Jump to content

Tužba nakon ozljede na radu. Može li to ovako?


gdjesam

Preporučene objave

Nastojat ću godine sudovanja, sažeti u kratko.

Javio sam se liječniku opće prakse (zaposleniku poslodavca) zbog tjelesnih tegoba. Propisao mi je poštedu i specijalističke preglede, nakon poštede. Specijalisti (ortoped, fizijatar, neurolog) su preporučili fizikalnu terapiju.

Specijalističke nalaze je pogledao drugi liječnik opće prakse (zaposlenik poslodavca) i zaključio da sam sposoban za izvršavanje radnih zadataka. Poslodavac me je uputio na izvršavanje istih, tijekom kojih sam uzimao lijekove protiv bolova uz znanje liječnika. Prema proizvođaču, ti lijekovi utiču na svijest.

Tijekom rada doživio sam ozljedu, koju je HZZO priznao kao ozljedu na radu. Umirovljen sam kao invalid, 60% zbog ozljede na radu.

Tužio sam poslodavca radi naknade štete. Sud je odbio zahtjev za naknadu nematerijalne štete i zahtjev za naknadu razlike u zaradi i zahtjev za mjesečnom rentom (zbog velike razlike u iznosu redovite plaće i iznosu aktualne mirovine).

Prema vještaku, poslodavac nije odgovoran za zdravstveno stanje uoči ozljede na radu te stoga ni za posljedice ozljede.

Na pitanje, bi li me vještak sa navedenim nalazima poslao na izvršavanje radnih zadataka, nije htio odgovoriti. Uz obrazloženje da on nije policajac koji bi trebao ocijenjivati rad svog kolege.

Nastojao sam postupak koji se vodi godinama, radi prostora, maksimalno sažeti. Nužno na račun preciznosti i jasnoće.

Nemojte me nepotrebno zbunjivat. Bi li mi tko kompetentan mogao komentirati ovo što mi se događa na sudu? Ima li rješenja, za mene povoljnog? Bi li trebao što pojasniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Probaj mi objasniti što si mislio kad navodiš:

 

Javio sam se liječniku opće prakse (zaposleniku poslodavca) zbog tjelesnih tegoba.

 

naime nije mi jasan ovaj dio s "zaposlenikom poslodavca", pa ti ni ne mogu dati odgovor na pitanje, iako me sve ovo vuče na promašenu pasivnu legitimaciju, odnosno na tzv. stečene predispozicije prije nastanka same ozljede na radu, ako nikako drugačije onda barem barem dijelimično, za koje bi sad trebao odgovarati poslodavac???

 

Zapravo, da bi ti bilo tko mogao nešto reći trebalo bi vidjeti jesi li ili nisi bio u vrijeme nastanka ozljede radno sposobna osoba (s preporukom poštede od nekih poslova) ili privremeno nesposoban za rad, jel se ovdje radi (obzirom na specijaliste koje opisuješ gore) o tzv. kroničnim degenerativnim promjenama lokomotornog sustava ili o nečem drugom prije nastanaka ozljede na radu i u kakvoj su te prijašnje dijagnoze u vezi s posljedicama nastanka invalidnosti, tak da u svakom slučaju ukoliko je predmet tamo gdje je vjerujem da ćeš u biti vidjeti gdje si tek kad dobiješ sudsku presudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo što vi radite je od izuzetne vrijednosti za hrvatsku javnost i od izuzetne važnosti za pojedince koji se javljaju sa svojim problemima.

Iz tog razloga, poštivam to što radite, što me obavezuje ponašati se prema pravilima foruma. Međutim imam i ja svoje probleme, a uz to sam pravni laik.

Ovaj moj postupak je još na sudu i stoga želim zadržati ovaj stupanj anonimnosti, ako je to moguće. Ne možete vi prejudicirati presudu, ali bih volio vidjeti neutralni komentar postupka i presude. Poučen osobnim iskustvom sa raznim upravnim tijelima u problemima rješavanja statusa (HZZO, HZMO, Ministarstvo branitelja,...), sudovima... NI U KOGA NEMAM POVJERENJA. Iz tog razloga ne navodim ime poslodavca i slične detalje.

Nije vam jasno ovo "zaposlenik poslodavca"? Pa jednostavno, poslodavac ima liječnike opće prakse, koji odlučuju o tome jeste li zdravi ili ne, koji šalju na bolovanje ili ne.

Drugo pitanje. Ne znam razliku između tih kategorija. Ali, prema osobnim shvaćanjima, imao sam lokomotorne probleme, zbog kojih mi je radna sposobnost, bila privremeno umanjena (specijalisti). Iz iskustva znam, da bi te probleme riješio uz fizikalnu terapiju, koju su prepisali, nakon koje bih bio sposoban za rad. Liječnik OP je odredio drugačije.

Međutim, nisam umirovljen zbog tih dijagnoza. Umirovljen sam zbog psihičkih problema po jednoj dijagnozi. Pri procjeni ratne invalidnosti (što nema veze sa ovim, ali pokazuje svu nelogičnost u sustavu, ili je ja barem tako doživljavam), dobio sam HRVI po drugoj psihičkoj dijagnozi. Ajd ti sad budi pametan.

Nije mi namjera zloporabiti vašu strpljivost i toleranciju, ali možete li mi odgovoriti na moja pitanja uz sve ove moje usputne probleme koje pred vas postavljam ili moram promijeniti pristup. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija