Jump to content

ugovor o autorskom djelu


Siny

Preporučene objave

Na ovom forumu doista je često bilo govora o Ugovoru o djelu i o Ugovoru o autorskom djelu - no ja bi molio relevantne stručnjake da izdvoje nekoliko minuta i odgovore na donja pitanja koja bi se mogla ticati velikog broja ljudi. Tim više - što su se možda desile neke svježe zakonske promjene u tom području.

 

Hvala unaprijed!

 

 

Evo i pitanja:

 

1.)

Je li ispravno sklopiti Ugovor o autorskom djelu za provođenje sljedećih djelatnosti:

 

> grafički dizajn (oglasi, brošure, flyeri i sl.)

 

> dizajn web stranica

 

> pisanje tekstova po narudžbi (tekst oglasa, tekst brošura i sl.)

 

 

2.)

Gdje se može nabaviti/kupiti VALJANA šprance Ugovora o autorskom djelu?

Ima ih dosta po internetu, no njihov sadržaj varira i nije konzistentan...

 

 

3.)

Treba li se ugovor o aut. djelu - nakon potpisivanja - ovjeriti kod javnog bilježnika da bi bio valjan?

 

 

4.)

Ako tvrtka, s kojom potpisujemo Ugovor o autorskom djelu, plaća sva davanja državi (porez i prirez), i to eksplicite piše u tekstu ugovora - mora li izvršitelj posla tražiti potvrdu o plaćenim doprinosima temeljem tog Ugovora i kada tu potvrdu zatražiti od tvrtke: odmah po izvršenoj isplati ili prije godišnje porezne prijave?

 

 

5.)

Je li izvršitelj posla putem Ugovora o autorskom djelu obvezan podnijeti godišnju poreznu prijavu?

 

 

6.)

Ističemo li u tekstu ugovora o autorskom djelu dogovorenu neto cijenu (koja se isplaćuje izvršitelju) ili ukupnu (bruto) cijenu?

 

 

6.a.)

Je li potrebno u Ugovoru iskazati točne iznose (cifre) poreza i prireza kojeg je obvezatna platiti tvrtka ili je to dovoljno napisati samo riječima?

 

 

7.)

Nakon što izvršitelj posla - prema Ugovoru o autorskom djelu u kojem je definirano da tvrtka (naručitelj) plaća sve poreze i prireze - zaprimi sredstva na privatni žiro račun, ima li izvršitelj potom neke obveze prema Poreznoj Upravi?

 

 

Ispričavan se na "gomili" pitanja - ali u našem zakonodavstvu je toliko nepoznanica i toliko malo referentnih mjesta poput ovog - koji čovjeku mogu dati razumljive i jasne odgovore.

 

Najljepše se zahvaljujem na odgovorima i pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

 

evo kratko:

 

1. da u sva tri slučaja

2. teško je reći što je dobra špranca... autorska djela i odnosi oko njih su jako različiti... potpuno je različit u sadržaju npr. ugovor o izdavanju knjige od onog za dizajn web stranice. idealno bi bilo sastaviti za svaki pravni odnos zaseban ugovor.

3. ne. ugovor je valjan potpisivanjem. Ako je ovjeren kod bilježnika onda se ni jedna strana npr. na sudu ne može pozivati na to da ga nije ona potpisala.

4. firma bi mu sama prije godišnje porezne prijave trebala ispostaviti potvrdu. Ako to ne učini, možete ju sami tražiti.

5. mislim da da

6. dovoljno je napisati netto iznos koji će biti isplaćen. Tvrtka mora sama obračunati i uplatiti porez i prirez.

7. podnijeti godišnju poreznu prijavu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovani, da ne otvaram novu temu, i sama imam nekoliko pitanja u vezi ugovora u autorskom djelu. Nadam se da mi možete pomoći sa savjetima.

 

Obrtnica sam, vlasnica umjetničkog obrta i trenutno na porodiljnom dopustu. Obrt čiji sam vlasnik stavljen je u mirovanje do isteka dopusta jer nemam zaposlenih radnika.

 

Dobila sam informaciju da nije protuzakonito da za vrijeme porodiljnog sklapam ugovore o autorskom djelu. Bavim se likovnom umjetnošću. Zanima me:

 

1) da li je istina da smijem sklapati takve ugovore za vrijeme porodiljnog? Ima li to ikakvog uticaja na isplatu porodiljne naknade, je li to u suprotnosti sa zakonom?

 

2) Postoji li neko ograničenje u primicima po ovakvom ugovoru? Na kraju godine predajem poreznu prijavu pa bih naravno prijavila i ovakav, drugi dohodak...

 

3) Kakav je porezni tretman - u mom slučaju najčešće poslujem sa naručiteljima koji su vjerske zajednice, na koji način oni isplaćuju potrebna davanja i moj honorar (da ih mogu uputiti u slučaju potpisivanja takvog ugovora)? Koje podatke im moram dati?

4) Trebam li otvoriti zaseban žiro-račun za takve primitke i da li obračunavam PDV ili u slučaju autorskog honorara nema veze što sam kao obrtnica inače u tom sustavu?

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

molim nekog upućenog da mi pomogne oko sljedečeg.Da li udruga (neprofirna) može naručiti od umjetnika izradu slika?S tim umjetnikom bi sklopila Ugovor o autorskom djelu.Slike bi se prodavale u okviru Udruge.70% bi se isplatilo umjetniku a 30 % bi Udruga zadržala za sebe ( ili neki drugi omjer).Da li je nešto ovako pravno osnovano?Dali tada umjetnik snosi obvezu plaćanja 25% poreza i prirez?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
  • 1 godina kasnije...

Poštovani, molim za pomoć.

Prijatelji imaju bend i htjeli bi kada sviraju po kafićima imati ugovor koji mogu dati ugostitelju da potiše. Njihov bend nije nigdje registriran. Koliko sam shvatila, dovoljno je da se napišu podaci o naručitalju i izvođaču, mjesti i vremena nastupa, te žiro račun jednog člana benda na koji će sjesti novac. Piše li se netto ili brutto iznos i što je s porezom? To plaća ugostitelj i bend nema veze s tim?

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija