Jump to content

OPORUKA ili


anonimno

Preporučene objave

zanima me da li je "jača" oporuka ili ugovor o doživotnom nasljeđivanju. Naime, otac ima vanbračnu kćer, za što još uvijek (već preko 15god.) plaća alimentaciju. Ja zajedno sa drugom sestrom i roditeljima živim u drugom gradu (u kući vlasništvo oca i majke) i nikada je nisam vidjela. Međutim, zanima me kako bi se otac/majka mogli ograditi od toga da njegova vanbračna kćer ne naslijedi kuću, obzirom da ja zajedno s drugom sestrom živim s njima i oni su to tako predvidjeli. Znam da sam možda "hladna", ali je situacija puno komliciranija. Molim za pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

UZ PRETPOSTAVKU DA STE MSLILI NA UGOVOR O DOŽIVOTNOM UZDRŽAVANJU MOJE MIŠLJENJE JE DA JE ON "JAČI" JER SE OPORUKA UVIJEK MOŽE POBIJAT, MOŽE SE NARAVNO POBIJAT I TAKAV UGOVOR, ALI IZ OPORUKE ZAKONSKI NASLJEDNICI MOGU TRAŽITI NUŽNI DIO (ZAKON IM TO OMOGUĆUJE), PA BI VAM MOJ PRIJEDLOG BIO DA NAPRAVITE UGOVOR O DOŽIVOTNOM ILI DOSMRTNOM UZDRŽAVANJU BUDUĆI DA IMOVINA NAVEDENA U TOM UGOVORU NE ULAZI U OSTAVINSKU IMOVINU NAKON SMRTI PRIMATELJA UZDRŽAVANJA. NAIME SMATRA SE DA JE DAVATELJ UZDRŽAVANJA "ZARADIO" TU IMOVINU.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod ugovora o doživotnom uzdržavanju, u gruntovnici se stavlja samo zabilježba navedenog ugovora pa vlasništvo prelazi na vas kad primatelj uzdržavanja umre. A kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, vlasništvo odmah prelazi na vas, naravno, morate dati prijedlog onda gruntovnici da se to provrede, i u jednom i u drugom slučaju.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija