Jump to content

oduzimanje oružja


popi10

Preporučene objave

Službeno oružje nosite temeljem Zakona o policiji.

 

Možete ostati bez njega samo ukoliko ste privremeno udaljeni s dužnosti, očito niste.

 

Privatno oružje posjedujete temeljem Zakona o oružju.

 

Možete ostati bez njega radi poremećenih obiteljskih odnosa, očito jeste.

 

Privatno oružje očito nije bilo predmet prekršaja te se oduzima u upravnom postupku, imat će te pravo žalbe drugostepenoj komisiji u MUP-u, a ako se žalba ne uvaži postoji mogućnost upravnog spora.

 

Radite u policiji, baš zbog toga će vaš poslodavac iskoristiti sve mogućnosti da postupak okonča na način da vam privatno oružje više nikad ne vrati.

 

Nadam se da ste svjesni da idući sukob vodi k udaljenju iz službe, a tada se gubi onaj apsurd kojeg ste spomenuli.

 

Po pitanju odgurivanja radi pljuvanja moguće je da se radi o nužnoj obrani, ali će sve ovisiti o sucu koji vodi predmet tog obiteljskog nasilja.

 

Na upravni postupak po oduzimanju oružja neće utjecati presuda prekršajnog suda ma kakva god bila, poremećeni odnosi su zapreka za odobravanje oružja i razlog za oduzimanje oružja koje se legalno posjeduje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZAKLJUČCI O PRAVNIM SHVAĆANJIMA SA SJEDNICE

 

IMOVINSKO-PRAVNOG ODJELA

 

 

održane dana 05. srpnja 2011. u 9,00 sati

 

 

 

 

1. ODUZIMANJE ORUŽJA – PRAVOMOĆNO OKONČANJE KAZNENOG ODNOSNO PREKRŠAJNOG POSTUPKA TIJEKOM UPRAVNOG SPORA

 

 

Z A K LJ U Č A K

 

 

Pravomoćnim okončanjem prekršajnog odnosno kaznenog postupka tijekom upravnog spora, odlukom kojom tužitelj nije osuđen, utječe se na zakonitost rješenja kojim je oružje oduzeto.

 

Evo gore sam citirao stav Upravnog suda - očito utječe odluka suda i na postupak a i na rješenje koje se u postupku donosi - čisto točnosti radi!

 

dakle, dragi policajac, sve snage i energiju uložiti u povoljan ishod prekršajnog postupka. zanimljivo bi bilo saznati ishod vašeg postupka - želim vam sreću jer je jasno da se postupak radi obitelj nasilja aktivira i kad treba i kad ne treba (nisam prvi koji je čuo da se postupak vodi zbog pričanja viceva:))))

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to je razlika izmedju dokaza i indicije - osuda za obitelj nasilje je dokaz a neosudjivanost u postupku eventualno moze biti indicija poremecaja u obitelj odnosima (ovisno sta pise u odluci prekrš suda). dakle, čast svakome ali policajac bi se trebao potruditi da ne bude osudjen a onda to koristiti u uprav postupku!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ću opet ponoviti, da obrana u prekršajnom ili kaznenom postupku neće imati odraza na vraćanje oružja.

 

Treba proučiti Zakon o oružju i Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika u postupku za izdavanje odobrenja za nabavu oružja fizičkoj osobi.

 

 

http://www.zakon.hr/z/270/Zakon-o-oru%C5%BEju

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2008_03_33_1081.html

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovaj zadnji post ne razumijem baš najbolje:)))

ali da se vratim na temu - ne kazem to ja vec Upravni sud RH!

postojanje okolnosti (bilo koje) se mora dokazivati onako kako to propisuje ZUP kada je riječ o upravnom postupku. Znači moraju postojati dokazi - javna isprava a to je pravomoćna odluka iz prekršaj postupka je jači dokaz od "običnog" dokaza - to je srž onoga što govori Upravni sud RH. Dakle, kako u ovom slučaju dokazati okolnost poremećenih obitelj dokaza ako se pravomoćna odluka prekršaj suda odnosi na isti događaj i govori suprotno(naravno, uzimajući u obzir i ono što piše u toj istoj odluci)?! Je li u konkretnom slučaju pravomoćna sud odluka ikakav dokaz ili samo indicija?! to su pitanja na koja se traži odgovor...a sad ako netko misli da su 2 građana (pazite, ne svjedoci već samo informatori u konkretnom slučaju jer se ne radi o izjavama svjedoka) jači dokaz od javne isprave - sretno mu bilo u bilo kojem postupku:)))! case closed i sretno policajcu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

crazyiura je napisao:

Dakle, kako u ovom slučaju dokazati okolnost poremećenih obitelj

Jednostavnim razgovorom policajca sa potrebnim osobama.

 

U pravilniku čiji sam stavio link piše da se zabilješke o razgovorima označavaju s oznakom tajnosti i to nikad ne bi trebalo biti vidljivo osobi prema kojoj se provodi postupak.

 

Policija može u svakom trenutku izvršiti reviziju postupka o ispunjavanju uvjeta za posjedovanje oružje.

 

Treba se na sekundu vratiti na predmet o kojem se uopće razgovara a to je ORUŽJE.

 

Strogost nadležnih tijela je potrebna i dobrodošla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemam ja ništa protiv pravilnika ali koliko se sjećam oni su po pravnoj snazi ispod zakona - pa ako policija tvrdi da ima izjave informatora onda se prema ZUP-u one moraju provjeriti u dokaznom postupku ili se radi protiv više načela upravnog postupka - načelo materijalne istine npr u prvom redu! strogost da, ali u okvirima postupka a ne postupka o kojem jedino može i smije odlučivati policija pa radilo se i o nuklearnom oružju. to što se radi u praksi nisam nikada smatrao jedinim kriterijem legalnosti - jer onda nema ilegalnosti, ne?

dakle, svatko onaj kome bi policija oduzela oružje temeljem izjava koje se ne mogu provjeriti na ZUP-om propisan način ima jako dobru poziciju u daljim postupcima (a koliko čujem postoji i neki Upravni sud:))) pa kažu i Ustavni sud:)))

u dokaz toga - evo jednog zanimljivog linka a koliko vidim i Ustavni sud dijeli stav sa mnom (ajde i to jednom da se desi:))))) (iako se radi o starom Zakonu o oružju)

 

http://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.nsf/Pojmovi/C12570D30061CE54C12578540049D68C?OpenDocument, policajc kopiraj ovaj link - trebat će ti!sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Hvala vam lijepa na uloženom trudu i pojasnjenjima........

trenutno je stuacija takva da još čekam odgovor prekršajnog suda na žalbu koju sam uložio, te na komisiji za oružje su mi odbili žalbu (još nisam dobio riješenje).

Interesantno je da nekome ko nikada nije bio kaznjavan oduzmu oruzje radi jednog odgurivanja i na disciplinskom sudu ga kazne sa strozom mjerom ,dok ljudi s kaznenim djelima dobivaju oruzje znam iz iskustva......... Mislim da su tu radile malo i veze a i to sto nisam imao novaca da uzmem odvjetnika pa su dobili priliku da mi se osvete nakon razvoda.

Jos jedno pitanje, naime moja bivsa je izjavila da bi ona sad povukla prekrsajnu prijavu, pa me zanima moze li ona sad to i napraviti ili je vec kasno .......

Hvala jos jednom ......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Donešena je nepravomoćna presuda, bivša više ne može povući prijavu, vi ste pisali prigovor i time znatno odužili prekršajni postupak, policija će izvršiti reviziju postupka za odobravanje oružja.

 

Radi narušenih obiteljskih odnosa rezultat revizije će biti da ne udovoljavate uvjetima za posjedovanje oružja, ma kako se neki forumaši protivili tome.

 

Ima mogućnosti da opet dobijete nazad svoje oružje.

 

Kad vam ga policija definitivno oduzme, nađite kupca za njega, cijena 10 kuna i neka vam sve čuva do nastupanja rehabilitacije za vaše protupravno djelo, a tada opet tražite da vam policija odobri nabavku oružja i otkupite svoje za onih 10 kuna.

 

Po sadašnjim propisima, rehabilitacijski rok iznosi 3 godine od plaćanja kazne, odslužene zatvorske kazne ili 3 godine od isteka izdržane uvjetne kazne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koja je to nepravda da se nas muskarce radi naj banalnijih stvari razapinje a pojedine zene mogu radit sta hoce i ponasati se kako hoce i uz to sve jos imaju potporu drzave da nas izrabljuju .

ja zbog odgurivanja da me nebi dalje pljuvala dobijem sve moguce kazne a ona za udarac dobije samo opomenu , di je tu pravda i ravnopravnost.......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija