Jump to content
Sign in to follow this  
Sharry

Pravni fakultet u BiH a rad kao odvjetnik u HR

Preporučene objave

Srdačan pozdrav svima!

 

Završio sam srednju školu i želja mi je da upišem pravo i naravno da ga i završim te da poslije počnem raditi kao odvjetnik. Najprihvatljiviji fakultet mi je onaj u Travniku iz razloga što je privatni pa im je puno više stalo do studenata i zato što tamo imam rodbine pa bi mi studiranje i stanovanje bilo puno lakše.

 

Naravno kao i svaki drugi pametni, budući student sam provjerio jeli ta škola priznata u HR i kakve su procedure itd. Za provjeru obratio sam se prvo „ministarstvu znanosti, obrazovanja u športa“ oni su mi odgovorili da oni takve informacije ne posjeduju te da se obratim „ENIC/NARIC“ uredu kao što sam i napravio iz tog ureda su mi odgovorili da sa nostrifikacijom nema nikakvih problema zato što meni titulu ne može nitko oduzeti, ali na moje pitanje iz članka 48 točke 5 zakona o odvjetništvu mogu li se zaposliti kao odvjetnik nisu znali odgovor te su me uputili da se obratim HOK-u koji također ne znaju odgovor.

 

Zakon o odvjetništvu članak 48 govori da je za upis u imenik odvjetnika potrebno ispunjavati 14 uvjeta(točaka) od kojih je 5. Uvjet(točka)

„Da je završila sveučilišni studij prava na pravnom fakultetu u Republici Hrvatskoj“

 

Što meni govori da ako bih diplomirao u BiH da ne bi mogao da radim u HR pa od toga nemam ni neke koristi. Sa druge strane sam čuo od odvjetnika jednog da njegov sin studira u pravnom fakultetu u Mostaru te da on nema nikakvih problema kod upisivanja u imenik. Mene zanima jeli priznaju oni tu diplomu iz Mostara zato što je Mostar većinski hrvatski grad ili pak postoji neka rupa u zakonu po kojoj im diplomirani pravnici iz BiH mogu raditi kao odvjetnici i odvjetnički vježbenici u Hrvatskoj.

 

Bitan mi je skoriji odgovor da mi ne prođu upisi i da napokon više mogu odahnuti da riješim tu zabrinutost u glavi svojoj.

 

unaprijed svima Hvala Velika!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Diploma pravnog fakulteta u Mostaru se može nostrificirati jer on radi po hrvatskom programu i jer su predavači profesori sa pravnih fakulteta u Hrvatskoj.

Za ostale pravne fakultete u BiH ne znam, ali mislim da je kad se radi o pravu to dosta specifično jer se izučavaju propisi koji vrijede u zemlji u kojoj se studira. Situacija će biti drugačija nakon ulaska Hrvatske i BIH u EU.

 

Da biste bili odvjetnik u RH morate nakon odrađenog vježbeničkog-pripravničkog položiti pravosudni u RH i uz ispunjavanje uvjeta, biti upisani u upisnik odvjetnika pri HOK-u.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala ti Veteranu što si mi pokušao pomoći!

 

Nostrificirat se može i ona u travniku i skoro svaka kao što sam i naveo, to sam sve provjerio. Mene samo zanima taj zakon o tome da osoba mora diplomirat u HR jeli postoji neka rupa za taj zakon ako ne, zašto onda toliko naših studenata ide u mostar

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

uskoro cu zavrsiti pravni fakultet u mostaru,i mislim da ne bi trebalo biti nikakvih problema za daljni rad u RH.To zapravo i planiram,nostrificirati diplomu i nastaviti sa radom u RH.Zar postoje problemi glede toga???

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×