Jump to content

Ovrha na mirovini


tonko7

Preporučene objave

Molim vas da mi netko hitno odgovori na konkretno pitanje:

 

Mirovina mi iznosi 7.750,00 KN, opterećena je kreditima, doprinosima za zdravstveno osiguranje i porezima do iznosa od 4.860,00 KN - znači to je iznos koji HZMO uplaćuje na tekući račun.

 

U slučaju pokretanje postupka ovrhe na mojim primanjima - mirovinom, dali bi bio izuzet iznos od 2/3 mirovie računajući od 7.750,00 Kn ili iznos 2/3 računajući od 4.860,00 KN - koji "sjeda" na tekući račun?

 

Koliki bi se iznos u konkretnom slučaju mjesečno mogao prisilno zaplijenjivati?

 

Šta bi se dogodilo sa postojećim kreditima koje HZMO već redovito uplaćuje bankama - vjerovnicima?

 

Zahvaljujem na odgovoru!

:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

 

Svako postupanje po nalozima koje ste Vi dali ili potpisali da Vam se skida sa mirovine i uplaćuje direktno vjerovnicima se smatra opterećenje mirovine, Prema tome iznos 2/3 ( 4966 kuna ) se računa od mirovine 7.750 kuna,a ne od onoga što Vam se uplaćuje na račun. No Vama će se dogoditi da će Vam sa računa kojeg imate kod poslovne banke otvorenog i na njeg Vam se uplaćuju sredstva mirovine, biti skinuto sve što će se u trenutku ovrhe naći na njemu i bit će uplaćeno ovrhovitelju. Dakle taj mjesec zaboravite mirovinu. Tad trebate otiću u Finu da Vam se otvori zaštićeni račun sa kojeg će te samo Vi moći podizati sredstva i to odlaskom u banku. Fina šalje nalog banci da Vam se otvori zaštićeni račun, po primitku obavjesti da Vam je otvoren zaštićen račun od banke, Fina šalje obavijest HZZO-u, da Vam sukladno zakonu (ustavom zagarantirano ) upalti 2/3 na zaštićeni račun a ostalo 1/3 ( 2583 kune )na tekući koji je blokiran !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru, no zanima me što se događa ako na tom računu nema pozitivnog salda - na koji HZMO uplaćuje 4.860,00 KN, ako je on u stalnom dopuštenom "minusu" i može li se kakvim naknadnim postupkom tražiti povrat uplate prve rate zaštićenog djela mirovine ako je banka isplatila cjelu mirovinu, zaštićeni i nezaštićeni dio - nekakvom protuovrhom, tužbom ili sličnim postupkom?

Zahvaljujem još jednom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema više nikakvih tužbi ili bilo čega, banka šalje dnevnu obavijest FINI o stanju računa koji je blokiran a to nije zaštićeni račun već redovni račun zaštićeni se tek nakon blokade računa može otvoriti i za to morate i FINU - . Minus na računu ste dužni Vi podmiriti jer je on Vaš a sad što bude kad bude teško je reći .Ne prosljeđuje banka novac već na temelju sudskog rješenja za ovrhu postupa FINA, koja je zadužena za provođenje ovrha ! Uglavnom sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali, još uvjek mi nije jasno eksplicitno ovo:

Hoće li banka uplatiti pristigla sredstva na račun vjerovnika ako je moj račun u "dopuštenom minusu" , a pristigla sredstva ne pokrivaju "dopušteni minus" - dakle hoće li banka ispaltiti kakva sredstva ako je moj račun u stalnom negativnom saldu - minusu?

 

Zahvaljujem na odgovoru i oprostite na davežu! 8-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne banka već FINA, FINA blokira račun nalogom banci koja joj šalje izvještaj po računu i ako imate 5 kuna dozvoljenog minusa a koristite 3, 2 kune će Vam biti uplaćene na račun ovrhovoitelja. Ako ste u minusu koliki Vam je dozvoljen onda nemaju od kuda uzeti, osim što će vas banka stiskati zbog minusa jer neće imati od kud skinuti kamatu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija