Jump to content

iz obrta u d.o.o.


lukajadran

Preporučene objave

Obrtnik (R-2) zatvara obrt i nastavlja poslovanje preko poduzeća (vlasnik poduzeća supruga). Po zakonu o pdv-u i porezu na dohodak u obrtu treba obračunati pdv na neamortiziranu vrijednost osa i istu knjižiti u primitke.

Moja preporuka vlasnicima je da prodaju osa poduzeću i na taj način iskoriste pretporez u poduzeću (radi se o strojevima i velikom iznosu). Na ovaj način ne moraju mjenjati vlasništvo poduzeća, kao u slučaju da idu na - zapisnik o prijenosu gospodarske cjeline, što je po meni upitno zbog odnosa r-2 naspram r-1.

Molim mišljenja i savjete onih koji su imali iste situacije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako obrtnik i član društva nisu jedna te ista osoba, u ovom slučaju nije moguće provesti dodatno ulaganje imovine člana društva u društvo kao dodatnu činidbu sukladno ZTD-u. Naajprije bi trebalo da supruga, član društva, nastavi obrtničku djelatnost i preuzme na sebe poduzetničku imovinu (imovinu unesenu u poslovne knjige obrtničke djelatnosti). Tu bi bi osiguran kontinuitet poslovanja. Ne bi nastala obveza krajnjeg oporezivanja PDV-a. Po zakonu, ne bi nastala niti obveza plaćanja poreza na promet nekretnina niti posebnog poreza na automobile. Međutim, postoji nezakonita praksa Porezne uprave koja traži da se pri promjeni nositelja obrtničke djelatnosti plate ovi porezi. Nakon ovoga, u drugom koraku, ona bi trebala kao dodatnu činidbu unijeti poduzetničku imovinu u društvo i iskazala to kao rezervu kapitala.

 

Ako bi obrtnik prodao svoju poduzetničku imovinu trgovačkom društvu tada bi bilo primjereno da porezna osnovica poreza na dodanu vrijednost bude u visini tržišne vrijednost, a nikako njezine knjigovodstvene vrijednosti. Ako poduzetničku imovinu čine i nekretnine ekonomski je opravdano da se d.O.o. dokapitalizira na način da obrtnik unese nekretninu u d.O.o. i postane drugi član društva. Tada se ne plaćanja porez na promet nekretnina na zemljište i na građevinu (ako je ona izvan sustava oporezivanja PDV-om).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija