Jump to content

Nužni dio - pobliže...


anonimno

Preporučene objave

Dragi moji pravnici i oni koji će to uskoro biti,

 

Može li mi netko objasniti malo pobliže pojam Nužni dio? Dakle, u zakonu piše da je on nužan (zato se tako i zove) za nasljednike prvog reda-znači djecu, osim u vrlo ekstremnim slučajevima npr, pokušaja ubojstva roditelja. Međutim što kad roditelj napiše oporuku i u njoj izostavi jedno od svoje djece iz njemu poznatih razlog (npr. nepoštivanje roditelja)? Dali ono ima pravo na taj Nužni dio i na što bi se to odnosilo? Gledala sam u prošlim postovima ali su mi neke izjave kontradiktorne pa još uvijek neznam odgovor na pitanje.

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izdvojila sam vam samo neke odredbe iz Zakona o nasljeđivanju NN 24/03. Vjerujem da cete naci odgovor u tekstu. Ili pogledajte detaljnije u zakonu.

 

Nužni nas­­ljednici

 

Članak 69.

 

(1) Nužni nas­­ljednici su ostavite­­ljevi potomci, ­­nje­gova posvojčad i ­­njihovi potomci te ­­nje­gov bračni drug.

 

(2) Ostavite­­ljevi rodite­­lji, posvojite­­lji i ostali predci nužni su nas­­ljednici samo ako su trajno nesposobni za rad i nemaju nužnih sredstava za život.

 

(3) Osobe iz stavka 1. i 2. ovoga članka nužni su nas­­ljednici kad su po zakonskom redu nas­­ljeđiva­­nja pozvane na nas­­ljedstvo.

 

Pravo nužnog nas­­ljednika

 

Članak 70.

 

(1) Pravo na nužni dio jest nas­­ljedno pravo, a dio koji pripada pojedinom nužnom nas­­ljedniku naziva se nužni dio.

 

(2) Raspolaga­­nja za slučaj smrti koja su suprotna nečijem pravu na nužni dio pobojna su.

 

(3) Nužni dio potomaka, posvojčadi i ­­njihovih potomaka te bračnog druga iznosi jednu polovicu, a nužni dio ostalih nužnih nas­­ljednika jednu trećinu od onoga dijela koji bi svakom pojedinom od ­­njih pripao po zakonskom redu nas­­ljeđiva­­nja.

 

(4) Oporučite­­lj može oporukom odrediti i da nužni nas­­ljednik primi svoj dio u određenim stvarima, pravima ili u novcu.

 

(5) Nužni nas­­ljednik na svaki način ima pravo na ime svoga nužnog dijela dobiti onoliku vrijednost koliko na ­­nje­ga otpada kad se obračunska vrijednost ostavine podijeli s veličinom ­­nje­gova nužnoga nas­­ljednog prava (vrijednost nužnog dijela).

 

___________________

 

Izračunavanje vrijednosti nužnog dijela

 

Utvrđiva­­nje vrijednosti ostavine

 

Članak 71.

 

(1) Vrijednost ostavine na teme­­lju koje se izračunava vrijednost nužnog dijela utvrđuje se na s­­ljedeći način:

 

1. Najprije treba popisati i procijeniti sva dobra koja je ostavite­­lj imao u času smrti, računajući tu i sve ono čime je raspolagao oporukom, kao i sve ­­nje­gove tražbine, pa i one koje ima prema nekom nas­­ljedniku, osim tražbina koje su očito nenaplative.

 

2. Od utvrđene vrijednosti dobara koja je ostavite­­lj imao u času smrti odbija se iznos ostavite­­ljevih dugova, iznos troškova popisa i procjene ostavine i troškova pokopa ostavite­­lja.

 

3. Tako dobivenom ostatku pribraja se vrijednost svih darova koje je ostavite­­lj učinio na bilo koji način nekom zakonskom nas­­ljedniku bez obzira nas­­ljeđuje li ostavite­­lja, pa i darova uči­­njenih nas­­ljednicima koji se odriču nas­­ljedstva, kao i onih darova za koje je ostavite­­lj naredio da se ne uračunaju nas­­ljedniku u ­­nje­gov nas­­ljedni dio.

 

4. Tome se pribraja i vrijednost darova koje je ostavite­­lj u zad­­njoj godini svoga života učinio drugim osobama koje nisu zakonski nas­­ljednici, osim ma­­njih uobičajenih darova.

 

(2) Neće se uzimati u ovaj račun te se neće pribrajati vrijednost darova uči­­njenih za postignuće općekorisnih svrha, kao ni darova koji se na teme­­lju samoga zakona ne uračunavaju nas­­ljedniku u ­­nje­gov nas­­ljedni dio.

 

Što se smatra darom

 

Članak 72.

 

Darom u smislu ovoga Zakona smatra se i odrica­­nje od prava, oprost duga, ono što je ostavite­­lj za vrijeme svoga života dao nas­­ljedniku na ime nas­­ljednoga dijela, ili radi osniva­­nja ili prošire­­nja kućanstva, ili radi obav­­lja­­nja zanima­­nja, kao i svako drugo raspolaga­­nje bez naknade.

 

________________________

 

Umanjenje raspolaganja oporukom i vraćanje darova zbog povrede nužnog dijela

 

Povreda vrijednosti nužnog dijela

 

Članak 77.

 

(1) Nužni je dio povrijeđen kad je ukupna vrijednost raspo­la­­ga­­nja oporukom i/ili vrijednost darova tolika da zbog ­­nje nužni nas­­ljednik ne bi dobio punu vrijednost svoga nužnoga dijela (članak 70. stavak 5.).

 

(2) Pri utvrđiva­­nju ukupne vrijednosti oporučnih raspolaga­­nja i darova uzimaju se u račun i oni darovi i raspolaga­­nja oporukom za koja je ostavite­­lj naredio da se ne uračunaju nužnom nas­­ljedniku u ­­nje­gov nas­­ljedni dio.

 

Red uma­­nje­­nja i vraća­­nja

 

Članak 78.

 

Kad je povrijeđen nužni dio, raspolaga­­nja oporukom uma­­njit će se, a darovi će se vratiti koliko je potrebno da bi se dopunio nužni dio. Prvo se uma­­njuju raspolaga­­nja oporukom, pa ako nužni dio time ne bi bio podmiren, vraćaju se darovi.

 

________________________

 

a) Isključenje nužnih nasljednika

 

Razlozi isk­­ljuče­­nja

 

Članak 85.

 

(1) Oporučite­­lj može isk­­ljučiti iz nas­­ljedstva nas­­ljednika koji ima pravo na nužni dio:

 

1) ako se on povredom neke zakonske ili moralne obveze koja proizlazi iz ­­nje­gova obite­­ljskog odnosa s ostavite­­ljem teže ogriješio prema ostavite­­lju,

 

2) ako je namjerno počinio neko teže kazneno djelo prema ­­njemu ili ­­nje­govu bračnom drugu, djetetu ili rodite­­lju,

 

3) ako je počinio kazneno djelo protiv Republike Hrvatske ili vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom,

 

4) ako se odao neradu ili nepoštenu životu.

 

(2) Isk­­ljuče­­nje iz nas­­ljedstva može biti potpuno ili djelo­mič­no.

 

Pretpostavke va­­ljanosti isk­­ljuče­­nja

 

Članak 86.

 

(1) Oporučite­­lj koji želi isk­­ljučiti nekog nas­­ljednika mora to očitovati u oporuci na izričit način i navesti razlog za isk­­ljuče­­nje.

 

(2) Razlog za isk­­ljuče­­nje mora postojati u vrijeme oporu­čiva­­nja.

 

(3) U slučaju spora o opravdanosti isk­­ljuče­­nja teret dokaza da je isk­­ljuče­­nje opravdano leži na onome koji se na isk­­ljuče­­nje poziva.

 

Pos­­ljedice isk­­ljuče­­nja

 

Članak 87.

 

Isk­­ljuče­­njem nas­­ljednik gubi nas­­ljedno pravo u mjeri u kojoj je isk­­ljučen, a prava ostalih osoba koje mogu naslijediti ostavite­­lja određuju se kao da je isk­­ljučeni umro prije ostavite­­lja.

 

b) Lišenje nužnog dijela u korist potomaka

 

Članak 88.

 

(1) Ako je potomak koji ima pravo na nužni dio prezadužen ili je rasipnik, oporučite­­lj ga može u oporuci na izričit način lišiti u cjelini ili djelomično ­­nje­gova nužnog dijela u korist ­­nje­govih potomaka.

 

(2) Ovo liše­­nje ostaje va­­ljano samo ako u času otvara­­nja nas­­ljedstva lišeni ima malo­­ljetno dijete ili malo­­ljetnog unuka od prije umrlog djeteta, ili ima puno­­ljetno dijete ili puno­­ljetnog unuka od prije umrlog djeteta koji su nesposobni za rad i nemaju nužnih sredstava za život.

 

(3) Lišeni nas­­ljednik nas­­ljeđuje ostavite­­lja u dijelu koji nije obuhvaćen liše­­njem.

 

(4) Lišeni nas­­ljednik nas­­ljeđuje ostavite­­lja i kad pretpostavke za liše­­nje više ne postoje u času ostavite­­ljeve smrti.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija