Jump to content

zahtjev pred Europskim sudom za ljudska prava


Mati77

Preporučene objave

Poštovani kolege,

 

nova sam u ovom poglavlju pa molim sve znalce za informacije. Naime, zahtjev se treba podnijeti Europskom sudu u roku od 6 mjeseci od dana donošenja(negdje piše primitka) konačne odluke.

 

Mene zanima, prema praksi, što "Europljani" podrazumijevaju pod konačnom odlukom? Da li se tu smatraju samo odluke donesene od strane sudova povodom uloženih pravnih lijekova ili se kao konačna odluka može smatrati i odluka Ustavnoga suda?

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo i ja se pridružujem istim pitanjima. Već sam nekoliko puta i sama postavljala slična pitanja na ovom forumu, ali nisam dobila odgovor. Mene zbunjuje još jedna činjenica- ako čitate presude EU suda, u nekima od njih možete pronaći navedenu činjenicu da je postupak u RH još uvijek u tijeku ( npr. pred Župan. sudom ) a presuda je donesena. Znači li to da se tužba može podnijeti i bez obzira da li su u RH iskorišteni svi pravni lijekovi ili ne :-? Sigurna sam da bi svi oni koji su prisiljeni potražiti pravdu pred EU sudom, bili jako zahvalni svakom kolegi znalcu na tom području koji bi pomogao ispravnom informacijom ili iskustvom. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

dakle Konvencija određuje kada se i koje odluke šalju na odlučivanje, a sud u postupku ispitivanja dopuštenosti odlučuje da li je dopušteno odlučivati o pobijanoj odluci.

Od pravila utvrđenih Konvencijom postoji odstupanje, tj. sud je sam kroz svoju praksu omogučio fleksibilnost u tumačenju načelno rigidnih odredaba Konvencije.

Navedeno se među ostalim odnosi na pojam konačnosti odluke, koji ovisi od slučaja do slučaja, a teret dokaza da nisu iscrpljeni svi pravni putevi je na državi podnostitelja.

Što se trenutka konačnosti tiče, bez obzira da li su iscrpljeni svi pravni putevi, je trenutak od kad se podnositelj upoznao sa sadržajem odluke (ili pravni zastupnik podnositelja).

Ovo je dosta općenito, ali jasno je da se konačnost kao uvjet podnšenja procjenjuje u kokretanom predmetu uz pregled dosadašnje prakse ESLJPTS.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija