Jump to content

banka i rješenje o nasljeđivanju


airwick

Preporučene objave

Molim za pomoć

naime prema pravomoćnom rješenju o nasljeđivanju ja sam jedini nasljednik oročenog štednog uloga u banci.Kako je ugovor oročen za života moje supruge na pet godina po kojem sam ja tada bio opunomoćenik ja ga po rješenju nasljeđujem no on i dalje ostaje na ime moje pokojne supruge jer je ugovor bio povoljan i nije ga se isplatilo zatvarat.Kako je sklopljen na dugi rok tako je i ostao.Sad imam problem, trebaju mi novci,ugovor ističe tek za godinu ipol dana ako ga prekinem prije roka gubitak je 6000 eur.Kako se radi o velikom gubitku ne preostaje mi drugo nego na taj depozit podić lombardni kredit no u banci nailazim na problem.Kredit ne mogu podić jer u zalog ne mogu stavit depozit koji glasi na pokojnika a ja sam jedini nasljednik po rješenju ,banka mi ne nudi mogućnost promjene imena i prezimena na ugovoru po rješenju jer takva mog. ne postoji već je potrebno razročit ugovor da bi se stavio na moje ime i time se gubi kamata za dosadašnje 3 ipo godine.znači ne moram ni dizat kredit već ako mi trebaju novci razročit i izgubit.Zar ja rješenjem o nasljeđivanju nemam sva prava po tom ugovoru i zašto mi banka ne daje mogućnost promjene imena i prezimena po sadašnjim uvjetima do kraja ugovora već me sili na prekid i nove nepovoljnije uvjete zar je banka iznad zakona ko me tu štiti i kome da se obratim za pomoć. novci mi trebaju a ne želim izgubit kamatu. Znači ukratko:banka mi ne da da po rješenju budem založni dužnik važećeg ugovora niti mi nudi mogućnost promjene imena i prezimena na važećem ugovoru temeljem rješenja već samo ono što njima odgovara a meni šteti.molim hitno za pomoć kome se obratiti i dali oni smiju to raditi ili su samo neupućeni da je zakon iznad njih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Rješenjem o nasljeđivanju stekli ste samo pravo na isplatu oročenja, ostala prava ugovaratelja su se ugasila njegovom smrću jer su to bila strogo osobna prava, vezana samo za osobu ugovaratelja.

Nadalje, razročenje i isplata možda jest za vas nepovoljno u ovom trenutku, ali nije li istina da se nemože dobiti i ovce i novce(I novac sada i kamatu za nešto što ugovaratelj nikada neće doživjeti, a upravo je to premet ugovora, kamate kao naknada ugovaratelju za to što se banka koristi njegovim novcem kroz određeni vremnski period). Nažalost činjenica smrti u pravu mijenja puno toga, ne samo u ovom slučaju.

Stoga, pričekajte da isteče rok i podignite sav planirani iznos, a kredit podignite u drugoj banci, ako imate na temelju nečega drugoga (neki drugi zalog),izračunati treba točno da se vidi koliko se to isplati, a vjerojatno biste opet na kraju bili u plusu. :-)

I da Vam pripomenem da bi stvari mogle stajati i puno gore po Vas, pa da sagledate stvari i iz druge perspektive. Kažete da banka ne daje mogućnost da prebaci sve uvjete iz ugovora s ugovarateljem na Vas kao nasljednika, to znači da je saznala za činjenicu smrti i stoga bi mogla teoretski blokirati račun i obustaviti isplatu kamate i vama bi tada ostala jedina mogućnost podići glavnicu i već dospjelu kamatu. Ali banke a)unatoč ovom saznanju smrti,te b)ako vi ne želite izvršiti isplatu i dalje ostavljaju ugovor na snazi do ugovorenog isteka te ćete Vi po isteku doći i podići svu onu kamatu koju je ugovorio ugovaratelj iako je nije doživio (!). Je li i to nepovoljno?

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija