Jump to content

Novi ovršni zakon - način dostave ovršne isprave


marinha

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Trebam mali savjet.

 

Radim u odjelu računovodstva. Danas smo dobili Izjavu o suglasnosti za zapljenu plaće (kredit) za jednog našeg djelatnika. Navedeno je došlo od vjerovnika običnom poštom (ne preporučeno) i bez povratnice. Ako sam dobro shvatila u čl. 124 st. 3 piše da se takva isprava mora dostaviti preporučeno s povratnicom ili preko javnog ovršitelja, odnosno javnog bilježnika. Sama Izjava je kopirana, nije original.

 

Prije par mjeseci bila sam na seminaru na kojem su između ostalog rekli: ako zapljena dođe bez povratnice ili je kopija, vratite to i recite da nije u skladu sa Zakonom.

 

E sad, za dostavu sam našla i mogu se pozvati na članak 124, međutim nigdje ne mogu naći da Izjava mora biti u originalnom primjerku. Malo mi je to i čudno s obzirom na to da se, ako se dobro sjećam, i izdaje samo u jednom primjerku.

 

Što savjetujete? Da vratim Izjavu i pozovem se samo na način dostave ili su predavači na seminaru u pravu i da tražim i originalni primjerak? Ako da, možete li me uputiti na članak u kojem to piše, da se mogu pozvati na njega?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To se zove blef.

 

Kopija se šalje da ne izgubite original, iako bi se trebao original poslati. Na temelju kopije neke isprave po meni ne biste ni smjeli postupati.

 

Možete napisati dopis u kojem javljate da ste dobili zadužnicu, ali da ne možete postupiti po istom dokumentu jer je dostavljen u kopiji. Recimo da ovako ovrhovoditelj često može saznati ima li "vajde" drljiti ovrhu na plaći ili treba tražiti dalje.

 

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma sve ja to razumijem, ali opet s druge strane, to nije ovrha, nego suglasnost djelatnika da mu se redovne rate kredita podmiruju s plaće a ne trajnim nalogom ili ne znam čime. Na neki način djelatnik sam traži da mu se skida s plaće, prije dva tjedna je kod nas popunjavao papire za kredit. Znači, nije ovrha zbog neplaćanja nečeg, nekog duga ili sl. Ne znam kolikog onda smisla ima uopće cjepidlačiti oko toga.

A niste mi rekli ni na što bih se trebala pozvati tj. gdje piše da Izjava mora biti u originalu? To piše samo u Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, ali ujedno piše i da taj zakon primjenjuju samo Financijska agencija, Hrvatska narodna banka i banke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija