Jump to content
Sign in to follow this  
Sharry

Pravni fakultet u BiH a rad kao odvjetnik u HR

Preporučene objave

Srdačan pozdrav svima!

 

Završio sam srednju školu i želja mi je da upišem pravo i naravno da ga i završim te da poslije počnem raditi kao odvjetnik. Najprihvatljiviji fakultet mi je onaj u Travniku iz razloga što je privatni pa im je puno više stalo do studenata i zato što tamo imam rodbine pa bi mi studiranje i stanovanje bilo puno lakše.

 

Naravno kao i svaki drugi pametni, budući student sam provjerio jeli ta škola priznata u HR i kakve su procedure itd. Za provjeru obratio sam se prvo „ministarstvu znanosti, obrazovanja u športa“ oni su mi odgovorili da oni takve informacije ne posjeduju te da se obratim „ENIC/NARIC“ uredu kao što sam i napravio iz tog ureda su mi odgovorili da sa nostrifikacijom nema nikakvih problema zato što meni titulu ne može nitko oduzeti, ali na moje pitanje iz članka 48 točke 5 zakona o odvjetništvu mogu li se zaposliti kao odvjetnik nisu znali odgovor te su me uputili da se obratim HOK-u koji također ne znaju odgovor.

 

Zakon o odvjetništvu članak 48 govori da je za upis u imenik odvjetnika potrebno ispunjavati 14 uvjeta(točaka) od kojih je 5. Uvjet(točka)

„Da je završila sveučilišni studij prava na pravnom fakultetu u Republici Hrvatskoj“

 

Što meni govori da ako bih diplomirao u BiH da ne bi mogao da radim u HR pa od toga nemam ni neke koristi. Sa druge strane sam čuo od odvjetnika jednog da njegov sin studira u pravnom fakultetu u Mostaru te da on nema nikakvih problema kod upisivanja u imenik. Mene zanima jeli priznaju oni tu diplomu iz Mostara zato što je Mostar većinski hrvatski grad ili pak postoji neka rupa u zakonu po kojoj im diplomirani pravnici iz BiH mogu raditi kao odvjetnici i odvjetnički vježbenici u Hrvatskoj.

 

Bitan mi je skoriji odgovor da mi ne prođu upisi i da napokon više mogu odahnuti da riješim tu zabrinutost u glavi svojoj.

 

unaprijed svima Hvala Velika!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Diploma pravnog fakulteta u Mostaru se može nostrificirati jer on radi po hrvatskom programu i jer su predavači profesori sa pravnih fakulteta u Hrvatskoj.

Za ostale pravne fakultete u BiH ne znam, ali mislim da je kad se radi o pravu to dosta specifično jer se izučavaju propisi koji vrijede u zemlji u kojoj se studira. Situacija će biti drugačija nakon ulaska Hrvatske i BIH u EU.

 

Da biste bili odvjetnik u RH morate nakon odrađenog vježbeničkog-pripravničkog položiti pravosudni u RH i uz ispunjavanje uvjeta, biti upisani u upisnik odvjetnika pri HOK-u.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala ti Veteranu što si mi pokušao pomoći!

 

Nostrificirat se može i ona u travniku i skoro svaka kao što sam i naveo, to sam sve provjerio. Mene samo zanima taj zakon o tome da osoba mora diplomirat u HR jeli postoji neka rupa za taj zakon ako ne, zašto onda toliko naših studenata ide u mostar

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

uskoro cu zavrsiti pravni fakultet u mostaru,i mislim da ne bi trebalo biti nikakvih problema za daljni rad u RH.To zapravo i planiram,nostrificirati diplomu i nastaviti sa radom u RH.Zar postoje problemi glede toga???

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×