Jump to content

Dnevica


Amateri

Preporučene objave

Poštovani,

zanima me kako obračunavati dnevice u zemlji za organizacije civilnog društva - OCD (udruge, društva i sl.)

 

U Zakonunu je određena visina pune dnevnice od 170,00. U Kolektivnim ugovorima stoji da se u slučaju kada je osiguran smještaj i prehrana isplaćuje od 20 - 30 % dnevnice.

Dalje stoji da na putnom nalogu mora stajati klauza za punu dnevnicu "smještaj i hrana nisu osigurani".

Neke državne ustanoce u slučaju da su osigurani smještaj i hrana isplaćuju 50% visine dnevnice.

 

Zanima me je li to propisano kojim Zakonom i kojim (smanjenje dnevnice) ili je to stvar odluke ili nahođenja poslovnog subjekta ili udruge ???????

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja imam pitanje u svezi dnevnica. Naime u kolektivnom ugovoru socijalne skrbi stoji između ostalog:

Ako radnik ima plaćen smještaj tj. spavanje i prehranu, pripada mu 30% od dnevnice Ako je radnik upućen na službeno putovanje s korisnicima (ljetovanje, zimovanje, organizirani

odmor i dr.) koje traje najmanje 8 sati, bez obzira na osiguranu prehranu i smještaj, isplaćuje mu

se iznos pune dnevnice.

 

Moje pitanje glasi: ima li ravnatelj pravo smanjiti dnevnicu za korisnika u pratnji djece za 50% a opravdanje je da nema dovoljno sredstava. U isto vrijeme se ostale dnevnice isplaćuju u iznosu od 50%.

Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opisano pravo iz KU dnevnicu pretvara u plaću, što znači obvezu poslodavca da plati sve pripadajuće poreze i doprinose. KU može ugovoriti veće pravo za radnika, ali neoporezivi iznosi propisani su zakonskim i podzakonskim aktima o porezu na dohodak i kad dobivate dnevnicu iako imate osiguranu prehranu (smještaj nema veze), tada je ona u poreznom smislu plaća. Vašem je poslodavcu tada 100% skuplja, pa većina organizirano prešućuje da je na službenom putu dobila nešto za jesti i pretvara se da toga nije bilo, a porezne vlasti nemaju mehanizam da to učinkovito istražuju i dokazuju (i oni tako postupaju).

Ravnatelj vam ne može smanjivati prava ispod ugovorenih u KU, i to gordo zvuči kad ja pišem po tastaturi. Kad to uživo kažete ravnatelju, ne znam kako zvuči, a opcija vam je da odbijete otići na službeni put koji vam nije plaćen kako je resorni ministar potpisom na KU predvidio (valjda nije pitao unutar resornog ministarstva ima li novaca za sva lijepa prava radnika). Znači - na vama je da odlučite, hoćete li prihvatiti ponuđeno ili ići u borbu za kolektivnim ugovorom utvrđena prava. Možete to prijaviti i inspekciji rada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Imam i ja jedno pitanje vezano uz dnevnice.

Ako je zaposlenik u charter tvrtci tjedan dana na plovilu s gostima izvan baze trebao bi dobiti dnevnice. Međutim, dnevnice se, kako je meni rečeno, mogu isplatiti samo ako je zaposlenik udaljen od mjesta rada (baze) više od 30km.

Kod nas je situacija da je neke dane u krugu od 30km, a neke izvan tog kruga, ali je stalno na plovilu, dakle ne vraća se kući. Isplaćuje li se tada dnevnica samo za one dane kad je izvan kruga od 30km udaljenosti? Postoji li za nautičare neki poseban pravilnik?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija