kuna, pa me zanima da li je moguće da auto izvučem iz obrta tako da ga poklonim darovnim ugovorom potencijalnom kupcu kako bi izbjegao plaćanje pdv-a i poreza na dobit ili ga darovnim ugovorom mogu pokloniti samo prvom koljenu npr. brat, tata ....

I volio bih znati kojim zakonom je definiran darovni ugovor i sve vezano uz to kada se radi o obrtu ili pravnoj osobi...

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko je meni poznato, nije porezno dopušteno iz gospodarskog subjekta nešto darivati, osim uobičajenih potpora raznim neprofitnim udrugama - slijepih, invalida i slično. Ne znam kako bi s tim ugovorom novi vlasnik prošao i na MUP-u kad bi pokušao registrirati na taj način stečeno vozilo.

Kad u obrtu imate dugotrajnu imovinu kojoj je vijek amortizacije istekao i knjigovodstvena je vrijednost 0, tada pri prodaji možete zaračunati cijenu koju tržište priznaje. Ali malo je neobično da auto darujete fizički zdravoj osobi, ne znam kkao će vam to proći kod poreznika. A zašto želite izbjeći porez? O darovnom ugovoru pročitajte više u Zakonu o obveznim odnosima (odsjek 4.), ali i dalje mislim da vam je život jednostavniji sa ispostavom računa za dugotrajnu imovinu kojim će kupac prenijeti auto na svoje ime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija