Jump to content

Uvjerenje o prebivalištu ili osobna


elles

Preporučene objave

Vidim da se ovih dana dižu uvjerenja o prebivalištu na veliko. Pitanje je - zašto?

 

Ako zakon i policija kažu da i je osobna dokaz o prebivalištu (rekao bih i točniji, jer uvjerenje vrijedi 6 mjeseci, ako se ne varam), zašto određene državne i gradske uprave propisuju i jedino priznaju navedeno uvjerenje o prebivalištu?

 

Jasno, pune državnu blagajnu - ali ako se netko zainati bi li mogao nešto napraviti i natjerati ih da uvaže osobnu umjesto uvjerenja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Vidim da se zahuktala rasprava i sve pršti od komentara :)

 

Da vidimo kako se nastavlja situacija.

 

-------------------------------------------------

Mlakar: Zahtjev za vađenjem potvrde o prebivalištu je nedopustiv

 

S druge strane zastupnici su jednoglasno podržali Bandićev prijedlog da se s popisa dokumenata koji su potrebni za stjecanja socijalnih prava makne potvrda o prebivalištu. Sličan zahtjev došao je i od Ministarstva uprave. Naime, u očitovanju koje je poslano jučer popodne stoji kako su u tom ministarstvu posljednjih dana žalio veliki broj građana. Zagrepčani se žale jer moraju bespotrebno stajati u redu ne bi li izvaditi dokumente koji su potrebni za ostvarivanje socijalnih prava.

 

U dopisu koji potpisuje ministar Mlakar stoji da je način prikupljanja tih dokumenata suprotan Zakonu o upravnom postupku u kojem stoji da 'nije potrebno dokazivati činjenice o kojima javnopravna tijela vode službenu evidenciju'. Podsjećaju da u tom zakonu također stoji odredba da su tijela javne uprave dužna postupke učiniti što jednostavnijima za građane.

 

Mlakar zahtjev za vađenjem potvrde o prebivalištu naziva nedopustivim budući da se potrebni podaci mogu vidjeti u osobnoj iskaznici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tražite nešto od nekog tijela kojem treba potvrda o vašoj adresi.

 

Jedan službenik zaprima predmete ili se oni šalju poštom, a komisija zasjeda tko zna kada.

 

Možete li vi u toj molbi poslati i svoju osobnu iskaznicu?

 

Kako će te bez nje u banku?

 

Taj službenik koji zaprima predmete bi trebao za izvršen svaki uvid u osobnu iskaznicu trebao sačini službenu zabilješku i dostaviti komisiji. Ma kako da ne!

 

Što da ih ima dnevno na stotine?

 

Ili da dnevno fotokopira na stotine osobnih iskaznica ili da zaposle posebnog službenika za fotokopiranje?

 

Ministra iz razumljivih razloga neću komentirati.

 

U današnje vrijeme ovako zastarjelo opremljene države je potvrda o prebivalištu najbolje rješenje.

 

Čak i sa ovakvim cijenikom kakav jest.

 

Jedino rješenje je čipirana osobna iskaznica u kojoj je sačinjeno sve, od osobnih podataka, adrese, imovinskog stanja, zdravstvenog stanja, pa čak i kažnjavanosti osobe, a da podatke ipak ne vide svi nego ona državna tijela ili privatne ustanove i to svatko po svojoj nadležnosti.

 

Eto, ovo je više naučna fantastika nego bliža budućnost, a do tada vam nema druge nego se pomiriti sa stanjem kakvo jest.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bismo nešto dokazali u nekakvom dokaznom postupku služe nam isprave. ZOP kaže:

 

Isprave

 

Članak 60.

 

(1) Dokazivanje se izvodi javnim ili privatnim ispravama. Isprava može biti i u elektroničkom obliku.

 

(2) Pod javnim ispravama u smislu ovoga Zakona smatraju se isprave koje su izdali nadležni sudovi ili javnopravna tijela u granicama svoje nadležnosti i u propisanom obliku. Javne isprave dokazuju ono što se njima utvrđuje ili potvrđuje.

 

(3) Ako postoji sumnja u vjerodostojnost isprave, službena osoba provjerit će po službenoj dužnosti ili na zahtjev stranke vjerodostojnost takve isprave kod suda, odnosno javnopravnog tijela koji su takvu ispravu izdali.

 

MUP kaže: Osobnu iskaznicu izdaje policijska uprava, odnosno policijska postaja prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva.

Osobnu iskaznicu dužna je imati osoba starija od 16 godina života koja ima prebivalište u Republici Hrvatskoj, a pravo na osobnu iskaznicu ima i osoba starija od 15 godina života. Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u inozemstvu ne mogu imati osobnu iskaznicu jer se njome osim identiteta, hrvatskog državljanstva, spola, datuma rođenja i adrese stanovanja dokazuje i prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Osoba koja uz sebe nema osobnu iskaznicu, te osoba starija od 16 godina koja nije ishodila osobnu iskaznicu kaznit će se novčanom kaznom za prekršaj.

 

Dakle, ako predočite osobnu iskaznicu, nije potrebno tražiti od vas još i uvjerenje o prebivalištu (osim ako podaci na O.I. govore jedno, a vi tvrdite drugo - no to ste u tom slučaju morali već sami ispraviti - novom OI.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija