Jump to content

Amortizacija plovila u charteru


marama

Preporučene objave

Nije mi sasvim jasno kako se amortizira.

Ako recimo (doo) u 10tom mjesecu kupi jedrilicu za 100.000 EUR + PDV s namjernom charteriranja, dok se ta jedrilica isporuci, stavi u vodu, pripremi... prosla vec sezona. Ako uzmemo amortizaciju od recimo 10% (ne znam koliko bi to tocno iznosilo za 20tak tjedana iznajmljivanja), to bi znacilo da doo u prvoj godini smije otpisat 5.000 EUR. Ono sto me buni je medjutim ovo:

 

Izmjene Zakona o porezu na dobit

NN 80/10

 

(16)... da po osnovi korištenja plovila i zrakoplova ostvaruje u poreznom razdoblju prihod najmanje u visini od 7% nabavne vrijednosti takve imovine...

 

Znaci li to da doo u godini kupnje ne smije otpisat niti jedan Euro zato sto po osnovi koristenja plovila nije ostvaren nikakav prihod???

Ja se nacelno slazem s time sto pise (sjetimo se slucaja Kerum), ali ne vidim smisla u tome da nema neka posebna regulativa za tu prvu godinu buduci se radi o sezonskim prihodima. Ili sam nesto krivo shvatio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

d.O.o. je obveznik primjene Zakona o računovodstvu za potrebe sastavljanja financijskih izvještaja. Financijsko izvještavanje se temelji na primjeni Hrvatskih standarda financijskog izvještavanja (HSFI). Dugotrajna imovina gibi na vrijednosti upotrebom tj. trošenjem. Da bi financijski izvještaji pokazivali realno i objektovno stanje imovine na datum bilance (31.12.) obveznik primjene HSFI-ija dužan je priznavati ispravak vrijednosti dugotrajne imovine koje koristi i iskazivati trošak amortizacije koji ima obilježje rashoda razdoblja. Dakle, primjena propisa upućuje da postoji obveza obračuna amortizacije kada se predmet dugotrajne imovine koristi.

 

Neovisno o potrebama financijskog izvještavanja, porezni propis, za potrebe utvrđivanja obveze poreza na dobit, traži da uveća porezna osnovica za obračunani trošak amortizacije plovila ako mjesečni amortizacijski trošak ne prelazi 7%/12 nabavne vrijednosti plovila.

 

Dakle, obveza računovodstene amortizacije ne ovisi o poreznom propisu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krester, fala na odgovoru, al nije mi bas najjasnije.

Ja cim stavim plovilo u vodu, ono vrijedi mozda 20% manje, jos ako imam recimo neku havariju na testnoj voznji, ja ne samo da necu imat prihod nego ce ta imovina zaista vrijedit mozda 20% manje. Ako sam dobro shvatio to sto ti pises, u mojem scenariju zaista ne bi bilo moguce otpisat niti euro od ulaganja, ili? Govorim o amortizaciji u kontekstu umanjivanja osnovice za oporezivanje dobiti.

 

Ima li mozda nacina (znam da vani ima) da se poslovna godina odudara od kalendarske?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jedno je trošak amortizacije temeljem procijenjenog vijeka upotrebe i uključenok ostatka vrijednosti. Ostatak vrijenosti je vrijednost koja se očekuje na kraju vijeka upotrebe. Ako predmet dugotrajne imovine izgubi na vrijednosti po osnovi kretanja njegove tržišne vrijednosti, primjereno procjenom utvrditi novi iznos ostatka vrijednosti. dakle, amortizacija će u budućem razdoblju biti viša. U nekim slučajevima je opravdano vrijednosno uskladiti vrijednost imovine u upotrebi. To nema veze s amortizacijom. Gubitak iskazan kao rashod od v.u. dugotrajne imovine je porezno priznati rashod.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija