Jump to content

Kupac stana nije prebacio komunalije na svoje ime


vat

Preporučene objave

2006. moja baka je prodala stan i odselila u starački dom.

 

Sad je 2011, i prošli mjesec počele su stizati ovrhe na njezinu penziju za neplaćene komunalije za stari stan, iz 2006, 2007, 2008... a stan je prodan 2006.g.

 

Drugim riječima novi vlasnik nije prijavio komunalije na svoje ime, i već ih pet godina uopće ne plaća.

 

U kupoprodajnom ugovoru stana stoje, sljedeće klauzule:

 

- da se prodavač obavezuje prenjeti komunalije na kupca

- da je kupac dužan plaćati sve troškove vezane za nekretninu od trenutka prodaje

- da kupac i prodavač opunomoćuju agenta posrednika nekretninom (imenom i prezimenom) da provede prijenos svih komunalnih računa vezanih za taj stan.

 

Agent je očito zakazao jer prijenos nije izvršio, a kupac je očito zlonamjeran i dobro je to iskoristio, a kriva je možda malo i moja mama (koja je u prodaji bila opunomoćenik), jer je trebala možda provjeriti još tada da je sve preneseno, a uzela je zdravo za gotovo da će se za to pobrinuti agent.

 

Posavjetovali smo se ukratko s jednom poznanicom pravnicom, koja je rekla da možemo tužiti agenta nekretninama što nije obavio prijenos komunalija na svog klijenta. Ali ok za sad o tom po tom.

 

Ono što me trenutno najviše brine je da su za sad stigle ovrhe za komunalno i pričuvu iz 2006 i 2007, te ovrha za vodu iz 2008. Do 2011 ima još ohoho godina, i vjerojatno će i za te dugove uskoro stići ovrhe, kako budu radili obračune tako će ih samo slati.

 

KAKO se to može zaustaviti?

 

Mi naime uopće nemamo pristup rješenjima o tim ovrhama, ako ih uopće šalju, šalju ih na adresu na kojoj moja baka više ne živi. Dakle nismo se do sad uopće imali šanse žaliti na rješenja o ovrhama, ovrhe samo sjedaju baki na penziju kao gotova stvar i onda nemamo izbora nego dugove podmiriti.

 

Kako postići da za buduće ovrhe budemo unaprijed obavješteni? Jer mi uopće nemamo pojma što još sve dolazi na naplatu, od koga i koliko. Kako da uopće imamo šansu te račune i ovrhe osporiti, AKO je uopće moguće? Da li tu obavijest može primati moja majka koja je bakin opunomoćenik? Da li se to treba tražiti na općinskom sudu, ili u FINI ili u komunalnim poduzećima???

 

Dodatni problem je još i to što je moja baka i dalje prjavljena na staroj adresi, jer je nismo mogli odjaviti. Naime dom u kojem živi ne dozvoljava da se njegovi stanari trajno prijavljuju na njihovu adresu, a na MUPu su nam rekli da baku ne možemo prijaviti kod sebe ako kod nas ne živi. I tako je ona ostala prijavljena na staroj adresi, na kojoj isto tako ne živi. (što je totalni apsurd i očito rupetina u zakonu i uopće ne znam što po tom pitanju poduzeti.)

 

Dakle, pošto smo tek sad doznali da kupac stana iz 2006 već 5 godina prima račune na ime moje bake i ne plaća ih, ŠTO možemo učiniti da spriječimo daljnje ovrhe na njezinu penziju? Možemo li uopće išta??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zar nije u kupoprodajnom ugovoru vaša baka navedana kao prodavatelj, a ne agent?

Ukoliko je, zasigurno znam (radim u odjelu za komunalno gospodarstvo) da što se tiče komunalne naknade, može otići u Grad ili Općinu te tražit da se promijene podaci jer ona više nije vlasnik stana. Ili vaša majka može otići. Ili možete jednostavno nazvat referenta koji je zadužen za naknadu pa će vas on bolje uputit. Mislim da se to može sredit i telefonski, ali ćete morat poslat kupoprodajni ugovor.

Isto tako vjerujem da ne bi trebalo bit problema sa računima za vodu, da se to da riješiti na isti način.

U pogledu ovrhe vam, ne bi znala pomoć.

 

I, zašto niste odjavili baku sa te adrese i prijavili je kod vaše majke ili kod vas kad su već takva pravila u tom domu, a stan je prodan?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija