Jump to content

!


Tynchek

Preporučene objave

Imam 18 godina i trudna sam 8 tjedana s bivšim dečkom.

više ništa ne želim s njim jer sam kasno shvatila da je

5 godina konzumirao droge i sada svaki dan pije alkohol u većim količinama. Neadvno je došao na moje radno mjesto i prijetio mi da će me tući dok ne pobacim, pa je pritom intervenirala policija. sada mi prijeti kako će tražiti sudski da se utvrdi očinstvo i uzeti dijete. Pored toga svega ima debeli dosije u policiji. zanima me kolika je mogućnost da mi oduzme dijete jednoga dana i koliko je dobro zapravo ne navesti njegovo ime u rodni list djeteta i dali on onda ima prava tražiti test očinstva i skrb nad djetetom...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru. Ja sam isto tako čula da otac ne može dobiti skrb nad djetetom ukoliko je majka zdrava i psihički i fizički sposobna za odgajati dijete. Isto tako da otac ne može dobiti skrb nad djetetom do određene životne dobi djeteta... Pa me zanima dali je to istina i do koje je to godine života?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije točno. To su "folklorno uvriježene" priče, temeljem kojih je (obzirom na raširenost) lakše zaključivati o tome.

Otac i majka djeteta imaju pravo roditeljske skrbi, živjeli zajedno ili ne, u braku ili ne, osim u slučaju da su lišeni iste. Da se ne iznenadite da će i otac (ako prizna očinstvo ili bude utvrđeno sudskim putem) imati to pravo...

 

U slučaju da roditelji ne žive zajedno, dijete treba povjeriti jednome od njih. Ali, razlog povjeravanja ne može biti jer je majka fizički i psihički zdrava (fizički i psihički može biti zdrav i otac, zar ne?) već onom roditelju za koga se procijeni da će o djetetu dugoročno kvalitetnije i predanije brinuti i sl. To može biti majka, može biti i otac, ovisno o osobama o kojima se radi.

 

Ne postoji određena dobna granica kad ocu može ili ne može biti povjereno dijete, ali postoje uvriježena mišljenja o tome koja nikakve veze nemaju sa konkretnim ljudima i dotičnim djetetom. U svakom pojedinačnom primjeru bi trebalo obratiti posebnu pozornost na stvarne osobe (oca, majku i dijete) i prema tome odlučivati.

 

Obratite pozornost na objavu #2 (felixx) i zadnju rečenicu...

:namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija