Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
saintless

Firma u "mirovanju" prodaje auto

Preporučene objave

Firma (doo) koja je u mirovanju 4-5 godina i van sustava pdv-a (nije imala nikakvih računa u tom razdoblju) ima u svom vlasništvu osobni automobil, star 8-9 g., amortiziran prije odlaska firme u mirovanje.

Auto koristim privatno i od kada je firma u mirovanju ali privatno plaćam gorivo/servis/registraciju/osiguranje.

Prvo me zanima da li je privatno korištenje auta firme porezni prekršaj s obzirom da sam na sve troškove korištenja auta plaćao PDV?

Drugo, kakve porezne posljetice prodaja auta vuče za sobom (da li automatski firma ulazi su sustav PDV-a i sl.)?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

pod 1.

kako nema iskazanih troškova/rashoda u poslovnim knjigama povezanih s predmetnim automobilom nema ni njihovih poreznih učinaka (porez na dobit)

 

međutim kako koristite službeni automobil u privatne svrhe primjereno je da se utvrđuje oporezivi primitak u naravi po osnovi drugog dohotka (čl. 32 Zakona o porezu na dohodak i čl. 16. Pravilnika o porezu na dohodak) - neto 1% nabavne vrijednosti ili 2 kune/km.

 

pod 2.

kako društvo nije obveznik PDV-a, nema obveze obračuna PDV-a kod prodaje. Kupca plaća 5% poreza na promet rabljeni automobila.

 

Ako je društvo ranije bilo obveznik PDV-a, trebalo je ispraviti iskorišteni pretporez (ako je bio iskorišten) one godine kada je društvo izašlo iz sustava PDV-a.

 

Kupoprodajna cijena treba biti jednaka procijenjoj tržišnoj vrijednosti automobila (angažman procjenitelja), kako bi se izbjegao porezni rizik kod oporezivanja dobiti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

pod 2.

kako društvo nije obveznik PDV-a, nema obveze obračuna PDV-a kod prodaje. Kupca plaća 5% poreza na promet rabljeni automobila.

 

Ja sam mišljenja da ovo vozilo nije u sustavu poreza na promet, već prodavatelj treba izdati račun za isporuku tog vozila, na kojem navodi da nije u sustavu pdv-a, pa ga stoga niti ne obračunava.

http://makora.hr/racuni-vrste-i-obvezni-sadrzaj/

Naravno, iskazana prodajne cijena predstavljat će prihod poduzeća od prodaje osnovnog sredstva, a završni račun će pokazati poslovni rezultat na kraju godine i eventualnu obvezu poreza na dobit.

Inače, zgodno je ovdje za napomenuti da 'mirovanje' poduzeća pravno i porezno NE POSTOJI. Poduzeće postoji dok se ne likvidira, a prihodi i rashodi i poslovni rezultat su druga priča.

Teoretski, ako nema isporuka, poduzeće će poslovati s gubitkom za iznos obračunatih bankovnih provizija za održavanje poslovnog računa i za iznos obvezne članarine HGK.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×