Jump to content

Zabrana upravljanja-potpisivanje dostavnice


matjos

Preporučene objave

Poštovani,prije par dana sam dobio rješenje VPS-a kojim između ostalog mi se određeje primjena zaštitne mjere zabrane upravljanja.Znam da počinje teći od dana kada se potpiše dostavnica, a zanima me što u situaciji kada izbjegavam primiti poštom takvu obavijest.Također znam da nisam dužan ništa potpisati niti se odazivati na pozive policije.Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne morate potpisati dostavnicu.

 

Nitko vas u tome ne može prisiliti.

 

Odbijanjem potpisivanja se slučaj dodatno zakomplicira, ali na vašu štetu.

 

Vaš će predmet biti dodjeljen policijskom službeniku koji poznaje načine dostave po odredbama Zakona o kaznenom postupku, a što znači da policija može tu obavijest ostaviti pred vama bilo gdje vas zatekne, makar bilo na sred trga, ulice, radnog mjesta, doma, plaže, mora, bazena, bilo gdje i bilo kada, osim u trenutku spuštanja s padobrana jer jednostavno taj spis nemaju gdje spustiti, a vi će te ga odbiti primiti u ruke.

 

Jedino ograničenje koje imaju je navedeno u Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima po kojem vam policija neće zvoniti u 2 ujutro da vam dostave nešto slično.

 

Na pozive policije se morate odazivati jer će te u protivnom biti prisilno dovedeni.

 

Taj dopis VPS-a ne znači da vam zabrana počinje teći, ona započinje tek kad se primi obavjest od policije, a to možete izbjeći bijegom iz države na naredne 3 godine ili ne spuštanjem sa padobrana u jednakom vremenskom roku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru,iako smatram da je odgovor netočan.Kao prvo,hoćete li mi objasniti po kojoj to logici dolazi do primjene odredbi Zakona o kaznenom postupku kada se ovdje radi o prekršajnom postupku.Pod drugo,u kojem to propisu stoji da je netko dužan odazivati se na pozive policije.Policija može pozivati građana u određenom svojstvu,a može prisilno dovesti samo osumnjičenika,a ja sigurno nemam status osumnjičenika.Suvišno je to uopće komentirat.Također,nigdje nisam napisao da mi odlukom VPS-a počinje teći zabrana,već da mi je VPS odredio zabranu...Ako ćete odgovoriti,molim vas za argumentiran odgovor, a ne da razgovaramo na takvoj razini...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako u samom pitanju postavljate netočne činjenice kao istinite i općepoznate, a nemaju veze s stvarnošću kakav odgovor očekujete?

 

matjos je napisao:

Znam da počinje teći od dana kada se potpiše dostavnica

 

To je taj dio koji ste kasnije sami porekli.

 

Molim da i vi nastavite razgovor na primjerenoj razini, a ne da pobijate sami sebe.

 

Izigravanjem zaštitne mjere čini se kazneno djelo, stoga je poželjno "prisilnu" dostavu izvršiti po odredbama Zakona o kaznenom postupku.

 

Pročitajte čl. 40. st. 3. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima za pitanje neodazivanja pozivu

http://zakon.hr/z/173/Zakon-o-policijskim-poslovima-i-ovlastima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok,nastao je nesporazum,tj. nisam se izjasnio o kojoj je dostavnici riječ.Međutim, kao što vidim zakonskim izmjenama se ne traži više potpisivanje dostavnice o primitku obavijesti o početku primjene zaštitne mjere..Da jasno mi je da je izigravanje zaštitne mjere kazneno djelo. Vi sada spominjete čl.40. ZOPPO, međutim ZKP određuje da policija građane može pozivati samo u svojstvu osumnjičenika,presupmtivnog svjedoka ili presumptivnog vještaka,a ja ovdje ne spadam ni u jednu od tih kategorija a i u samom čl. 40 ZOPPO stoji "Ako drukčije nije propisano posebnim zakonom, na razgovor radi prikupljanja obavijesti može se pozvati osobu za koju je vjerojatno da raspolaže s obavijestima korisnim za obavljanje policijskog posla" a također ni u tom slučaju ja ne raspolažem nikakvim obavijestima. Također me zanima karakter te "obavijesti", U PZ-u se spominju odluke,podnesci i dopisi,a nigdje se ne spominju nikakve obavijesti.Prema tome,mislim da nisam dužan odazivati se na nikakve pozive MUP-a,niti primati obavijesti od njih.Dok s druge strane smatram da je u tom slučaju MUP tijelo koje vodi prekršajni postupak,pa mislim da su dostavu dužni obaviti prema pravilima prekršajnog postupka,koja između ostalog određuju kada se dostava smatra obavljenom iako okrivljenik nije primio obavijest te bi u takvim slučajevima (izuzev odbijanja primitka)izostala namjera kao bitno obilježje bića kaznenog djela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaju se protokoli dostave pojedinih pravnih osoba za dostavu pošte.

 

Ukoliko je dostava neuspješna, sudovi zadužuju policiju za dostavu pošiljki, a u tom slučaju se dostava lako izvrši bez suglasnosti osobe kojoj je dostavlja spis.

 

Ukoliko je dostava izvršena bez suglasnosti osobe kojoj je dostava namjenjena, te ukoliko kršenjem zaštitne mjere dođe do činjenja kaznenog djela, državno odvjetništvo i sudovi od policije traže dokaze o dostavi, a ti dokazi su neoborivi ukoliko je dostava izvršena po odredbama Zakona o kaznenom postupku.

 

MUP je u toku 2010. godine najavio izdavanje pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika baš po tom slučaju dostave obavjesti, a to još nisu izvršili, stoga je ovaj dio ostao podložan različitim tumačenjima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja mislim,što u ovom slučaju za mene nije dobro,da bi MUP tu dostavu najlakše izvršio osobno,a ako osoba odbije primiti takvu obavijest dostava bi se smatrala uredno obavljenom a kao dokaz o dostavi bi poslužio iskaz tog policijskog službenika.Međutim,mislim da je i u tom slučaju teško izvršiti dostavu jer ja nisam uopće dužan razgovarati sa policijskim službenicima, a kamoli ih puštati u svoj stan,te ne vidim na koji bi način oni uopće mogli utvrditi moj idenitet,jer je propisano kada je MUP ovlašten utvrđivati identitet,pa vas molim da pogledate čl. 30 ZOPPO,da li mislite da bih ja u tom slučaju spadao u jednu od tih kategorija?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, Vaše početno pitanje je bilo u vezi dostave rješenja suda, poslije ste nadovezali o prekršajnom postupku koji vodi mup, a poslije nadrobili još sijaset kojekakvih stvari.

Na svu sreću, dokazi pribavljeni povredom odredbi prekršajnog postupka jesu nezakoniti dokazi, što u svakom slučaju uključuje i dio o iskazu službenika. Kao i uostalom dokazi pribavljeni kršenjem Ustavom zajamčenih prava.

Baš dobro da je svatko tko se ogriješi o odredbe Ustava osobno odgovoran i ne može se pravdati višim nalogom, a to se definitivno odnosi na postupanje službenika u ovakvim slučajevima.

 

Dakle, bez sigurno utvrđenog primitka dostavnice, možete je slobodno baciti u zahod i pustiti vodu.

 

 

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

severus je napisao:

Dakle, bez sigurno utvrđenog primitka dostavnice, možete je slobodno baciti u zahod i pustiti vodu.

Nemate pojma o čemu pišete.

 

Nije dobro sudjelovati u raspravi tek tako da se nešto napiše, treba reći svoj primjer ili svoje iskustvo, ali sudeći po napisanom nemate ni jednog ni drugog.

 

 

 

matjos je napisao:

Međutim,mislim da je i u tom slučaju teško izvršiti dostavu jer ja nisam uopće dužan razgovarati sa policijskim službenicima, a kamoli ih puštati u svoj stan,te ne vidim na koji bi način oni uopće mogli utvrditi moj idenitet,jer je propisano kada je MUP ovlašten utvrđivati identitet,pa vas molim da pogledate čl. 30 ZOPPO,da li mislite da bih ja u tom slučaju spadao u jednu od tih kategorija?

Vi bacite u smeće vašu osobnu iskaznicu i mislite da vam narednih 10 godina nitko ne može utvrditi identitet?

 

Policajci imaju vašu fotografiju u svakom od desetina tisuća policijskih kompjutera, jednostavnim printanjem stranice imaju sve vaše podatke na ispravom dokumentu.

 

Dostava se može izvršiti svuda, zaboravili ste tekst iz posta #2.

 

Teško je vama pomoći bilo kakvim savjetom kad uvijek uvrćete na neku svoju teoriju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet počeo Martin po diviziji.

 

Eto sada ne priznaje ni osobnu iskaznicu ni bazu podataka iz koje je ta osobna iskaznica samo jedan mali izvadak.

 

Sve vam je odgovoreno, izašli ste iz nomalnih dimenzija pitanja i odgovora, za držanje govora što u ovoj državi netko smije, a netko ne smije, te što vi priznajete a što ne, predviđeno mjesto je Trg francuske revolucije u Zagrebu.

 

Sudeći po ranijim postovima korisnika "majtos" isti je redoviti pacijent lokalnih službenika za održavanje javnog reda i mira, njegovo ime je često po ladicama sudova, sasvim je razumljivo da ima problema sa slobodnim kretanjem u prostoru radi problema sa zakonom, te da internetski prostor pod maskom izmišljenog imena sada koristi za bezobrazno ponašanje koje sam editirao.

 

Naravno, ubuduće će biti praćeni svi postovi ovog forumaša kao i na sve odgovore upućene sa njegove IP adrese.

 

Na postavljena pitanja su dobiveni svi odgovori, nitko vam nije kriv ako njima niste zadovoljni, publika je počela o zahodskim školjkama i puštanjem vode, tema sazrela za zaključavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.
  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija