Jump to content

Krediti u eurima - raspad eurozone - propast eura?


Mrljavac

Preporučene objave

Ukratko, sami smo svjedoci turbulentnih događaja u EU kao i raznih kalkulacija o tome da li će EU opstati, pa između ostalog i da tako kažemo, glavna valuta unije odnosno-euro.

 

Što mislite da bi se moglo dogoditi onim (ne)sretnicima koji su podigli kredite u bankama i otplaćuju iste u eurima (tj. tečaju), a dođe do (nazovimo tako) propasti eura i europske unije.

 

Hajmo malo kaklulirati, špekulirati i nagađati.

 

Ja osobno, nemam pojma kakav će biti ishod, iako mi razne ideje padaju na pamet.

 

Što mislite?

 

Možda banke dođu u prilično nezgodnu situaciju, a možda se dogodi suprotno tj. u nezgodnu situaciju dođu oni koji otplaćuju kredit u toj valuti?

 

Osobno, mišljenja sam da će se banke osigurati ili smisliti nekakav instrument otplaćivanja rata već podignutih kredita ali na nekakav drugi (dakako) po građane mortigabiti nepovoljan način?

 

Možda neki misle, ako propadne euro, ja više ne moram otplaćivati kredit?

;-)

 

 

A neki stučnjaci misle ovako - klikni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se tako nešto dogodi, a to se sigurno neće dogoditi jerbo je izgledniji scenarij da će nekog prije izbaciti iz eurozone oni će i dalje otplaćivati kredit jerbo je isti odobren u kunskoj protuvrijednosti s klauzolom da banka može raskinuti jednostrano sve takve ugovore prilikom čega je tražbina dospjela u cijelosti "ako banka sazna za okolnosti koje bi mogle dovesti u pitanje podmirenje tražbine iz Ugovora", tak da ne brinite oko scenarija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanimljivo pitanje i tema za raspravu!

 

Vjerujem da bi se u tome slučaju dogodilo nešto slično 01.01.2002. od kada je euro uveden u službenu uporabu.

(mislim da je to točan datum, ako sam u krivu, oprostite i ispravite me)

 

Tada je određeno da je 1 euro= 1,995 DEM, pa se napravila konverzija iz DEM (i ostalih valuta, ali koliko znam krediti su dizani u protuvrijednosti njemačkih maraka, austrijskih šilinga i švicarskih franaka)

Istodobno je određeno da je 1 DEM=3,75 kn.

Za ostale valute nemam podatke.

(neki su imali dugoročne stambene kredite u najčešće DEM, pa su ih samo konvertirali u euro)

 

Tako da bi se vjerojatno odredio neki tečaj na dan D. i napravila bi se konverzija prema stanju u tom trenutku.

Ili bi se konverzija napravila prema cijeni zlata ili nečega drugoga ....

 

Kako god bilo da bilo, mišljenja sam, mi ćemo svoje kredite morati vratiti, ma u kojoj valuti bili iskazani u slučaju ukidanja eura.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Zanimljivo, o ovome pokušavam raspravljati već dvije godine, odkada sam pročitala intervju sa Gerarom Celente, direktorom instituta za praćenje trendova koji kaže da su propast eura predvidjeli jaš prije nego se on uveo. Sada, čujem od virtualnog prijatelja iz Srbije (odvjetnika) da se tamo već uveliko objavljuje ta vijest i da banke traže od korisnika kredita da potpišu aneks ugovora. Ugovori o kreditima jesu u eurima a anuiteti se obračunavaju po tečaju eura. Ako propadne euro, nemaju osnovu obračuna anuiteta, nema eura, nema ni obračuna. Znači da bi trebali napraviti nove ugovore koje moraju potpisati obe strane. A tko može natjerati korisnika kredita da potpiše ako on to neće?! Ako bi država stala na stranu bankara, morala bi mijenjati zakone po kojima bi bio dovoljan samo jedan potpis. Pitanje je da li bi o bilo sukladno Ustavu??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma, OK, za sve to treba postojati neka osnova. Ako ne plaćš kredit ide pljenidba računa ili nekretnine. Ali ja ne govorim o neplaćanju kredita. Postoji ugovor u eurima i anuiteti koji se obračunavaju po tečaju eura. U banci je trajni nalog i nitko se ne protivi plaćanju anuiteta, plaća sjeda svaki mjesec. Pitanje je kako će se obračunavati anuiteti kad u ugovoru piše po tečaju eura a euro propao. Za novi način obračuna treba neki novi ugovor ili aneks. Ali korisnik to ne mora potpisati. Radi se o tome da je, u slučaju ako euro propadne, banka potisala rizičan ugovor kada se to nije znalo jednako kada korisnik potpiše ugovor o kreditu kada ima posao pa nakon nekog vremena izgubi posao, to je bio njegov rizik.

E, sad u slučaju propasti eura, banke su te koje su prije par godina imlicirale kredite u eurima, jednako kao što su korisnici kredita uzimali kredite u švicarcima pa na kraju plaćali rigorozno svoje odluke. U slučaju propasti eura, ne sumnjam da će banke naći način naplate ali za sve treba neki pravni dokument. Zdužnica je uslučaju neplaćanja ali ja nisam rekla da neću plaćati, ja samo želim poštivanje ugovora što znači po tečaju eura, a što kad njega nema?????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"ako banka sazna za okolnosti koje bi mogle dovesti u pitanje podmirenje tražbine iz Ugovora", tak da ne brinite oko scenarija.

 

Ma svi korisnici kredita su nastradali svakako..._A možda banke u tom slučaju krenu u masovne ovrhe nad nekretninama i pokretninama zbog nemogućnosti drugačije naplate potraživanja (obično uz ugovor idu i reznorazni instrumenti osiguranja,od bianco mjenica i hipoteka na dalje)

 

Otvorio sam temu jer mi se učinilo prije 20-25 dana da bi moglo doći do zanimljive rasprave i tema je vrlo aktualna.

 

Ako su korisnici kredita redovno otplaćivali rate kredita (u eurima - preračunato u kunama) ne vidim razlog da ti korisnici snose posljedice zbog eventualne pretpostavke pa i činjenice da bi euro mogao da tako kažem propasti ili ako "propadne".

 

Međutim, kao što je Rubens napisao:

..ako banka sazna za okolnosti koje bi mogle dovesti u pitanje podmirenje tražbine iz Ugovora"...

 

Čini mi se da je ta činjenica (a napisao je uglavnom kao što piše u većini ugovora o kreditima....) točna, moglo bi zaista doći do nezgodnih situacija, ali nemojmo zanemariti da ako su korisnici (pri tome mislim na fizičke osobe) redovno otplaćivali svoje obveze, tko ih može prisiliti da potpisuju neke nove uvjete iliti anekse koje bi banke mogle zahtjevati, a u cilju smanjivanja svojih gubitaka zbog novonastale i nesretne situacije (po njih, a i po eorizonu).

 

Npr. da sam podigao nekakav gotovinski kredit (neka bude 25.000,00 i 100.000,00 eurića) i plaćao uredno rate u kunama prema tečaju eura.

 

Što mi banka može, ako je instrument osiguranja (ne jamac, ne sudužnik već životno siguranje)..?

 

Banka ne može ništa. Ali, postoji ona nesretna rečenica u ugovoru kao što je napisao kolega "ptica zlosutnica":

 

Opet citiram:

"ako banka sazna za okolnosti koje bi mogle dovesti u pitanje podmirenje tražbine iz Ugovora"

:-D

 

Kako to protumačiti?

 

 

 

Tema je zaista diskutabilna... :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako klasični € propadne, mislim da će ipak ostati njegova srž u majkama EU Njemačkoj i Francuskoj.

 

Naravno da to više nije ta valuta, ali mislim da će HNB bankama dati spasonosno rješenje.

 

Oni su ovlašteni za uređivanje poslova kreditnih instiucija te će donijeti podzakonske propise, mjere i instrumente kojima će izmjeniti valutnu klauzulu, a onome kome se to ne sviđa moći će u banci podnijeti zahtjev za konverzijom po novim uvjetima.

 

Mislim da građani neće niti malo profitirati, a gubici će se svesti na nužni minimum.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"ako banka sazna za okolnosti koje bi mogle dovesti u pitanje podmirenje tražbine iz Ugovora"

 

Opet, banka mora za svaku odluku potpisati novi dokument. Korisnik ne mora, ako neće. Oni mogu odlučiti i napraviti neki novi pravilnik po kojem će svi krediti pretvoriti se u neku novu valutu. Ali da li će to biti po Zakonu o obvaeznim odnosima i konačno po Ustavu? Hoće li država uvesti nove Zakone i mogu li se oni uvoditi retroaktivno? Ja mislim da ne mogu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet, banka mora za svaku odluku potpisati novi dokument. Korisnik ne mora, ako neće. Oni mogu odlučiti i napraviti neki novi pravilnik po kojem će svi krediti pretvoriti se u neku novu valutu. Ali da li će to biti po Zakonu o obvaeznim odnosima i konačno po Ustavu? Hoće li država uvesti nove Zakone i mogu li se oni uvoditi retroaktivno? Ja mislim da ne mogu.

 

Slažem se sa Vašim mišljenjem, ali tko zna što će se dogoditi?

 

 

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno,korisnik ne mora potpisati novi ugovor ako neće,ali mogu li to banke protumačiti kao odbijanje plaćanja ostatka kredita?Tipa:OK,ovo do sada ste plaćali uredni,ali ostalo je toliko i toliko,a kako eura nema više,treba otplatiti i ostatak,po drugom ugovoru,koji stranka neće potisati,posredno,odbija vratiti ostatak duga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svi mogu misliti svašta ali ono što čine mora biti po zakonu a i takav optužni zaključak mora donijeti sud jer korisnik uvijek može pismeno prigovoriti (prema Zakonu o potrošaćima moraju imati sanučić za prigovore), kao i preporučeno. Radi se o Zakonitosti ugovora koji se temelji na nepostojećoj vrijednosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tanjarac je napisao:

Slažem se, ali pitam kako naplatiti ostatak dugovanja u takvom slučaju?Nekoć su se dizali krediti u markama,ne vjerujem da su baš svi bili otplaćeni prije uvođenja eura.[/quote/)

 

 

Onako kako piše u ugovoru! A piše po tečaju eura.

Radi se o tome da sve točke ugovora koji daju za pravo kreditoru zapljenu imovine korisnika i rakid ugovora, stoje -ukoliko korisnik svojom krivicom ne plaća redovno rate.

U slučaju propasti eura to nije uzrok. Tada bi euro bio samo papir bez vrijednosti ali ugovori se baziraju upravo na tom papiru koji bi tada bio bez vrijednosti. Neka oni i dalje naplaćuju rate prema vrijednosti eura, svaki mjesec, po ugovoru. Ako je euro 1 kn jednako i onda ako je euro 0 kuna. To je simetrija nedavnih događaja kada je porastao švicarac. Tada banke nisu ništa poduzimale ali su redevno slale i neustavne opomene i obračunavale 3 puta veće rate....Nitko ne govori da neće plaćati svoju obvezu prema ugovoru. Korisnik ne bi bio kriv što sredstvo koji na kojem se temelji ugovor više ne vrijedi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo zanimljiva ideja:banka pokrene ovrhu prema nekom tko ne vraća kredit u eurima.Postupak donošenja rješenja o ovrsi završava nakon propasti eura...Znači,treba ovršiti imovinu zbog duga u u eurima,koji su u međuvremenu propali.Što s takvom ovrhom?Ako je euro postao bezvrijedan papir,da li je ovrha onda zakonita?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još uvijek traju sudski sporovi sa osiguravateljima u svezi prometnih nesreća iz kraja osamdesetih, tadašnji milijuni dinara su pretvarani u tisuće, pa jugo dinari u hrvatske dinare, pa na kraju kune.

 

Sve te konverzije i inflacija nije nikakav problem vještaku da izračuna koliko netko duguje nekome.

 

Onaj tko misli da padom eura završava njegova obveza prema kreditoru gadno se vara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavtte se jalovih nagađanja.

Ništa uistinu radikalno se neće dogoditi.

 

Samo oni koji nemaju pojma o funkcioniranju bankarskog sustava mogu izvaliti glupost da bi banke mogle krenuti u masovnu naplatu kredita i oduzimanje nekretnina. Učine li to, banke su istog trena propale.

 

1. Ne vjerujem da će Euro kao valuta biti ukinut.

Postoje razlozi zašto to čak i Njemačkoj ne odgovara. Moguće je da će neke zemlje izbaciti Euro, ali bi čvrsta jezgra Njemačka-Francuska zajedno sa manjim državama u okružju (Belgija, Nizozemska,Luksemburg, Austrija,...) vjerojatno ipak zadržale Euro.

 

2. Ako bi se ipak dogodio totalni raspad, ni bankama, ni građanima ni državama ne odgovara kaos.

Stoga će se omogućiti građanima da odluče u koju valutu će se promijeniti njihovi krediti (ali i štednja u bankama!).

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I zaboravila sam naglasiti.... Usporedba zamijene marke eurima iz prošlosti....Kako je onda bilo i td.... Onda se postojeća valuta mijenjala sa novom zato jer je formirana nova, u ovom slučaju radi se o propasti stare valute. Dakle, ugovori o kreditima bili bi u propaloj valuti! Novac nije zlato niti srebro, novac je samo vrijednosni papir čija vrijednost se mijenja. Moje je mišljenje da zbog toga treba unaprijed razmišljati i kolektivno i pravno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nalyada je napisao:

I zaboravila sam naglasiti.... Usporedba zamijene marke eurima iz prošlosti....Kako je onda bilo i td.... Onda se postojeća valuta mijenjala sa novom zato jer je formirana nova, u ovom slučaju radi se o propasti stare valute. Dakle, ugovori o kreditima bili bi u propaloj valuti! Novac nije zlato niti srebro, novac je samo vrijednosni papir čija vrijednost se mijenja. Moje je mišljenje da zbog toga treba unaprijed razmišljati i kolektivno i pravno.

 

Nema se tu što razmišljati.

Koja država izlazi iz Eurozone, vraća se na svoju valutu u novčanoj masi i sa tečajem koji je ustanovljen kod uvođenja Eura. Eventualno bi se mogle napraviti minimalne korekcije novčane mase u korelaciji sa promjenom BDP-a te države.

 

U državama koje zamjenjuju euro, logično je da se konvertira u matičnu valutu .

Kod nas, banke će pozvati klijente da se izjasne u koju valutu žele promijeniti štednju i kredite.

Ako se ne izjasne, banka zadržava pravo sama odlučiti, a kako je marka bila 'naša' valuta, ako se ukine euro, vratit će se marka.

 

Nakon promjene po utvrđenom tečaju, drahma, lira i peseta će brzo potonuti u odnosu na euro ili marku.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hrvatska nije bila u Eurozoni i marka nije nikada bila službena valuta Hrvatske nego kuna. Ne vidim pravnu logiku u izjednačavanju vrijednosti novca kad je on uveden i kad je propao. Mislim da ovo pitanje treba svesti na ugovor između dvije strane, ravnopravne prema ZOO a ne političku ekonomiju. Zato me samo u pravnom konteksu zanima, jesam li u pravu kad mislim da se banka mora pismeno izjasniti o svakoj promjeni i odluci jasno navodeći dio zakona koji joj daje to pravo, ukoliko nema potpis druge strane?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvari će se odvijati prema logičnom scenariju. HNB je regulator u RH. HNB će odrediti pravila ponašanja i svi će ih se morati pridržavati. Naravno da će HNB prije svega imati na umu to da ne ošteti banke, kao i dosad. Ako propadne euro, Njemačka će uvesti ponovo DM, euri će se preračunati u DM, DM će imati vrijednost u kunicama i to je to. Nema tu nikakve filozofije.

 

Napominjem da se radi o mojem mišljenju, a ne o tvrdnji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Taj isti HNB je odobrio kredite u valutnoj klauzuli, u valuti koja sada propada kao i onoj koja je skočila toliko da su anuiteti porasli duplo. Ipak udruga Franak tužila je banke. Bilo bi zanimljivo vidjeti paralelu kada bi neka udruga Euro isto podigla tužbu. Po kojem zakonu banke mogu profitirati i kad valuta raste i kad propada?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Definitivno, ovo je najveća i nastrašnija ekonomska kriza koja je pogadila svaki kutak ove zemaljske kugle. Najužasnije od svega toga je kriza morala i etike. Čovjek postaje roblje krupnog kapitala i kao takav više nije interesantan kao živo biće, već kao sredstvo za sticanje profita. Euro zona će se sigurno raspasti, Amerika će doživjeti slom kapitalizma, jer krupni kapital više nema oslonca ni u kakvim logičnim ekonomskim zakonima zdravog tržišnog privređivanja, već je dominantna pohlepa i zakoni jačega. Rezultat ovakvog bolesnog sustava imperijalističkog vođenja ekonomske politike je totalni raspad, koja će na kraju završiti ratnim epilogom. Treći svjetski rat može biti najveća tragedija čovjećanstva, ali je ipak logična slijedom političkih događaja i intencijama svjetskih sila, te zauzimanje strateških pozicija ćija je rezultanta opći ratni sukob.

 

U ovoj konstalaciji snaga, euro je valuta koncentriranog krupnog kapitala koja je trebala izvršiti ulogu imperijalističkog osvajanja svijetom (ni u kojem slučaju altruističkim pobudama ekonomskih supersila) i kao takva nametati svoje percepcije razvoja narodima koji ne mogu u ovoj konstalaciji snaga ni o ćemu odlučivati. Eh sada se pojavljuju otpori unutar EU zone koje žele izaći iz ovog inferiornog položaja ekonomske fiskalne politike i postati neovisni poput Velike Britanije.

Banke u slučaju raspada Euro zone će se orjentirati na valute koje se temelje na zlatnim rezervama i zlato će biti osnov obračunske jedinice, ali krediti koji su dignuti u Eurima nikako se neće ooprostiti tim dužnicima, već će doći do revalovizacije eura na osnovi zlatne poluge, a to je pak skok kamata na iznos duga do neslućenih razmjera.

 

Zaključak! Odmah isti čas vratiti sve dugove koje su na odobreni deviznom klauzulom (pogotovu na bazi eura) i pratiti dalju situaciju na monetarnoj politici euro zone. Kuna će devalvirati, i to drastično, jer su proračunske rupe ogromne, a rezerve istrošene. Dizanje PDV-a na 25% je katastrofa i definitivan potop hrvatke privrede, ali izgleda da više u ovoj zemlji nema svjetla na kraju tunela,

pzdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

fikus je napisao:

Definitivno, ovo je najveća i nastrašnija ekonomska kriza koja je pogadila svaki kutak ove zemaljske kugle. Najužasnije od svega toga je kriza morala i etike. Čovjek postaje roblje krupnog kapitala i kao takav više nije interesantan kao živo biće, već kao sredstvo za sticanje profita. Euro zona će se sigurno raspasti, Amerika će doživjeti slom kapitalizma, jer krupni kapital više nema oslonca ni u kakvim logičnim ekonomskim zakonima zdravog tržišnog privređivanja, već je dominantna pohlepa i zakoni jačega. Rezultat ovakvog bolesnog sustava imperijalističkog vođenja ekonomske politike je totalni raspad,

 

Ovo je čista ljevičarska demagogija.

 

Razlozi krize su prvenstveno raskorak između realnih mogućnosti gospodarstava zapada koja trpe sve veću konkurenciju rastućih divov istoka sa jedne strane, i sve veće socijalne previše rastrošne države koja neumjerenim poreznim opterećenjima i brojnim drugim ograničenjima udovoljava željama građana za lagodnim životom iznad mogućnosti, čime politika kupuje glasove.

 

U takvim okolnostima, financijski sektor se 'odmetnuo', i postao 'industrija' u koju se isplati ulagati. Financijski sektor ulaže tamo gdje se isplati, isto kao što građanin kupuje kruh ili benzin gdje je jeftiniji.

 

U konačnici, rješenje je jedino i upravo povratak izvornom liberalnom kapitalizmu kojeg danas gotovo nigdje niti nema (osim paradoksalno možda u J.Koreji, Kini) - sve drugo vodi u stagnaciju i propast.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo je liberalni kapitalizam i pohlepa dovela do ekonomskog apsurda i globalne ekonomske krize koja će izroditi katastrofalnim učinkom. "Uspjesi" liberalnog kapitalizma ogledaju se primjerom situacije u Sisku, koji je jedan perspektivan industrijski centar pretvoren u socijalnu bombu - grad očaja i bezperspektivnosti. Ovo je samo mali minijaturni primjer rezultata ovog bezočnog liberalnog kapitalizma koji nameće svoju "demokraciju i ljudska prava". Najveće kršenje ljudskih prava na koji se toliko poziva ovaj pokvareni banditski sustav liberalno-kapitalističkog ustrojstva u većini zemalja koji su upali u ovaj robovski odnos naspram krupnog kapitala je pravo na rad i egzistenciju običnog čovjeka. Ako je to ljevičarska demagogija, onda sigurno ulazim u grupaciju ljudi koji će zastupati vrijednosti demokratskog socijalizma, a koji neupitno dolazi bez obzira na razno-razne Felikse i njima slične.

 

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bih nazivao ljevičarskom demagogijom nešto što se kroz povijest stalno ponavlja. Ratovi su biznis. To je biznis koji svakako ne podstiču ljevičari, nego oni koji se nazivaju desničarima - krupni kapitalisti. Ratovi nisu slučajni, ali znaju izmaći kontroli i tada se događaju svjetski ratovi. Gadafi nije svrgnut radi uvođenja demokracije, nego radi velikog biznisa koji se otvara u Libiji. To je samo jedan lokalni primjer. A takvih primjera ima jako puno. Treba nam optimalni svjetski sustav u kojemu se države, narodi i ljudi međusobno stvarno uvažavaju, a ne gledaju se samo kroz korist koju mogu imati jedni od drugih. Npr. SAD bi mogla potaknuti iskrene pregovore s Iranom, Sjevernom Korejom i sličnima, ali to SAD-u nije u interesu. SAD-u je u interesu imati krizna žarišta i onda po potrebi intervenirati. Moja prognoza je da će i SAD doživjeti jednoga dana intervenciju.

 

Nažalost, optimalni svjetski savez je čista utopija. Čovjek je samo životinja sa sviješću, a to mu omogućuje da planirano osvaja i ubija.

 

Potrebna je katarza ljudske svijesti koju mi suvremenici nećemo doživjeti. Izglednije je da ćemo doživjeti katastrofalni svjetski rat - kao što bi rekli TBF - Nema nam pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija