Jump to content

Odgovornost sudaca za presude?


ludara

Preporučene objave

Izgubio sam spor male vrijednosti prema Zakonu o parničnom postupku, prvo na Općinskom, poslije i na županijskom sudu.

 

Budući da nisam imao pošteno suđenje i da su me sutkinja i jednog i drugog suda drsko pokrale tj silovale pravo i presudile u korist tužitelja po sistemu "kadija te tuži, kadija te sudi", zanima me koje su mi opcije za dalje?

 

Koliko sam shvatio, ne može se žaliti vrhovnom sudu jer se radi o sporu male vrijednosti.

 

1. Da li mogu podnijeti kaznene prijave protiv sudaca radi pristranih presuda i nepoštenog suđenja? O kojem kaznenom djelu bi se radilo, nekakva zlouporaba dužnosti???

 

Je li normalno da se sudac u presudi ne očituje o argumentima koji mi idu u korist? Znači sudac nije naveo u presudi da odbacuje moje argumente koji mi idu u korsit, već ih bijednički nije ni spomenuo u presudi.

 

Kome odgovaraju suci za loše presude, ako presude da je zemlja ravna ploča a ne okrugla, snose li kakvu odgovornost za to?

 

2. Mogu li zatražiti izuzeće sutkinje nakon što je već donijela presudu, da neki drugi sudac napiše novu presudu?

 

3. Mogu li se žaliti predsjedniku suda na rad sutkinje koja je donijela takvu presudu? Kakve sankcije može dobiti sutkinja?

 

4. Mogu li se žaliti Europskom sudu za ljudska prava, koja je daljnja procedura? Da li žalba Europskom sudu odgađa moju obvezu plaćanja iznosa koji je dosuđen tužitalju? Da li sutkinje snose kakvu odgovornost ukoliko Europski sud presudi u moju korist?

 

Koliko to košta, pod uvjetom da sam sve papire predam?

 

5. Ima li još netko neku drugu ideju što još mogu učiniti protiv sudačkog ološa na koji sam naletio?

 

 

Odlučan sam u nakani da stanem na kraj ovakvom sudačkom smeću na kakvom sam nažalost naletio. :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušat ću odgovoriti u granicama svog znanja.

 

1. Što se tiče pokretanja kaznenog postupka uopće protiv sudaca, imajte na umu da suce prema Ustavu RH štiti imunitet. Dakle, taj imunitet predstavlja pravnu smetnju za pokretanje postupka protiv sudaca - o čemu mora prvo odlučiti Državno sudbeno vijeće. No, ne postoji kaznena odgovornost sudaca za pogrešne presude (štiti ih i tkz. materijalni imunitet koji isključuje krivnju za mišljenje dano pri odlučivanju), oni su u svom djelovanju vezani jedino Ustavom, zakonom itd. te potpuno neovisni u svojim pravnim mišljenjima. Jedini put za ispravke "pogrešnih" presuda su pravni lijekovi.

 

2. Izuzeće sudaca može se tražiti samo kad postoje zakonom određene pretpostavke (npr. rodbinski odnos između sudaca i stanaka). Razlozi za otklon su npr. sumnja u nepristranost, ali ona se mora dokazivati. No, kako je vaša stvar već pravomoćno okončana, ne možete tražiti izuzeće sutkinje, jer se zahtjev za izuzećem u pravilu podnosi (predsjedniku suda) najkasnije do početka rasprave.

 

3. Predsjedniku suda možete poslati pritužbu na rad sutkinje, ali samo zbog ponašanja u radu sa strankama, ne za pravno mišljenje izraženo u presudi - ponavljam, suci su u svojim pravnim mišljenjima neovisni. Sutkinja može stegovno odgovarati za propuste u radu sa strankama.

 

4. Europskom sudu za ljudska prava možete se obratiti u slučajevima kada vam je povrijeđeno neko pravo zajamčeno Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (dakle ne u svakom slučaju), i to redovito u slučajevima kada ste iscrpili sve domaće pravne putove za zaštitu svojih prava (dakle, to bi po svemu sudeći bilo nakon ustavne tužbe). Ustavnu tužbu možete podnijeti kada vam je nekim pojedinačnim pravnim aktom (npr. presudom) povrijeđeno neko USTAVNO pravo, također nakon što ste iscrpili sve ostale pravne putove (pravne lijekove itd., čini mi se uz izuzetak "suđenja u razumnom roku").

 

Dakle, sve su svemu, teško da išta možete promijeniti. Eto, nadam se da sam barem malo pomogao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste dali dosta podataka o sporu, ali postoje još neke mogućnosti, ali samo u vrlo posebnim okolnostima i s malim mogućnostima uspjeha.

 

Prvo, u nekim je slučajevima moguća revizija čak i u sporovima male vrijednosti, ali mislim da u praksi ta mogućnost nije realna.

 

Drugo, ako je odluka utemeljena na pogrešno riješenom prethodnom pitanju, može se pokrenuti posebni postupak radi rješenja prethodnog pitanja, i onda nakon toga unutar određenog roka tražiti ponavljanje postupka ili druge mjere koje obustavljaju provedbu prve presude ili nadoknađuju štetu.

 

Treće, može se tražiti ponavljanje postupka ako postoje za to razlozi koji su zakonom propisani.

 

Za spor male vrijednosti u pravilu se ne isplati ništa od toga.

 

Izuzeće suca ste trebali tražiti čim ste vidjeli da suđenje nije pošteno, ali vam ni to vjerojatno ne bi pomoglo jer se takvi zahtjevi rijetko usvajaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pritužba Ministarstvu, čak i u slučaju uspjeha (kao u bajci), ne bi imala pravnog učinka na sam spor odnosno sudskie odluke i njihove učinke.

 

Što se tiče posebnog naknadnog rješavanja prethodnog pitanja (što sam naveo kao drugu mogućnost), taj sam pristup jedanput uspješno primijenio, a ima i pokoja odluka u sudskoj praksi iz koje se može isto zaključiti.

 

No, za konkretni spor nemamo dovoljno podataka da vidimo može li se to ovdje primijeniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko mi tko može pomoći, slobodno nek se javi ovdje a može i PM. Zahvaljujem svima na dosadašnjim odgovorima. Znači kaznena prijava i pritužba predsjedniku suda otpadaju.

 

 

Imam li temelje da idem na ustavnu tužbu radi nepoštenog suđenja ili nečega trećega? Ili se to rješava revizijom spora?

Koji je rok za podnošenje ustavne tužbe, i da li me to išta košta, u smislu nekih naknada, pristojbi i sličnoga?

 

Ukratko,

1. presudom općinskog/žup. suda de facto moram platiti Ugovornu kaznu, i to samo 3000% u odnosu na "neizvršenu" novčanu obvezu, a naplata tih ugovornih kazni protivna je čl. 350 ZOO-a.

 

2. Novčanu obvezu radi koje me tuže sam podmirio (imam dokaz, ali ga naš ološ od sudaca na koji sam nažalost naletio samo njima razumljivim anti-logičkim akrobacijama ne priznaje kao dokaz, a kako i bi kad im mito i korupcija stoji na čelu)

 

3. Tužitelj sam krši članak jednog drugog zakona na temelju kojeg mu je dosuđen spor u njegovu korist. S jedne strane krši taj članak zakona, s druge strane su me tužili na temelju tog članka i na temelju njega kao dobili spor. Dođe mi da se ubijem radi nesposobnosti naših sudaca, koji bi kao trebali biti neka moralna elita.

 

4. Ima tu svakakvih gluposti, od toga da moram platiti svakakve gluposti pod sudske troškove tj izgubljenu zaradu za svjedoka tužitelja, i to njegovu dnevnicu?

 

Mislim koji je to bullshit, obveza isplate dnevnica po zakonu ne postoji, osim toga lik je bio na sudu pola sata a dosuđena mu je maksimalna porezno neoporeziva dnevnica od 170 kn kao da je na službenom putu bio preko 12 sati taj dan. Osim toga dnevnice nisu zarada, već samo nadoknada troškova koje se ima na službenom putu, a budući da je ovaj na putu bio ni sat vremena, nije mu ni mogla biti dosuđena dnevnica.

 

5. Ima li tko šprancu za ustavnu tužbu?

 

 

Da li smijem javno komentirati presudu i reći da mislim da su suci koji su ju donijeli nesposobni i nepismeni? Znači uz konkretno navođenje imena i prezimena suca te detalja iz sudskog spisa.

Da li smijem skenirati presudu i poslati je u novine?

Mogu li me suci tužiti ukoliko ih poimence imenujem ološom radi presude koju su donijeli?

 

 

Pitužba na Min pravosuđa + stegovni postupak pred DSV-om - Ovo ću proučiti, i ako me ništa dodatno ne košta da to podnosem tada ću i podnijeti tu pritužbu, pa makar i rezultat te pritužbe ne utjecao na moj spor, utjecat će na neke sankcije sucu - valjda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ustavnu tužbu možete podnijeti u roku od 30 dana od primitka drugostupanjske presude. Pogledajte stranice Ustavnog suda, imate detaljne upute. Ustavna tužba se podnosi - kao što vam je Chabby već napisao - zbog povrede ustavnih prava u postupku, ako navedte samo žalbene razloge koje je već razmatrao drugostupanjski sud, Ustavni sud će vam tužbu odbaciti.

 

Ako niste podnijeli ustavnu tužbu u roku, ne možete niti do Evropskog suda.

 

Pravomoćne presude možete komentirati, objaviti, javno osporavati... ali ne možete javno nikoga vrijeđati, pa logično niti suca. Nećete vjerovati, ali nečije se mišljenje može osporavati i tako da se dotičnoga ne vrijeđa kao osobu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, dosta sam uzrujan oko ovoga, neznam ni sam kako da nazovem te osobe, gospoda suci? Uglavnom, kad vas netko SVJESNO pokrade 2 puta (županijski + općinski) neznam kako nazvati te osobe. Jednostavno ne mogu vjerovati da postoji sudac koji nezna da ugovorna kazna ne može biti ugovorena za neizvršenje novčane obveze. Za neizvršenje novčane obveze postoji nešto što se zove KAMATA. A to da su me SVJESNO pokrali je samo po sebi očito jer u presudi i jednog i drugog suda nema ni slova napisanog na moj prigovor da mi se pokušava naplatiti novčana kazna protivno ZOO-u. A uostalom na taj članak ZOO-a bi sami trebali paziti po službenoj dužnosti.

 

Osim toga, presuda u korist tužitelja je donesena na temelju članka zakona kojeg i sam tužitelj direktno krši. Nije li to predivno? Naravno na moju žalbu da tužitelj krši zakon na temelju kojeg se želi naplatiti od mene sudovi se uopće nisu očitovali u presudi. Divno, pravično i nepristrano suđenje, nema što.

 

Ne bih navodio točno o čemu se radi, nisu banke, nisu kazne za parkiranje ali je nešto na sličnom principu (naplata kazne za nekupovinu određene vrste karte)

 

 

Pronašao sam formular za ustavnu tužbu, direktni link:

1. http://tinyurl.com/3m3frxb

2. http://tinyurl.com/3u9mgyx (upute)

 

 

- U obrascu ustavne tužbe umjesto JMBG-a stoji OIB. Mogu li izbrisati JMBG i staviti OIB, ili moram staviti baš JMBG?

 

- Da li moram prvo tražiti reviziju spora prije podnošenja žalbe ustavnom sudu, ili mogu direktno na ustavni sud?

(Pročitao sam upute za sastavljanje ustavne tužbe i zbunjen sam, jer su bez nekih prevelikih detalja naveli da mogu odbaciti ustavnu tužbu ako prije toga nije zatražena revizija???) Nemam neke nove dokaze ili nešto slično, sve što sam imao za reći rekao sam u žalbi i podnescima.

 

- Da li se pri povredi određenih ustavnih prava mogu pozvati samo na kršenje određenog članka Ustava, ili se moram pozvati i na kršenje članka ustava zajedno sa kršenjem članka nekog zakona?

 

- Da li od ustavnog suda mogu tražiti da sam donese presudu, ili u najboljem slučaju mogu dobiti vraćanje sudskog spora na ponovno suđenje na neki niži sud, županijski?

 

- Da li suci imaju kakve sankcije ako im sudovi višeg stupnja ukinu ili preinače presude koje su donijeli?

Vjerojatno je SF, ali da li im se skida dio s plaće, da li im je onemogućeno napredovanje, da li imaju kakve sankcije, ili sudac kojem viši sudovi obore 90% presuda ima iste beneficije i prava na napredovanje kao i sudac kojem viši sudovi obore npr. 5% presuda?

 

- Kod javnog bilježnika sam napravio ovjerovljeni prijepis presude koju osporavam ustavnom tužbom, što je naplaćeno 90 kn kod javnog bilježnika. Da sam ovjerovljeni prijepis presude radio direktno na sudu, da li bi me koštalo manje nego kod javnog bilježnika ili su cijene iste??? Čisto da znam za ubuduće, jer 90 kn za iskopirati 1 list papira je :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

I ja sam imao jedna slučaj,niste jedini.

Ja imam slučaj gdje je sudac donio presudu na temelju video snimke,bez dokaza,a svoju presudu temelji na izjavi svjedoka tj. pol.službenika koji je pisao optužni prijedlog.

 

Presuda je donijeta bez obrazloženja,znači da sam kriv,i da je to odlučeno temeljem izjave svjedoka koji je zapravo na raspravi bio ovlašteni tužitelj,koji je čak izjavio da ne zna kad je snimka nastala ni kad je snimana ali svejedno je podignut optužni prijedlog.

 

I ja bi tražio izuzeće suca ali kad je predmet došao u ruke predsjednika suda,pa onda gdje da tražim izuzeće,naravno presuda je donijeta podilazećim zahtjevima policije.

 

Sva sreća da radim u Zagrebu,u jednom Ministarstvu,pa često boravim u Chromosovom tornju gdje se nalazi DSV-e, mnogi su se smijali presudi,i čudili zar još toga ima u Hrvatskom Pravosuđu,nažalost ima.

 

Pisana je žalba VPS-u,nadam se da gore ima netko razuman i dovoljno profesionalan da riješi taj misterij.

 

Kad pričate o ustavnim pravima,ja sam prije glavne rasprave imao bliski susret sa sucem gdje mi je sam rekao da neka priznam samo da mu olakšam iako nisam kriv samo neka priznam i on će sve riješit,jer su ga zvali iz odjela policije i pitali zašto se ništa ne poduzima,pa da čim prije to riješi,samo neka priznam i stvar riješena.

 

Naravno ne mogu nešto priznati za što nisam kriv,pa onda vidite kamo to vodi,netko stavi neku snimku brze vožnje na youtub oslovi na vas i vama stigne optužni prijedlog i vi se onda branite,nema dokaza nema ništa ali suca štiti imunitet,nažalost!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...
  • 6 mjeseci kasnije...
imam isti slučaj, kako ste prošli sa svojim slučajem

 

Nažalost ( iako malo pozno u odnosu na konkretni slučaj ) i ja imam isti slučaj, baš kako je rekao jedan od sudionika rasprave, da je sudac donio presudu na osnovi "anti-logičkih akrobacija " ( sjajan ternim :) ) . U mome slučaju sutkinja je toliko očigledno bila pristrana da je kao pravnik anulirala čak 4 psihijatrijska vještaćenja izrađenih među ostalim po Medicinskom fakultetu u Zagrebu od str. najeminantnijih ljudi priznatih u svijetu koji su vještaćili za potrebe Haaškog tribunala i " de facto" zaključila da ti nalazi nisu dobri i da ona o duševnom stanju odnosne osobe presuđuje drukčije ( dakle psihijatri 3 godina vještaće da bi onda jedan pravnik zaključio da nije tak nego nekak drukčije ;) !!!. Uzela je u obzir tužiteljevo pozivanje na nekakve ranije kaznene prijave po kojima nikada nije donešena pravomoćna presuda pa čak ni potvrđena optužnica ( protivno ne samo zaknskim nego i ustavnim načelima ) i končano u presudi potpuno ignorira za meritum spora ključne materijalne dokaza ( vlastoručne oporuke i pismene izjave o odricanju upravo samog tužitelja koji tužbom naknadno sam sebe dematira. O ponašanju sutkinje u tijeku rasprave ne želim ni govoriti jer permanentno višegodišnje udovoljavanje svaki puta novim dokaznim bijesnim glistama tužitelja u evidentnom nedostatku pravih argumaneta te jezični izričaj sutkinje u presudi ( mjestimično na razini uličnog trgovca koji rješava unutarnje konflikte na osoboj razini sa strankama ) izaziva gnušanje.

 

Kao nezadovoljna stranka poduzeo sam sve od zahtjeva za izuzeće u tijeku postupka, zahtjeva za delegaciju samoga suda, predstavke ministarstvu, prijedloga ministarstvu da pred dsv-om predloži stegovne mjere protiv suca ( ovaj institut sam "expirimentalno" primijenio proučavajući zakon o kojem gospoda koja u MPRH sjedi ne zna ništa , naime gospoda strankama dijeli jedan list papira"izvod iz zakona " u kojem u suštini piše da oni nemaju nikakve ovlasti :)) pa do opširne i itakako argumantirane kzn,. prijave dorhu ( uskoku radi zlouporabe položaja i poderdno primanja mita na neutvrđen način jer sucu mito eto nije dano baš na glavnoj raspravi :) da i ja vidim )

 

Znate li što je od svega toga ispalo ? jedno veliko NIŠTA jer nitko naime nema ovlasti miješati se u mišljenje i odluku suca pa proizlazi da sudac može bez problema presuditi da je 2 + 2 = 5,17 što će se bez većih problema i iz misterioznih razloga ( budući se na II. stupanjske suce ne može baš nikako utjecati :) ) potvrditi II. st. sud.

 

Što ostaje ogorčenom građaninu u takovoj situaciji ?

 

Ostaje mu da radi osobne satisfakcje posegne za duplenkom i sutradan završi u crnoj kronici kao luđak koji je divljački uzeo pravdu u svoje ruke što je nedopustivo u zemlji koja je uspječnu usvojila pravu stečevinu europske unije u kojima je pravičnost temeljno načelo :)))) ... s jednim malim pitanjcem koje si moralna elita neće postaviti: a zašto je taj čovjek to učinio ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija