Jump to content

Izvanredni otkaz


anonimno

Preporučene objave

Molio bi za pomoc. Radim u privatnoj firmi skoro tri godine na neodređeno vrijeme. Od mene je zatraženo da radim prekovremeno vikend u zamjenu za slobodne dane. Nakon što sam ja to odbio budući da me se od početka rada u toj firmi do nedavno zakidalo za mnoga prava (radio sam godinu dana popodnevnu i noćnu smjenu bez slobodnih dana dok mi u ugovoru o radu stoji da mi je radno vrijeme od 09-17h,a dodatak za taj prekovremeni rad sam dobivao preko treće osobe putem student servisa, tj. na redovnoj plaći mi se nikada nije vidio prekovremeni rad, rad nedjeljom, blagdanima, noćni rad i sl.) dobio sam opomenu pred otkaz te prijetnju da ću, ako odbijem raditi prekovremeno sljedeći put u zamjenu za slobodne dane, dobiti otkaz (pretpostavljam izvanredni) unatoč tome što sam poslodavcu napomenuo nezakonitost takvog rada. Od firme nikada nisam dobivao niti isplatne liste već samo IP obrazac jednom godišnje za prijavu poreza. Na moj upit zašto ne dobivam isplatnu listu svaki mjesec odgovoreno mi je da ju uvijek mogu dobiti u financijskom odjelu ako to želim. Zanima me dali su ovo dovoljni jaki razlozi za davanje izvanrednog otkaza s moje strane.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nerado Vam odgovaram, jer sam poslodavac. Medjutim, zelim Vam pomoci nekim savjetima.

 

ad 1) ako ste takove volje da zaista zelite dati otkaz, prvo dobro razmislite o tome (tj. da li imate osiguran posao vec unaprijed negdje drugdje)

 

ad 2) ako ste si osigurali posao i sigurno sve dogovorili, tada razmisljajte na slijedeci nacin :

 

a) Vas poslodavac prekrsio je barem 6 odredbi Zakona o radu :prekovremeni rad moze trajati najvise 10 sati tjedno i to s time da je vidljiv na isplatnoj listi te se on placa radnim danom 50 % vise; poslodavac Vam ne smije prijetiti te stjecete osnovu za tuzbu ; zamjena prekovremenih za slobodne dane da, ali u okviru 10 sati (maks.) tjedno; opomenu pred otkaz Vam je trebao uruciti pismeno, i ako jest, tada imate dokaz koji ce inspekcija rada vrlo rado pogledati; za neprimanje isplatnih listi poslodavac moze platiti kaznu od 2000 kn pa do 20000 kn, s time da ce inspektori rada uzivati u razgovoru s Vasim poslodavcem; to sto mozete dobiti liste u financijskom odjelu, je s jedne strane OK, ali Vam je poslodavac taj koji Vam je tada duzan Ugovorom o radu to naznaciti (da ste sami duzni preuzimati isplatne liste i to najkasnije do 15. u mjesecu za prethodni mjesec); ako toga nema u Ugovoru o radu tada je poslodavac ponovno napravio prekršaj ... bilo bi jako zgodno inspekciji rada vidjeti (kada bi Vasem poslodavcu dosla bez najave) kako on vodi "sihterice" odnosno, evidenciju radnog vremena. Kladim se da je nema, to mu je slijedeca kazna ... a rad u nocnoj smjeni biste nekako morali dokazati inspekciji rada, te ako u tome uspijete (a on to sigurno nije evidentirao u sihterici) moci cete uzivati u njegovim glavoboljama.

 

b) samo ako imate siguran posao negdje drugdje, i ako zaista zelite otici od svog poslodavca "na ratnoj nozi", tada otidjite na inspekciju rada u Vasoj opcini kojoj poslodavac pripada, odnosno podruznicu Inspekcije rada i sve im ispricajte; saslusajte savjet inspektora rada, a ako Vam se poslodavac jako zamjerio, ima tu puno elemenata zbog kojih ce ga dugo vremena boljeti glava (i novcanik).

 

ad 3) svaka medalja ima 2 strane - nikada nemojte zaboraviti da Vas poslodavac (sadasnji) moze jedino navlaciti za rep ako postupite prema prethodnim savjetima, ali isto tako nemojte zaboraviti ni to da su mnogi poslodavci medjusobno povezani te ako Vam novi poslodavac npr. privatnik sazna da ste prethodnog prijavili inspekciji rada, moglo bi Vam se na cudan nacin vratiti u glavu (npr. komentar : sto ce mi radnik koji ce me prijavljivati na inspekcije ?! - sto mislite kakav bi mogao biti rezultat ?)

 

ad 4) To jesu dovoljno jaki argumenti za otkaz s Vase strane. Trebali biste napismeno obrazloziti svoj otkaz ali bih Vam takodjer savjetovao da prije svega u svojem Zavodu za zaposljavanje porazgovarate sa savjetnikom te da cujete i njegovo misljenje (prije nego bilo sto konkretno poduzmete). U slucaju otkaza s Vase strane, u pravilu, na Zavodu gubite gotovo sva prava, pa je stoga dobro da se prije jos s nekim konzultirate.

 

ad 5) Nemojte nista poduzimati konkretno dok sigurno i cvrsto to ne odlucite te dok ne dobijete sve informacije s vise strana (ovdje imate barem dvije strane, s time da prvo otidjite na Zavod, a o inspekciji dobro promislite).

 

Pozdrav i sretno ! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija