Jump to content

Parking na "zelenoj" povrsini


abdiel

Preporučene objave

Postovanje!

 

Evo i meni digao pauk auto...bio kod zubarke niti 40 minuta i ode...

Pokraj nije bilo mjesta, i bas se neki auto maknuo od tuda i ja parkirao na njegovo mjesto...

Razlog, parkiranje na zelenoj povrsini.

Nisam potpisao onaj dokument kad sam podigao auto jer se ne slazem sa razlogom. Imam 8 dana da platim 500kn za pauk i jos ce valjda stici 800kn za prekrsaj.

 

Starci su mi penzici, buraz ne radi, ja jedini radim, placa nije nesto no prezivi se. Nemam para za platiti, tj. ako im to dam, do place sam na sitnisu.

 

Nemam nikakvih prekrsaja za nista, nikad osudivan, jos i studiram izvanredno u drugom gradu, ovih 1300kn mi je ubojstvo.

 

Slike su ispod da se vidi kako se parkira i gdje su meni digli auto.

Ovo je poslikano niti sat nakon sto sam uzeo auto.

Ici cu i sutra tamo, pa cu jos poslikati kako to inace izgleda...moj auto koji nikome nije smetao je dignut, dok su ovi parkirani na "zelenoj povrsini", na nogostupima i na kolnicima, smetaju pjesacima i autima...svashta...

Nigdje nema znaka da je to zelena povrsina ili bilo cega da bi meni dalo do znanja da tu parkirati ne smijem, a iz slika se vidi da i stanari parkiraju na tom mjestu.

 

Sto sve treba za zalbu?

Mislio sam im i ove slike na CD staviti, mozda i sprintati, pa i to sa zalbom.

Da se zalim vrazjem zagreb parkingu i kome jos?

Prvi put se susrecem sa zalbama...:misli:

 

Molio bih bilo kakvu pomoc, jer smatram da mi nisu imali pravo dici auto jer je mjesto gdje su ga digli mjesto za kontenjere tj. smetliste na kojem nekad zna biti puno vise smeca...uz dokaz da vecina stanara parkira bas na tom mjestu.

 

Ne zelim platiti niti kune jer se ne osjecam krivim.

Sto napraviti konkretno u vezi toga?

 

Mnogo hvala za bilo kakve informacije!

 

Slike:

http://img821.imageshack.us/i/autinazelenojpovrsini1.jpg/

http://img690.imageshack.us/i/autonazelenojpovrsini1.jpg/

http://img191.imageshack.us/i/autonazelenojpovrsini2.jpg/

http://img43.imageshack.us/i/kontenjeri.jpg/

http://img571.imageshack.us/i/mjestozakontenjere1.jpg/

http://img860.imageshack.us/i/mjestozakontenjere2moja.jpg/

http://img146.imageshack.us/i/mjestozakontenjere3.jpg/

 

 

Evo jos jedna...snimljena odmah nakon kaj sam pokupio auto...

Gdje je sad pauk...

http://img848.imageshack.us/i/lolmp.jpg/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o nekakvoj komunalnoj odluci, a one nikad ne vrijede za privatne površine, osim u slučajevima kada se nagrđuje pogled sa javne površine.

 

Doći do vlasničkog lista za tu česticu zemlje i dokazati da se ne radi o javnoj površini i da za tu površinu ne vrijedi taj komunalni propis.

 

Troškove premještanja vozila treba platiti, pa privatnom tužbom potraživati iznos od onog tko je izdao nalog za premještanje posadi pauka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vlasnički list mogu dobiti gdje tocno?

Katastar?

 

"Hm, privatnom tuzbom potraživati iznos od onog tko je izdao nalog za premještanje posadi pauka..."

 

Kako to mislis? Tj. koga tocno da tuzim? Kome da se obratim da saznam tko je izdao nalog za premjestanje vozila?

 

Mnogo ti hvala!

Ovako si mi vec pomogao/pomogla jako puno jer i ja mislim da to nije javna nego privatna povrsina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nazalost, parcela je u vlasnistvu grada.

 

Pomirio sam se sa da moram dati 500kn, jer sam 100% u krivu.

 

Ok, sad jos takozvani prekrsaj, kojeg nemam, tj. nemam uvid u nikakav prekrsaj, jedino mi je lik pri preuzimanju auta rekao da je kao prekrsaj parkiranja na zelenoj povrsini.

 

U dokumentu kojeg imam pise da se mogu zaliti izdavaocu naredbe tj. Komunalnom redarstvu grada Zagreba, Jagiceva 31, u roku od 8 dana. No to mi nema smisla jer nemam novaca za pravne sporove, a niti nebi dobio.

 

Da li to spada pod zalbu pri kojoj bi probao smanjiti kaznu od 800kn(dakle prekrsaj) ili spada pod neku drugu zalbu?

Ako spada pod neku drugu zalbu, pretpostavljam da ce mi doma doci onda nesto od policije i da se na to mogu zaliti, isto u roku od 8 dana?

Da bar skinem pola te cifre of 800kn, lakse bi se disalo...

 

Hvala unaprijed na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jednaka su pravila za kazne od policije i od komunalaca.

 

Ta od 800 kuna se može od strane suda oprostiti i okrivljenika kazniti opomenom, može se umanjiti na samo 300 kuna, a može se i potvrditi kazna iz prekršajnog naloga i uvećati za troškove prekršajnog postupka.

 

Smanjenje kazne se postiže dokazivanjem lošeg imovinskog stanja (platna lista i potvrda iz porezne o imovinskom stanju).

 

Ako roditelji nisu navedeni u vašoj poreznoj kartici nema ih smisla ni spominjati, a brat nije uža rodbina, tako da vam situacija baš i nije blistava.

 

Tražite obročno plaćanje kazne.

 

Prihod ostvaren od naplaćenih kazni su prihod proračuna tog grada ili općine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovanje!

Imam također slučaj premještanja automobila i kazne za parkiranje vozila na zelenoj površini, ali na različitoj lokaciji. Auto mi je ostao u kvaru i izgurao sam ga na parking pokraj ceste. Nisam se baš najbolje parkirao, ali me neugodno iznenadilo kad sam došao odšlepati auto, a njega nije bilo. Znači Zagrebparking mi je dao zapisnik/račun za preuzimanje vozila od 500 kuna za premještaj vozila na koji se mogu žalit u roku 8 dana u "Komunalno redarstvo grada Zagreba, Jagićeva 31". Još me u idućih mjesec dana očekuje kazna od navodno 850 kuna i ako se ne varam rekli su mi pri podizanju auta kad sam reko da se namjeravam žalit da s tim idem na sud.

Uspio sam dobit ispis jedne njihove fotografije nakon što sam rekao da s čim ću se žalit u Jagićevoj kad nemam nikakvu sliku i ništa sa suda, a rok je 8 dana (još mi je rečeno da "oni to tamo imaju").

Znači treba mi savjet za daljnje postupke jer se ne osječam nimalo krivim i smatram da nisam parkirao na zelenoj površini. Na dotičnom parkingu se stanari najnormalnije parkiraju premda mi se čini da nije označen. Ja jesam parkirao na krajnjem mjestu i sa lijevim kotačem nisam na asfaltiranoj površini, nego na šoderu, kamenčićima i zemlji, ali mi je nejasno da mi je auto dignut i moram takav iznos paltiti radi nekoliko centimetara kojih nisam na asfaltu i nisam nikome smetao, niti sprječavao prolazak. Niti prometu, niti pješacima i nema nikakvog znaka zabrane parkiranja u blizini. Studiram i nemam nikakve prihode ako to ima veze. Imam tu fotografiju i još jednu istog tog mjesta, nije baš najbolje kvalitete i slikano je iz drugog kuta, ali se na donjem djelu dobro vidi dokle je trava i asfalt.

Hvala unaprijed, Pozdrav!

http://i654.photobucket.com/albums/uu264/strooya/DSC01399.jpg

http://i654.photobucket.com/albums/uu264/strooya/DSC01394.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Pozdrav. Danas sam bio kod cure u maksimiru i parkirao sam se drugdje nego inače radi utakmice i velike gužve. Parkirao sam se prekoputa vrtića u Trpinjskoj i dobio sam kaznu za parkiranje na javnoj površini uz uplatnicu na kojoj ne piše iznos. Dok na obavijesti o prekršaju piše za fizičku osobu platiti iznos od 700 do 1000kn. Isto tako piše da se kazna može platiti u min. iznosu u roku od 8 dana. Sad zanima me sljedeće; gdje mogu naći projektni list i saznati dokuda je parcela od obližnjih kuća? da li da se obratim vlasniku? Jer ja sam parkirao u blizini kuće, skoro pa i ispred. To je neka mala livadica na kojoj je šupa i kuća iza nje. Drugo pitanje, ako se žalim, di trebam ići i što trebam napraviti za žalbu? A ako se ispostavi da je taj dio livade od grada zagreba, dali se ikako mogu žaliti da sam student i nemam nikakva primanja? Dali bi ti nekako smanjilo kaznu ili da dobijem opomenu? I ako se žalim, dali postoji mogućnost da u slučaj nikakva žalba ne prođe, platim ovaj veći iznos od 1000kn? Hvala na odgovoru!

 

P.S. upravo sam tražio po katastru tu česticu ali treba mi katastarski broj - mogu li do njega doći u katastarskom uredu ili moram baš kucat stanovnicima te kuće u blizini i njih to tražiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Auto mi je digao pauk sa navodne javne zelene površine i uspio sam se obraniti na sudu, nisam platio kaznu. Naime bio sam se parkirao između ograde jednog dvorišta i stupa javne rasvjete. Pola auta mi je bilo na travi, dio na kolniku. Optužilo me da sam parkiran na javnoj zelenoj površini. Branio sam se tako da sam tvrdio da to nije javna zelena površina niti po jednom kriteriju koji je naveden u Odluci o komunalnom redu po kojoj se javne zelene površine smatraju: "parkovi, drvoredi, dječja igrališta, travnjaci, staze, zemljišni pojasevi uz javnoprometne površine na kojima je zasađeno zelenilo, zelene otoke, kazete, zelene površine uz objekte javne namjene, te odmorišta i staze koje su sastavni dio zelenih površina." Priložio sam svoje slike mjesta i dodao da na sporna površina nije održavana, niti je na njoj išta zasađeno, te da sam se tu redovito ranije parkirao. Sudac mora sa sigurnošću utvrditi da se radi o javnoj zelenoj površini te je Odsjeku za zelene površine, Gradskog ureda za prostorno uređenje.... uputio upit da li se u konkretnom slučaju radi o javnoj zelenoj površini zajedno sa slikama. Oni mu nisu ništa odgovorili 2 mjeseca, te temeljem načela "in dubio pro reo" - u slučaju sumnje u korist okrivljenika oslobođen sam. Što bi značilo da sudac sa sigurnošću mora utvrditi da li se u konkretnom slučaju radi o javnoj zelenoj površini, ako je sumnja slobodni ste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

i ja imam takav slučaj sa zelenom površinom koja to uopće nije, nije održavana, ništa posađeno, nikome smetao, auti tamo stalno parkirani itd. napisao sam prigovor odmah i sada je stigla obavijest o neplaćenom računu za 'trošak premještanja vozila',a još nije stigla nikakva presuda glede žalbe na navodno parkiranje na zelenoj površini.

Koje je pravilo za taj račun ?

To se kao mora platiti bez obzira, pa onda poslije ako se prekršaj odbaci raditi privatna tužba za povrat tog novca ?

Na koju foru taj zagrebparking ima omogućeno da nekom šalje račun i ako ne platiš uzimaju ti iz banke, kad nitko još nije presudio da li su smjeli dizati auto ili ne ? Oni su sudac,porota i krvnik u jednom ? Divlji zapad čovjeće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Ja sam uradio ovako. Platio sam 500 kn za premještaj vozila. Zatim sam u prekršajnom postupku (opisano u gornjem postu od 16.01.2013.) bio oslobođen, te je sud rekao da zbog nedostatka dokaza sam nevin, naime oni moraju dokazati da je to zelena površina,a oni to nisu uradili. Zatim u gradu Zagrebu SEKTOr ZA KOMUNALNO I PROMETNO REDARSTVO, odjel za komunalno redartvo (jer se radi o zelenoj površini) napiše se dopis u kojem se traži povrat tih 500 kn, prilože se presuda, uplatnica (na kojoj je vidljiva vaša uplatnica za troškove premještanja), te kopija tekućeg raćuna. Oni vam tada pokreću proceduru sa ZG-parkingom i isplaćuju na raćun tih 500kn za premještanje vozila. Samo kod mene je taj postupak trajao jedno 3 mjeseca, uopće mi nisu odgovarali pismeno i trebao sam ih zvat jedno 4-5 puta, pričati sa pravnicom i računovodstvom . Oni cijelo vrijeme govore da je to standard procedura.

 

2. Način: Mogu se ne platiti ti troškovi za premještanje vozila i ući u prekršajni postupak. Problem je što prekršajni postupak može trajati i godinu dana, a troškove oni traže pod prijetnjom ovrhe. Sad ne znam jel se stigne završiti prekršajni postupak, prije nego njima ovrha uznapreduje. Nakon što se dobije prekršajni postupak šalje se presuda i postupak naplate premještanja vozila se obustavlja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Ako može netko (može i admin) da prokomentira slučaj.

Ako je na obavijesti o prekršaju za parkiranje na "zelenoj površini" krivo napisana registracija vozila, da li imam podloge žaliti se na upitnost obavijesti/prekršajnog naloga, jer eto, možda je htio kazniti tog drugog ?

Šalu na stranu. Obavijest služi da se prizna krivnja i plati pola iznosa kazne.

No , ako je nepismeni komunalac napisao krivu registraciju, što se može dogoditi?

Ako ignoriram i ne platim, on će poslati ponovo isti dokument , ali obvezujući, sa punom kaznom i imat ću 8 dana žalbe.I tada može krenuti slučaj i osporavanje.

A možda i skuži pa mi pošalje ispravljen dokument.

Sudac može tražiti da mi ponovo pošalju prekršajnu prijavu sa ispravljenim podacima, a opet, može i odbaciti prijavu kao neosnovanu i naribati komunalce. Šanse su50-50 . Slika vozila npr. može biti falsificirana (fotomontaža) pa se može npr. tražiti vještačenje fotografije , a vrijeme na slici ne mogu dokazati (na svakom fotiću si možeš namjestiti vrijeme). Ako im javim grešku odmah , ispravit će grešku i poslati ponovo obavijest.

Što mi je činiti ? U Odluci o komunalnom redarstvu piše da je odgovoran vlasnik vozila.

Da li vlasnik vozila na slici ili vlasnik vozila navedene registracije u obavijesti, a čiji ja nisam vlasnik.

Da li na slici mora biti prometni znak da se vidi prekršaj i da li mi je bio dužan staviti kaznu na retrovizor ako me nije zatekao ? kazna da me zatekao bi bila 100 kn. Prometni redari tako rade...

Kako je zastara istog 1 godinu, ako odem na sud, sudac im uvijek može i naložiti da isprave krivu prijavu , i tada ću morati platiti. Da li imam podloge uopće za neku žalbu...

na slici se vidi vozilo i okolina kakva može biti bilo gdje...(trava , drveće)

Da li je važnija slika "prekršaja", ili tekst u prekršajnoj prijavi ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ne platiš vlasniku će poslat dopis da da ime osobe koja je krivo parkirala i njoj će kasnije poslat prekršjni nalog.Ako se ne plati nalog i ne uputi prigovor pokrenut će ovrhu.Ako se napiše prigovor za krivu registraciju sud će tražit ispravak.Vještaćenje plaća onaj koji "izgubi" zastara je 3 godine a ne 1 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ne platiš vlasniku će poslat dopis da da ime osobe koja je krivo parkirala i njoj će kasnije poslat prekršjni nalog.Ako se ne plati nalog i ne uputi prigovor pokrenut će ovrhu.Ako se napiše prigovor za krivu registraciju sud će tražit ispravak.Vještaćenje plaća onaj koji "izgubi" zastara je 3 godine a ne 1 godina.

 

Imam jedan upit u svezi parkiranja na JZP u Zagrebu. Zanima me izdani OPN u kojem piše da sam kriv jer sam ja ostavio vozilo na JZP (vlasnik sam vozila). Međutim oni (komunalni redari) mogu samo utvrditi da je vozilo ostavljeno a ne i tko ga je ostavio. Da li je to onda pogrešno utvrđeno činjenično stanje ili su pogrešno napisali u OPN-u?! Jer u Odluci o KR piše da je odgovoran vlasnik vozila. No međutim ako im ta formulacija na sudu i prolazi svejedno ne znaju tko je vozilo ostavio. Možda da napišu da sam kriv jer je vozilo ostavljeno na JZP, pa ajde, još bi mi i bilo neke logike a ne ovako da sam ga ja ostavio a ne znaju jesam li ili nisam. Nadalje piše da se kažnjavam novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna. Ali zar ne kažnjava sud a komunalno redarstvo izriče novčanu kaznu?! Da li oni imaju ovlasti pisati da me kažnjavaju?! Oni unaprijed presuđuju da sam kriv. Eto molim ako netko zna da me uputi za ev. žalbu na OPN (primio sam ga jučer 05.11. na pošti, rok za prigovor 8 dana)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ne naplate novčanu kaznu na licu mjesta pišu prekršajni nalog.Tko smatra da je kriv plati 2/3 u roku 8 dana.ostali mogu izjavit prigovor da nisu počinili prekršaj ili da žele smanjenje kazne od suda.

Normalno da imaju ovlasti izdavanja PN-a jer je tako napisano u odluci.

 

Sistem je isti izdao nalog komunalni ili proetni redar ili policija.

http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/84685-Primjeri-prigovora-na-prekršajne-naloge-molim-pročitati-do-kraja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija