Jump to content

ovrha i rok zastare


lozavk

Preporučene objave

2003. godine bio sam jamac za stambeni kredit. kako su mi počele stizati opomene odlučio sam podići stambeni kredit koji sam odmah stavio na plaću. nedugo nakon toga u firmu je stigao zahtjev za obustavu 1/3 primanja, a što u firmi nisu moglu učiniti jer sam na plaći imao već svoj kredit. povremeno kad sam dobivao veću plaću onaj višak od 1/3 su uplaćivali banci na račun ovrhe. nakon toga u 5 mjesecu 2007. godine dobio sam od banke,a nakon toga 15-tak dana i od javnog bilježnika obavijest da je taj ugovor o kreditu otkazan te su nas pozvali da u roku od 15 dana isplatimo cjelokupni dug, što naravno nismo učinili budući da je isti velik. kako je stan bio pod hipotekom banka pošto se nije mogla naplatiti od nas, pokreće ovrhu koja traje i završava nakon skoro 4 godine na način da banka za "mizeriju" kupuje stan i kako sam saznao tereti nas za ostatak koji je sada veći od vrijednosti stana. nekretnina koju posjedujem je pod hipotekom za kredit koji sam podigao, pa me sada zanima da mi kaže onaj tko zna i tko ima iskustva da li je moguće da će banka i nakon što je uzela stan teretit me kao jamca za preostali dug, da li budući da mi ne mogu uzimati sa plaće pokušaju sjesti na nekretninu i koliko je to moguće jer je na istoj već hipoteka, te koliki su rokovi zastare jer sam pod kreditom i hipotekom narednih 11 godina. unaprijed zahvaljujem i molim za pomoć

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

banka će pokušati uzeti itvoju nekretninu da bi se naplatila ?

iako se več naplatila iz nekretnine dužnika

tvoje je da ulažeš prigovore na rješenja o ovrsi.

ili angažiraš stručnu osobu.

 

prouči Zakon o obveznim odnosima (dio za jamce)

može biti korisno.

 

Oslobođenje jamca zbog gubitka osiguranja

Članak 119.

(1) Ako vjerovnik napusti zalog ili koje drugo pravo kojim je bilo osigurano ispunjenje njegove tražbine ili ga izgubi svojom krivnjom i tako onemogući prijelaz toga prava na jamca, ovaj se oslobađa svoje obveze prema vjerovniku za onoliko za koliko bi mogao dobiti ostvarenjem toga prava.

(2) Pravilo stavka 1. ovoga članka vrijedi kako u slučaju kad je pravo nastalo prije sklapanja ugovora o jamstvu, tako i u slučaju kad je nastalo nakon toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 3 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija