Jump to content

Banka svojevoljno blokira račun i onda ga natjera u minus


dhl

Preporučene objave

Više od 20 godina živim vani a u Zagrebačkoj Banci imam račun otvoren od prije. U 35 godina koliko sam njihov klijent nikada nisam bio u minusu. Prije 5 godina osobi koja je opunomočenik na mom računu je ukraden novčanik i u njemu bankomat kartica (dakle ne kreditna kartica nego kartica koja jedino omogućuje rad na bankomatu). Prijavom gubitka kartice banka odlučuje blokirati račun. Iako je kradljivac bio uskoro uhvaćen i ukradena kartica je bila vraćena, banka odbija odblokirati račun.

 

Da bi se odblokirao račun, banka mi nudi dvije opcije: da se osobno pojavim u poslovnici, ili da u veleposlanstvu ovjerim specijalnu punomoć osobi u Hrvatskoj koja bi onda mogla odblokirati ili pak zatvoriti račun. Opunomočenik na računu ne može to obaviti za mene (zašto je onda opunomočenik?).

 

Opcije koje mi nudi banka (osobni dolazak ili specijalna punomoć) koštaju puno novaca jer je najbliže veleposlanstvo udaljeno 700 km od mjesta u kojem živim. U međuvremenu banka je uredno naplaćivala sa računa svoje vlastite usluge: mjesečni izvod sa blokiranog računa, za koji sam izričito tražio da se ne šalju, i upotrebu internet bankarstva na računu koji je blokiran. Nakon 5 godina ta “samonaplata” ne traženih i neisporučenih usluga pojela je sav novac na računu i račun je sada u minusu. Od tog momenta banka zaračunava zatezne kamate i troškove posebnih obavijesti o nedopuštenom prekoračenju.

 

Moja pitanja su:

- Mogu li od banke tražiti da ne naplaćuje svoje usluge dok je račun blokiran?

- Može li me banka tužiti za tako nastali dug?

- Može li me banka staviti na crnu listu?

- Mogu li tražiti odštetu od banke za neopravdano blokirani račun, i kako?

- Kako se mogu zaštiti od ovakvog postupka banke?

- Postoji li besplatni arbitražni postupak za takve slučajeve (vani su arbitražni postupci u odnosima potrošač-davaoc usluga besplatni)?

- Što uopće mogu napraviti (osim da potrošim više od 1000 eura na postupak koji traži banka)?

 

Pokušao sam dopisima banci ali posljednji odgovor je da moram podmiriti dug koji su oni sami napravili i da onda mogu zatvoriti račun osobno ili preko opunomočenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija