Jump to content

ostavinska rasprava


skarlet

Preporučene objave

Na žalost, umrla mi je majka. Rečeno mi je da ne mogu zatvoriti tekući račun u banci ako ne napravim ostavinsku raspravu iako sam imala punomoć. Moja je želja odreći se svega u očevu korist. Mama je bila vlasnik polovine stana od nekih 45 kvadrata i cijele kuće na selu koja ima oko 130 kvadrata, ali uređenih oko 40, te negdje oko 500 kvadrata zemlje oko kuće. Kako baš ni tata ni ja nismo nešto pri novcima zanima me:

1. Da li baš moram provesti ostavinsku raspravu i u kojem roku?

2. Kolika je cijena javnog bilježnika, odnosno svih troškova vezanih za to?

3. Kakav je postupak jer od svega znam samo da moram uzeti smrtni list, a što onda dalje?

4. Da li otac ima pravo dobiti kakvu naknadu s mirovinskog za smrt majke?

Unaprijed hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon što date podatke za smrtovnicu (na njoj su podaci o nasljednicima i o imovini ostavitelja)u Matičnom ured, matični ured će je proslijediti po službenoj dužnosti općinskom sudu po mjestu prebivališta ostavitelja.

 

Općinski sud,ostav.odjel formirat će spis, dodijelit će ga u rad svojim rješenjem nekome od bilježnika i to abecednim redom.

 

Obzirom da ima nekretnina (koje ćete prijaviti u smrtovnici) bilježnik će poslati pozive za ostavinsku raspravu. Bilo bi dobro da se odazovete i s njim na samom ostavinskom ročištu dogovorite hoćete li odmah prikupiti sve dokumente ili ćete malo sve odgoditi.

Nemate nikakve rokove, nikakvo pravo ne možete izgubiti protekom vremena; ovi postupci traju godinama, ako nasljednici u postupku ne surađuju s voditeljem postupka (jb). Dok ne prikupite sve dokumente o imovini blježnik će čekati.

Dok ne dobijete rješenje o naslj.u ruke nećete moći do novca s računa niti prenijeti nekretnine na sebe ili tatu.

 

Koštat će Vas Izdavanje Rješenja o nasljeđivanju; po onome što navodite od imovine mislim da ste prešli gornju granicu za procjenu vrijednosti ostavine (280.000,00 kn)i to Vam je onda 2.500,00 kn neto + 575,00 kn PDV, + HUO 20,00 kn + troškovi poštarine od oko 100,00 kn. Sveukupno oko 3.150,00 kn.

 

Za izvatke iz zemlj.knjige (zk izvadak)za nekretnine oslobođeni ste sudske pristojbe, (ako imate sa sobom poziv za ostav.raspravu), a na katastru pak ne.

 

Možete tražiti odgodu dok ne skupite novac, ili tražiti od jb da se raspravi samo račun na kojem je ostaviteljev novac, pa naknadno raspraviti nekretnine (dio stana i kuće)kao naknadno pronađenu imovinu. U tom slučaju platit ćete opet onu gornju cifru pri NPI, a prije toga oko 200,00 kn za prvo rješenje (samo za račun u banci).

 

Što se tiče mirovine, imate pravo na isplatu potraživanja (zadnja mirovina, ako je bila u mirovini) prema HZMO za one dane života ostavitelja u mjesecu u kojem je umro.

Za event. obiteljsku mirovinu obratite se u HZMO neovisno o ostav.raspravi (sa smrtnim listom) jer to ne ulazi u ostavinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija