Jump to content

kazna za parking od komunalnog redara


Ivecodaily

Preporučene objave

Pozdrav svim prometnim stručnjacima te Vas molim za što brži odgovor...

Naime,zaustavio sam vozilo(sa sva 4) i nisam blokirao promet,i nisam bio na nogostupu itd.2 min bankomat uz cestu i natrag u auto,u međuvremenu iz parka iskače taj redar i uručuje mi u ruku kaznu...pod izlikom da je prije 50 metara postavljen znak zabrane i parkiranja(što je točno),ALI!!! U tom razmaku postoji ulica koja vodi na parking stambenih zgrada(znak zabrane prometovanja osim stanara itd) a ja sam bio poslije te uličice zaustavljen i više od 5 metara...on meni tvrdio da to nije ulica i da to nije raskršće,pa ja pitam ako je ikakav prometni znak postavljen,zar to nije javna prometnica ,a samim tim i raskršće(pa makar bilo dozvoljeno samo za stanare...i propust prometne infrastrukturne)...Ako vlasti tvrde da je tamo zabrana? Po meni to se kosi sa prometnim pravilima ...

Unaprijed HVALA!

 

 

u međuvremenu,prijatelj iz "Grada" kaže da nek napišem primjedbu da ne znam tko je vozio auto,što sam i uradio,i što je odbijeno,uredno potpisano,od tog istog redara,malo smo selo i svi se znamo međusobno,jadan on.. :-D i uglavnom nek odmah platim,a ja bi naravno to izbjegao ako je ikako moguće,i to bez suda...pa jednostavno nek si idu pogledati situaciju na cesti,pa ako kazu da to nije prometnica ,ja svoju vozačku zauvijek spalim,a što je najbolje,profesionalni školovani i međunarodni vozač sam! I nekog vraga znam da znakovi vrijede samo do raskršća...

I šećer na kraju što me i najviše muči,kao što sam spomenuo,mali smo gradić i svi se maltene znamo,kad ga je pitao moj prijatelj zašto mi je "stisnuo" kaznu ovaj je ko grom iz vedra neba ..."...bio je parkiran na pločniku!!" što je besramna laž! Koje se ustvari i najviše bojim!

Molim Pravni savjet,jer sad bi najradije da taj redar ostane bez posla !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Editirao sam vam predugačak naslov teme.

 

Pravilnik nalaže da se znakovi izričitih naredbi moraju ponovo postaviti nakon križanja s drugom cestom, a zakon objašnjava da ulica u naselju jest cesta.

 

Dobili ste nešto od prometnog redara, tu piše da li je kazna po znaku (čl. 12) ili nogostupu (čl. 82.), pišite prigovor i sud će odraditi svoje.

 

Ako je u tu ulicu stvarno zabranjeno prometovanje za sav javni promet, onda se ne radi o javnoj cesti, te samim time zabrana zaustavljanja i parkiranja vrijedi i za onaj dio gdje ste vi zaustavili svoje vozilo.

 

Uključenje svih pokazivača smjera vas ne amnestira od prekršajne odgovornosti, već samo signalizira prometnom redaru da ima posla za njega.

 

Onaj prigovor da ne znate tko je vozio je smiješan s obzirom da je prometni redar bio u "čeki" odakle je sve mogao vidjeti.

 

Prometni redari nisu policija, ne upozoravaju sudionike u prometu, a prihod koji potiče od naplaćenih novčanih kazni postaju prihod te općine ili grada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da se radi o totalnoj zabrani prometa,ja bi to razumio,ali dozvoljeno je za stanare,dostavu,S zona parkiranja je itd...po meni to je ulica,i ima ime i sve...

I nisu ni slikali vozilo niti imaju nikakav čvrsti dokaz da sam bio tamo,jednostavno se sve odigralo u 2 min. bez problema mogu reci da mi je to netko zakacio i doma pred kućom,nemaju dokaze da sam ja bio tamo,i što je veća fora imam pečat u putovnici da sam taj dan bio u Sloveniji i drugo jutro Švicarskoj...ali nisam lažov i jednostavno to ne mogu,jedino što me boli što #OOPS# lijepi tako nešto,i vidi 2 male dječje sjedalice u autu( i nije bijesan auto ) peugeot 307 star 10g. e jednostavno po meni nije razlog da se kažnjava sve po redu(mada znam da zakon kaže drukčije)i to samo zato jer država,kur...grad ili kaj ja znam tko nema love,sram me što živim u takvoj državi a vidio sam svijeta...sram!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda, ne znam što znači ovaj dio odluke ustavnog suda:

 

Prema stajalištu Ustavnog suda, jedinicama lokalne samouprave nije dopušteno općim aktom generalno (paušalno) zabraniti zaustavljanje i parkiranje na površinama na kojima je to inače zakonom dopušteno. Stoga propisivanje takve zabrane istodobno predstavlja prekoračenje ovlasti odnosno odlučivanje izvan njihovog djelokruga i nesuglasnost s odredbama ZSPNC-a.

 

 

http://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.nsf/0/c12570d30061ce54c12577ae002d0e65?OpenDocument

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitala sam nekoliko puta, ali čovjek kaže:KOMUNALNI redar. Pročitala sam i odluku US-a, prošle godine nekoliko puta, pažljivo, jer sam se upravo na dijelove te odluke pozvala, kad sam pisala prigovor na kaznu koje je napisao komunalni redar.

Kada policija napiše kaznu, poziva se ne Zakon o sig. na cestama i prilaže računa državnog proračuna...

Komunalni redar, također se poziva na Zakon o sig. na cestama i prrilaže žiro račun grada....Baš nema logike....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Narod svih njih zove komunalcima jer rade iste stvati.

 

Komunalne odluke sa ovim nemaju nikakve veze. Pucanj u prazno.

 

Sve jest logično i zakonito.

 

Evo zakonske regulative kojeg trebate pažljivo pročitati ako vas zanimaju te stvari.

 

 

ZAKON O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA

 

 

Članak 5.

(4) Poslove nadzora nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, upravljanja prometom te premještanja nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, sukladno odredbama ovoga Zakona, mogu, osim ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, obavljati i jedinice lokalne samouprave, uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove.

(5) Za vrijeme obavljanja poslova iz stavka 4. ovoga članka, službenici jedinica lokalne samouprave dužni su nositi propisanu odoru.

(6) Ministar nadležan za unutarnje poslove u suglasnosti s čelnikom središnjeg tijela državne uprave nadležnog za lokalnu samoupravu propisat će uvjete za obavljanje poslova iz stavka 4. ovoga članka, program osposobljavanja, izgled odore i službene iskaznice.

(7) Jedinice lokalne samouprave dužne su, ukoliko se za to ukaže potreba, uz suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, organizirati školske prometne jedinice i prometne jedinice mladeži. Osposobljavanje jedinica te način i vrijeme njihove uporabe obavlja, odnosno propisuje ministarstvo nadležno za unutarnje poslove.

(8) Upravljanje prometom na raskrižjima i drugim mjestima te nadzor parkiranja vozila i određene druge poslove nadzora vozila i vozača, mogu obavljati i pripadnici prometnih jedinica mladeži.

(9) Na području ili u neposrednoj blizini osnovnih škola, osiguranje prijelaza djece preko kolnika ili obilježenog pješačkog prijelaza, mogu obavljati pripadnici školskih prometnih jedinica.

(10) Za vrijeme obavljanja poslova iz stavka 7. i 8. ovoga članka, pripadnici prometnih jedinica mladeži i školskih prometnih jedinica dužni su nositi propisanu odoru. Program, način osposobljavanja i djelovanja školskih i prometnih jedinica mladeži, izgled odore i oznake propisat će ministar nadležan za unutarnje poslove uz suglasnost ministra nadležnog za poslove prometa.

(11) Nadzor parkiranja vozila na mjestima na kojima je parkiranje vremenski ograničeno obavljaju pravne osobe koje odrede jedinice lokalne samouprave.

(12) Upravni i inspekcijski nadzor nad jedinicama lokalne samouprave i drugim subjektima kad obavljaju poslove iz ovoga članka obavlja ministarstvo nadležno za unutarnje poslove.

(13) Novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj odgovorna osoba u tijelu jedinice lokalne samouprave ili drugih subjekata, koje ovlasti jedinica lokalne samouprave, ako obavlja poslove suprotno odredbama ovoga članka.

 

Članak 292.

(1) Novčane kazne naplaćene prema odredbama ovoga Zakonu prihod su državnog proračuna Republike Hrvatske, a koriste se prema odluci Vlade Republike Hrvatske za financiranje preventivnih aktivnosti u cestovnom prometu.

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, novčane kazne koje naplate jedinice lokalne samouprave, kada obavljaju poslove iz ovoga Zakona, prihod su proračuna tih jedinica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste,bili su komunalni sad se zovu prometni redari...nije to bila tema posta,sve što me zanimalo jest dal je ulica koja ima zabranu prometovanja,ali ne opću,znači mogu stanari itd...da li je to javna prometnica ili ne,jer ako nije onda im fali na tom mjestu signalizacija zabrane parkiranja...,ja sam bio poslije te ulice parkiran 10m...dok je znak zabrane parkiranja,postavljen prije...i što me smeta da mi je stavio čl.12 st.4 točka ? pa ne znam sto to točno znači...kad ga je kolega(njegov) pitao zašto je meni stisnuo kaznu ,onda je rekao da sam parkirao na nogostupu...što nije istina...

 

evo vam slucaj...sve što me zanima da li se ovaj prilaz pijaci i taj parking za stanare moze smatrati javnom prometnicom...nije direktno vezan uz glavnu cestu nego ima cestica označio sam je crnom bojom koja vodi na parking...da je znak opće zabrane nikom ništa ,ali nije...cesta je i ti stanari su po meni isto sudionici u prometu koji se sa te ceste uključuju u promet...i ne nije isto kao da se iz privatne kuće priključuje jer tamo idu i kombiji za dostavu na plac itd...

 

http://min.us/lc3Z0G

skica slučaja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čakovec... meni je samo sporno ako ulica ima znak zabrane prometa u oba smjera,ali ne i potpune zabrane,znači ispod je tabla koja označava za koga je dozvoljeno...da li se smatra to križanjem ili ne...jer ako je križanje onda im fali još jedan znak zabrane parkiranja i zaustavljanja poslije te uličice,a samim time ja nisam bio nepropisno parkiran...ja smatram da je tako...ja bi da mi netko to vidi u prometnim propisima ,ja ne mogu naći taj podatak...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Poštovaniprometni stručnjaci zanima me osnovanost i mogućnosti žalbe na bezobraznu kaznu komunalnog redara od 700kn za navodno "parkiranje na zelenoj površini". Činjenično stanje je da je vozilo sa cca polovinom širine parkirano na uski pojas uz kolnik prekriven šljunkom-pržinom da bi se spriječio rast bilo kakvog zelenila a činjenično stanje mogu potkrijepiti fotografijama.

Kaznu bih trebao uplatiti u proračun grada zagreba ili će se protiv mene pokrenuti prekršajni postupak.

 

Zanima me koje su mogućnosti žalbe na ovu bezobraznu kaznu jer nisam parkirao doslvno preko niti jedene vlati trave. Čak sam provjerio što se pozakonu smatra zelenom površinom. Uski pojas uz kolnu površinu prekriven šljunkom svakako nije javna zelena površina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje!

 

Na žalost prije nekog vremena sam dobio kaznu za parkiranje na zelenoj površini.Sve OK.Pogriješio sam, platiti ću.

 

Međutim, na uplatnici koju sam dobio na kučnu adresu navedena je cifra od 800kn (kazna je 700kn) od kojih je 100kn paušal? Za što.Niti sam se žalio , niti sam odbio suradnju...samo u datom trenutku nisam imao novac kod sebe na što mi je komunalni redar ljubazno rekao da nema problema i da će mi polsati uplatnicu na kučnu adresu.

 

Ne dajem nikome da me dere i platio sam kaznu 700kn ignoriravši ovih dodatnih 100.Jednostavno ne vjerujem da me netko kamatari...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru.Proučiti ću članak zakona.

 

Drugim riječima zakon ima daje pravo legalnog kamatarenja? Također, moram napomenuti da su mi na izravan upit da li će slanje na kućnu adresu imati za posljedicu bilo kakve dodatne troškove komunalni redar i dežurni policajac odgovorio sa "ne,ma kakvi"... što reći...

uređeno: od antisha
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jasno je istaknuto u Službenim listu Narodnih novina broj 107. iz 2007. godine.

 

Osobe koje ste pitali nisu odgovorne osobe za izdavanje obveznog prekršajnog naloga u sjedištu ovlaštenog tužitelja i određivanje naknade za paušalne svote troškova izdavanja.

 

Svakako imate pravo na svoje mišljenje kojim se ne slažete s tim, ali to je jednostavno tako i može se promjeniti jedino odlukom većine kvalificirane većine zastupnika u Hrvatskom saboru ili odlukom Ustavnog suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Situacija je slična, da ne otvaram novu temu. Dobivamo rješenje o povratu poreza gdje piše da će se isti isplatiti nakon što se podmiri dugovanje od 110kn MUP-u. Bla bla, ispada da je to kazna za parking u ZG-u. Sad ću zvučati kao svaki drugi čovjek koji je dobio kaznu ali, nemam pojma otkad je ta kazna, gdje je bila ta kazna ni zašto? Na autu nikad ničega nije bilo, ni uplatnice ni obavijesti. Zar policija ima pravo šetati po gradu i zapisivati registracije i slati kazne bez ikakve obavijesti i sl.? Naravno iznos je naplaćen...Nije stvar u 110kn, ljudi i veće kazne plaćaju ali je stvar zdravog razuma. Jednog dana mi po tome mogu reći da imam 1000kn kazne za parkiranje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

110 kuna nije nikakva kazna već trošak prekršajnog postupka koju ste kaznu vjerovatno već odavno platili, a ostao neplaćen neki trošak postupka.

 

Nemam sve informacije, ali čini mi se da se radi o tražbini koja zastarjeva nakon 10 godina bez obzira što Prekršajni zakon predviđa kraće rokove zastare (čl. 223. ZOO).

 

Meni primjerice, takve stvari ne dolaze niti ikog etiketiram okolo zbog svojih grešaka.

uređeno: od petpetica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...
hvala na odgovoru! dat ću si truda pa otići do policije da vidim o čemu se radi (valjda mi smiju pokazati dokumentaciju, fotografije ili što već imaju?), telefonski su nam rekli da je to kazna za parking u zagrebu...

 

Komunalni redar je jedno a prometni redar nešto sasvim drugo. Komunalni redar nema ovlasti kažnjavati vozače, već se brinuti o komunalnom redu , a prometni redar koji ide posebno na školovanje i policijsku akademiju ima pravo napisati kaznu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija